Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Még mindig tart az embervadászat egy profi katona után, aki felfegyverkezve, golyóálló mellényben otthagyta laktanyáját.

A kutatás Belgium nyugati tartományában, Limburgban folyik, miután egyik este a férfi nem ment haza. Felesége jelentette az esetet a felettesének. Kiderült, hogy a 46 éves katona a laktanyájából elvitt egy pisztolyt, egy p90-es félautomata fegyvert, lőszereket és egy páncéltörő rakétát.

A P90-es lőszere átviszi a golyóálló mellényt. A rendőrség azonnal körözést adott ki, és riasztották a holland kollégákat is. A férfinak a hónap elején már volt egy fegyveres incidense.

Szürke Audi Q5-ösében többfelé látták napközben a tartományban, illetve valószínűleg átment Hollandiába is, ahonnan később visszatért. A jelzések alapján a rendőrök helikoptereket is bevetve próbáltak a nyomára bukkanni, eredménytelenül. Tegnap estefelé egy erdész bejelentése nyomán megtalálták a kocsit a belga–német határ közeli erdőben, egy bányánál. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, hajnalig átkutatták a járművet, majd megjelentek a hadsereg tűzszerészei is. Állítólag fegyvereket foglaltak le az autóban – írta a The Brussels Times.

A gyanúsított az elmúlt napokban többeket is megfenyegetett, köztük a legismertebb belga virológust, Marc Van Ranstet is. Amikor a katona elszökött, a rendőrség azonnal védelem alá vonta a virológust és családját, és biztonságos helyre vitték őket. Ugyancsak megfenyegetett néhány katonai létesítményt is, így a belga laktanyákban mindenkit benn tartottak és készültséget rendeltek el. A holland nyelvű De Morgen pedig arról számolt be, hogy a férfi hátrahagyott búcsúlevelében azt írta, hogy élve ugyan nem fogják el.

A belga VRT portál szerint a férfi „szélsőjobboldali eszmék” követője. A zsidó-liberális sajtó élesszemű képviselői Facebook-oldalán Sig-rúnákat találtak, abban a formában, ahogy az NSDAP pártszolgálata, az SS használt rövidítésként, egyből el is kezdték verni a „náciveszély” tamtamot. Migránsellenes nézetei miatt egyébként már jó ideje figyelte a belga katonai hírszerzés is. Ugyancsak szerepel az OCAD listáján is. Ez egy belbiztonsági szervezet, ahol bejelentések alapján vizsgálják meg és elemzik, hogy a „szélsőséges nézeteket” vallók milyen „biztonsági kockázatot” jelentenek. Sokan panaszolták a közösségi médiában, ha már régóta tudott volt, hogy „biztonsági kockázatot” jelent, akkor hogyan maradhatott a mai napig a belga fegyveres erők kötelékében mint hivatásos katona.

Az ügyben a nyomozást és a hajsza irányítását a belga szövetségi ügyészség vonta magához. Kiadott közleményükben „kifejezetten veszélyesnek” írják le a menekülő, profi katonát, akit mindenképpen el kell kerülni. Miután fegyvere van, ezért valószínűleg nem fog habozni, hogy használja, ha megtámadják, vagy ha sarokba szorítják.