Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Feloszlatta magát a kanadai hatóságok által terrorszervezetté nyilvánított Proud Boys (Büszke Fiúk) hazafias csoport kanadai ága.

A Proud Boys Canada a Telegram üzenetküldési szolgáltatáson tudatta döntését, és leszögezte, hogy sosem volt terrorista, nem hirdette a fehérek „felsőbbrendűségét”. A liberálextrémista kanadai hatóságok február elején nyilvánították a csoportot „terrorszervezetté”. Az indoklás szerint „neonáci alakulatról van szó”, amelynek tagjai „nőgyűlölő, iszlámellenes, antiszemita, bevándorlásellenes, illetve fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos ideológiát követnek”.

A Proud Boys 2016-ban alakult az Egyesült Államokban, tagjai között négerekkel házasuló fehérek és mesztic megjelenésű, sötétbarna bőrű személyek is szép számmal vannak.

A szervezetnek Kanadában is vannak tagjai, sőt maga az alapítója, Gavin McInnes is az Egyesült Államokban élő kanadai, bár ő azóta már kivált a csoportból. A szervezet tagjai is részt vettek az amerikai törvényhozás „ostromában”, amellyel Donald Trump korábbi amerikai elnök hívei meg akarták zavarni a csalással hatalomba segített demens öregember, Joe Biden megválasztásának kongresszusi jóváhagyását.

A Proud Boys tavaly az Egyesült Államokban több alkalommal „erőszakos összetűzésbe került” baloldali aktivistákkal – írja az MTI, ami a valóságban úgy nézett ki, ahogy az olvasó sejti: a bajkeverő antifák számtalanszor rátámadtak a jobboldaliakra.