Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Márciusban Szálasi Ferenc halálának hetvenötödik évfordulóján a nemzetvezető fotójával fényképezkedtek hungarista aktivisták a világháborús emlékműnél, majd az erről szóló képet internetes közösségi oldalon tették közre, amin a zsidók és liberálisok már akkor is felháborodtak a közösségi médiában.

A napokban pedig Adolf Hitler egyik fennmaradt idézetével, születési dátumával, illetve horogkereszttel felfestett molinót feszítettek ki a Tiszavirág híd korlátjára. Mindkét eset pánikot keltett a közösségi médián, azonban ezúttal a megemlékezőkön rajta ütöttek a hatóságok.

A Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke Szalay Ferenc polgármesternek intézett levele nyomán a helyi sajtó is megkereste a közösség vezetőjét. Berman Dávid „szégyenletesnek” nevezte a történteket. A városvezetőnek címzett levelében a következőképpen háborgott: „…Szégyenletes és szomorú, hogy városunkban a 21. században ilyen borzalom megtörténhet. Szolnok várossá fejlődésében meghatározó szerepet játszottak azok a zsidó családok, akik betelepülésükkel fellendítették a város kereskedelmét, elindították a polgárosodást. A „három templom” vallási közösségei jól megfértek egymással (…) A Szolnoki Zsidó Hitközség nevében és minden jóérzésű ember nevében tiltakozásunkat fejezzük ki az ilyen megnyilvánulások ellen!” - adta közre haragját a zsidó elöljáró.

Szalay Ferenc polgármester is úgy nyilatkozott, hogy „mélységesen felháborítja, hogy bárki a nácizmus jelszavaival próbál feszültséget kelteni”.

„Szolnok egy békés, nyugodt város, ahol remekül megtalálja a hangot valamennyi vallási felekezet. Nagyon örülök annak, hogy nagyon gyorsan a hatóságok látókörében került két személy, akik nagy valószínűséggel a molinók kihelyezése mögött állnak. Az ő előállításukról már intézkedtek is városunk rendőrei. A cselekedet ellen csak ezzel a határozottsággal szabad fellépni, mert ezzel is azt üzenjük zsidó honfitársainknak: itt békében, nyugalomban élhetnek, közösségünk kiveti magából a nácikat!” – keménykedett mondandójában a városvezető.

A zsidó és liberális felháborodás hatására dr. Nagy Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője, csoportvezető ügyész is nyilatkozott a lehetséges büntetési tételekről.

„Az önkényuralmi jelkép a magyar jog szerint olyan jelkép, amelynek használatát törvény tiltja. A „Hitler molinó” kifüggesztése esetében az elkövető vagy elkövetők azért vonhatók felelősségre, mert horogkeresztet tettek közszemlére, amely az adott önkényuralmi rendszer áldozatainak emberi méltóságát, kegyeleti jogát sérti. A közszemlére tétel ez esetben egyértelműen megállapítható, hisz’ nyilvános helyen helyezték el a jelképet tartalmazó molinót, így azt sokan láthatták. Egyébként az sem szükséges, hogy valójában bárki is lássa, elég, ha ennek csupán a lehetősége adott. Az elkövetők tette azért büntetendő, mert az egészében arra utal, hogy a náci népirtó és erőszakkal kizárólagosságra törekvő ideológiával való azonosulás kifejezése és ennek propagálása volt a szándék. A „Hitler molinó” esetében az elkövetők cselekménye – a jenlegi adatok szerint – alkalmasnak mutatkozik önkényuralmi jelkép használatának megállapítására. Ez bűncselekmény, egy vétség (a Btk. 335. §-ának c) pontja szerint). A Büntető Törvénykönyv ezt a cselekményt 5-90 napi elzárás büntetéssel fenyegeti, melyet büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani. A pontos tartamot a bíró állapítja meg, a cselekmény súlyosságát mérlegelve” – fejtette a büntetőjogi szankciók menetét dr. Nagy Lajos a szoljon.hu című helyi lapnak.