Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Megkezdődött egy feloszlatott fehér fajvédő csoport, az OAS hat tagjai elleni per Párizsban, akik állítólag baloldali politikusok és muzulmán vallási helyek ellen terveztek merényleteket.

Az Organisation des armées sociales (Szociális hadseregek szervezet) elnevezésű csoport nevének rövidítése, az OAS szándékosan emlékeztetett az algériai függetlenségi háború idején az algériaiak elleni merényletekért felelős Organisation armée secrete (Titkos hadsereg szervezete) nevére.

Az elmúlt négy évben hat eljárás indult nacionalista, fajvédő, nemzetiszocialista csoportok ellen „merénylettervek gyanúja” miatt, közülük az OAS tagjai az elsők, akik bíróság elé állnak.

A 23 és 33 év közötti gyanúsítottaknak „terrorszervezet létrehozásáért” kell felelniük, amely tíz év szabadságvesztéssel sújtható. Öten szabadlábon védekezhetnek a két hétig tartó perben.

A vád szerint a 2016-ban alapított és 2017 októberben a hatóságok által feloszlatott csoport „fizikailag, pszichológiailag és anyagilag készített fel harcosokat egy azonnali faji háborúra”. Célpontjaik között megjelöltek muzulmánokat, zsidókat, arabokat, négereket, valamint Christophe Castanert, aki 2017-ben kormányszóvivő és belügyminiszter volt, illetve Jean-Luc Mélenchont, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetőjét.

A csoport központi figurája, a 24 éves Logan Alexandre Nisin, aki lőgyakorlatokra járt és merénylettervei megvalósítására „bűnszövetkezetet” kívánt szervezni. A 2010-es években számos hazafias szervezetet megjárt, többek között tagja volt a borítóképen látható, azóta már betiltott Forradalmi Nacionalista Ifjúság (Jeunesse Nationaliste Révolutionnaire – JNR) nevű, 1980-as években alapított keményvonalas nacionalista csoportnak, de kapcsolatban került a Nemzeti Fronttal is, amelyet túl puhának talált. 2017-ben vették őrizetbe, azóta előzetes letartóztatásban van. Kihallgatásán azt vallotta, hogy a 2015-ös párizsi iszlamista merényletek és a 2016-os nizzai gázolásos terrortámadást követően válaszreakcióként született meg benne a terrorszervezet ötlete.

A nyomozás során kiderült, hogy az OAS-nak szervezeti felépítése és kézikönyve is volt, vállalkozások elleni fegyveres támadásokból akarta a későbbi merényleteit finanszírozni. Toborzó felhívásaikban úgy fogalmaztak: „Arabok, feketék, csőcselék, migránsok, dílerek, dzsihadisták, te is arról álmodozol, hogy megölöd őket? Ez a közös vágyunk. Csatlakozz hozzánk!”

A bíróság előtt Logan Nisin elismerte, hogy az OAS-t eredetileg tényleg azért hozta létre, hogy terrorszervezet csináljon belőle, de az elképzelés időközben változott. A többi vád alá vont patrióta is hasonlóképpen védekezett.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE