Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Homokos színesbőrűek mellett a momentumos Cseh Katka és Fekete-Győr András is megjelent az első vidéki Pride-felvonuláson, amire antifa-zászlós buzik is érkeztek.

A felvonulás rajtköveként kijelölt Kossuth tér felé az irgalmasok utcáján először egy rendőrségi sorfalnál kellett igazolnunk magunkat, mint sajtósokat, majd a szervezők kordonjánál ezt újra meg kellett tennünk. A szervezők egyébként a sajtónak kétféle belépőkártyát osztogatnak. Az egyiken a „Média”, a másikon a „Független Média” felirat szerepel. Hogy melyiket, kiknek adják, azt nem tudni – számolt be az eseményről az Bama.hu.

A lap szerint egyébként a szombatra virradó éjjel több pécsi templom, feszület mellett is – minden bizonnyal provokatív célzattal – szivárványos zászlókat helyeztek el ismeretlenek. Ezeket reggelre – szintén ismeretlenek – eltávolították.

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője szerint olyan, mintha a Gyurcsány-érában élnénk, a város polgármestere eljárást kezdeményezett a rendőrségen a városban megjelent egyes matricák miatt.

„Péterffyit kérdezem, miért nem tudja elviselni, hogy másnak más véleménye van? Nyomozásba kezdett, hát jelentsen fel engem is, mert minden szavával egyetértek. Ez a felvonulás nem a másságról szól, hiszen offenzíva jelleggel akarnak ránk erőltetni a beteges dolgokat. Kíváncsi vagyok, hogy azért indítanak-e eljárásokat, hogy templomokat ragasztották tele szivárványos matricákkal” – mondta a lapnak a Betyársereg vezetője.

A megmozdulás végén az összegyűltek elénekelték a Himnuszt és a Székely himnuszt. Előbbit a rendőrök közül többen is a tömeggel énekelték.

A beszédeket követően a résztvevők többsége hazaindult, azonban egy nagyobb csoport – a Légió Hungária – a Szent István tér felé indult, ahol felsorakozott rendőrök várták őket.

A homokosok beszédei inkább voltak rögtönzöttek, mint kimunkáltak. A pécsi első vidéki megmozdulás után siófoki, miskolci, debreceni összejöveteleket is álmodtak. De leginkább mindennapi megnyilvánulásokat, a szabadság, egyenlőség jegyében. Nem, mintha most bárki is korlátozta volna az egybegyűlteket a jogaik gyakorlásában.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE