Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Másnap reggel a Légió Hungária aktivistái ledöntötték a szobrot, amit a Mi Hazánk már körbeparavánozott.

Április 1-jén, csütörtökön adták át Szalay Péter Black Lives Matter címre keresztelt, állítólag csak pár hétre felállított köztéri "alkotását", amin az amerikai Szabadság-szobrot térdelve ábrázolták, és szivárványszínűre festették.

A IX. kerületi Ferenc térre felállított, mindössze 1 méteres szobor sokaknak nem sokaknak nyerte el a tetszését: már a pályázat kihirdetése után többen jelezték, hogy szerintük azt nem kellene kiállítani, és le kellene dönteni: Bayer Zsolt kormányközeli publicistán át a Mi Hazánktól egészen a Légió Hungáriáig.

Már az átadás napján atrocitások érték a szobrot: egy órával annak kiállítása után a Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái közös akcióban kordonozták körbe a szobrot. Estére BLM-szimpatizánsok kiraktak egy létrát, hogy aki meg szeretné tekinteni a keresztes kordonnal körbekerített alkotást, meg tudja tenni, azonban egy jóérzésű férfi ezt arra használta ki, hogy fehér festékkel leöntse a létráról a szobrot.

Mindezek után rendőrségi szalaggal kerítették körbe, és rendőrök őrizték a köztéri "alkotást".

Azonban úgy tűnik, hogy ez mindössze reggelig volt így. A Légió Hungária ugyanis péntek reggel egy rövid, nyolc másodperces videót tett közzé, ahogy három aktivistájuk ledönti a szobrot. Az azóta már a Facebook törölt videóban az látszik, hogy három maszkos ember körbeállja, majd az egyikük második próbálkozásra ledönti a szobrot.

A szobornak csúfolt, 3D nyomtatóval készített műanyagbábút egy önkormányzati pályázat keretében egy "független szakértői zsűri" találta kiállításra érdemesnek, ami több hétig lett volna a Ferenc téren. Hogy mi lesz most a szobor sorsa, megpróbálják-e azt helyreállítani vagy védettebb helyre szállítani, egyelőre nem tudni.