Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Több mint három évvel az ítélethirdetés után végleg lezárult a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű német hazafias terrorcsoport egyetlen életben maradt tagja, Beate Zschäpe pere.

A német szövetségi legfelső bíróság (BGH) nemleges döntést hozott, amellyel a testület elutasította a bebörtönzött nő felülvizsgálati kérelmét, és jogerőre emelte a ítéletet – adta hírül az MTI.

Beate Zschäpe a BGH írásbeli végzése alapján életfogytig börtönben marad, és „bűnei különös súlya miatt” soha nem kérheti feltételes szabadlábra helyezését, hiába nem volt jelen egyetlen erőszakos cselekménynél sem.

Beate Zschäpét a legalább tíz gyilkosságért és két robbantásos merényletért felelősnek tartott szervezet létrehozása és az NSU számlájára írt cselekményekben társtettesként való részvétel miatt ítélték el, annak ellenére, hogy nincs bizonyíték rá, hogy ő maga ott volt bármely bűncselekmény helyszínén. Bűnösnek találták „terrorszervezet működtetésében” és gyújtogatásban is.

Az NSU-nak három tagja volt, Beate Zschäpe és két férfi, Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt. A patrióta terroristák 2000 és 2007 között az ország különböző településein meggyilkoltak nyolc török és egy görög migránst, valamint egy rendőrt, és Kölnben végrehajtottak két robbantásos merényletet, amelyben összesen huszonhárom ember megsebesült. A csoport bankrablásokból tartotta fenn magát.

Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt 2011 novemberében egy bankrablás után meghalt, a hivatalos adatok szerint öngyilkosságot követtek el. Beate Zschäpe ezután felrobbantotta a csoport rejtekhelyét, és feladta magát.

Az NSU mindhárom tagja az egykori NDK területén fekvő türingiai Jénából származik, a kilencvenes évek eleje óta ismerték egymást, a helyi szélsőjobboldali szubkultúra tagjai voltak. A hatóságok „veszélyes neonáciként” tartották számon őket, ám önállóan soha nem akadtak a nyomukra.

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE