Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Nyilvános ülésén a szlovák legfelsőbb bíróság elutasította Anton Grňo fellebbezését, aki ellen az "alapvető jogok és szabadság elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia" vétsége miatt emeltek vádat.

Grňo 2018 májusában a Specializált Büntető Bíróság besztercebányai részlegén azt kiáltotta mindenki előtt a társainak, akiket vele együtt csuktak be, hogy "őrségbe" (Na stráž!), amiről pedig köztudott, hogy a Hlinka-gárda üdvözlési formája volt. A bíróság 2020-ban 5 ezer euróra büntette az elnyomó rendszer ideológiája iránt kinyilvánított szimpátiája okán, írja a parameter.sk.

A bíró a rövidített eljárás során bűnösnek találta Grňot, aki fellebbezéssel élt, így a bíróságnak új kihallgatást kellett végeznie. A vád alól azonban ez sem mentette fel Grňot.

2019. május 10-én a NAKA 6 személyt vett őrizetbe "szélsőségesség" alapos gyanújával Nyugat- és Közép-Szlovákiában, köztük volt Michal B., Jakub Š. és Jaroslav P. Május 12-én az ő vizsgálati fogságuk ellen benyújtott panaszukat tárgyalta a Specializált Büntető Bíróság Besztercebányán.

A tárgyalás befejeztével történt, amikor az ügyész éppen nyilatkozott a médiának a három gyanúsított elleni vád megalapozottságáról, hogy Anton Grňo, aki bizonyos információk szerint a Marian Kotleba-féle ĽSNS helyi funkcionáriusa az "Őrségbe!" ("Na stráž") üdvözléssel köszöntötte a tárgyalóteremből kivonuló gyanúsítottakat.

Tehát az ügyész, az újságírók és több más személy is jelen volt, amikor odaszólt nekik, ezzel pedig egy "nyilvánosan hozzáférhető helyen adott hangot szimpátiájának egy olyan csoport iránt, amelynek tevékenysége a múltban mások emberi és szabadságjogainak elnyomására irányult és amely faji, etnikai, nemzeti, vallási gyűlöletet hirdet".

"A bíróság rámutatott az alperes politikai tevékenységére, többek között számos más nyilvános nyilatkozatára is, amelyek antiszemitizmus, rasszizmus, etnikai gyűlölet és vallási intolerancia jeleit mutatják" - sorolta a vádlott terhére rótt szörnyűségeket Alexandra Važanová, a bíróság szóvivője.

Ha a Bánovce nad Bebravou sikertelen polgármesterjelöltje és az ĽSNS) pártjának parlamenti képviselőjelöltje nem fizetné meg a bírságot, akkor fél évig börtönbe kellene kerülnie.