Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

A zsidó szupremácista Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője több évtizede üldözi a második világháborúból még életben maradt nemzetiszocialistákat.

Fanatikus németgyűlöletét Adolf Eichmann 1961. áprilisában kezdődött pere indította el, amikor Jeruzsálemben a Nagynémet Birodalom kiemelkedő figuráját a kilenc hónapig tartó per után halálra ítélték. Adolf Eichmannt, az SS egyik vezetőjét 1962-ben felakasztották, ezzel ő lett az egyetlen személy, akit Izraelben, az ország története során kivégeztek (a palesztinokat tárgyalás nélkül lövik agyon időnként).

Zuroff 12 évesen a televízió képernyőjén keresztül követte az Eichmann-pert, de manapság is izgalommal tölti el, ha a történetkre gondol.

"A per nem csak Eichmannról, hanem a holokausztról is szólt. Akkor először kaphattak szót a túlélők" – mondta el a The Guardian adott interjújában.

Ekkor halott először az azóta holokauszt néven köztudatba vonult eseményekről, bár nagybátyját Litvániában megölték a világháború alatt, ezt valamiért nem kapcsolta össze ezzel.

Zuroff egész életét arra tette fel, hogy felkutassa az addig még meg nem vádolt nemzetiszocialistákat. Ő lett az egyik legismertebb és legelhivatottabb "nácivadász". Négy évtized alatt több mint 3000 német, magyar, ukrán, horvát és több más európai nemzetiségű idős ember nevét adta át 20 ország hatóságainak.

Mivel 75 évvel járunk a világháború után, a még életben lévő németek már jóval 90 év felett járnak és ők is szinte gyerekek voltak a világháború idején, többen szó szerint gyerekfejjel teljesítettek szolgáltatot. A fanatikus "nácivadászt" ez természetesen nem hatja meg. A vádemelések lassúsága miatt sokan nem érik meg a tárgyalásukat, mert a tortúra hatására meghalnak. "Az elkövetett bűnök nem évülnek el és az idős kor sem biztosíthat védelmet" – véli Zuroff. "Amikor elkövették ezeket a bűnöket, akkor még nem voltak betegek, esendőek" – mondta, megfeledkezve arról, hogy a tárgyalás előtt, 80 éves dokumentumok alapján – elvileg – még nem lehetne tudni, hogy valóban a "megfelelő" személyt üldözi-e a halálba.

"Én vagyok az egyetlen zsidó, aki imádkozik a nácik jó egészségéért" – mondta végtelen cinizmussal a The Guardiannek.

A Simon Wiesenthal Központ legnagyobb sikerének azt tartja, hogy sikerült börtönbe juttatni Dinko Sakicot, a jasenovaci tábor egykori parancsnokát, akit 67 éves korában kétezer zsidó halálával összefüggésben 20 évre ítéltek 1998-ban.

Adolf Eichmann helyettesét, Alois Brunner SS-kapitányt nem sikerült törvény elé állítani. Az egyik legkeresettebb nemzetiszocialista szép kort megérve, 98 évesen halt meg Damaszkuszban, ahol az ötvenes évek óta élt álnéven, Háfez Asszad néhai, majd fia, Bassár el-Aszad jelenlegi elnök vendégszeretetét élvezve.

Jelenleg egy angol nyelvterületen élő 97 éves litván nőt próbál bíróság elé állítani. Zuroff elmélete szerint az idős nő még tinédzserként "zsidó csecsemőket gyilkolt meg brutális kegyetlenséggel", akik állítólag a szomszédai voltak. Azt mondja, hogy néhány hónappal ezelőtt már "nyomon volt", de a vírushelyzet megakasztotta a kutatást.

Zuroff ennek ellenére munkája eredményének tartja, hogy idén két ember ellen indult "háborús bűnök" vádjával eljárás Németországban, egy 95 éves és egy 100 éves nemzetiszocialista múlttal rendelkező férfi ellen.