Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Vádat emeltek Irmgard Furchner, lánykori nevén Irmgard Dirksen ellen, aki titkárnőként dolgozott a stutthofi koncentrációs táborban a második világháború idején – írja a Guardian.

A 96 éves nő 18 évesen került a német uralom alatt lévő Lengyelországban, a Balti-tenger partjánál felállított táborba. Azzal vádolják, hogy „több ezer fogoly meggyilkolásában segédkezett”.

A zsidók közül – akik a gdanski kikötővároshoz közeli táborban voltak – néhányan ott lesznek a tárgyaláson, hogy tanúskodjanak a nő ellen, akit 11412 esetben „gyilkosság elősegítésével” vádolnak, 18 esetben pedig „bűnrészességgel”.

Furchner tárgyalása nem indult akadálytalanul, ugyanis a 96 éves asszonynak délelőtt 10-kor kellett volna a bíróság elé állnia, de nem jelent meg, a hatóságok az idősotthonban sem találták, ahol él. Végül délután 2-kor egy hamburgi sugárúton ütöttek rajta, miután elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A több mint tízezer ember halálában való közreműködéssel vádolt titkárnő már szeptember elején jelezte, hogy szégyenletesnek tartja az ellene indítandó pert, idős korára és gyenge fizikumára hivatkozva azt kérte az eljáró törvényszéktől, hogy ügyvédje képviselhesse őt a tárgyalóteremben.

„Meg akarom kímélni magamat ettől a szégyentől, és nem akarok gúny tárgyává válni az emberiség számára” – írta a bíróságnak címzett levelében.

Érdekesség, hogy a perben a fiatalkorúak bírósága jár el, mert a történtek idején fiatalkorú volt. A vádlott a bírósághoz intézett levelében úgy fogalmazott:

„Semmi olyasmit nem tettem 18-19 évesen, amiért 96 évesen kellene vállalnom a felelősséget”.

John Demjanjuk elítélése 2011-ben azonban új korszakot hozott a holokausztperek történetében. A férfi a sobibóri koncentrációs tábor őre volt, és tíz évvel ezelőtt „28 ezer ember meggyilkolásának elősegítése” miatt ítélték el. A bíró akkor azt mondta, hogy függetlenül attól, milyen kicsi volt a szerepe, amíg bebizonyítható, hogy „fogaskerék volt a pusztítás gépezetében”, elítélhető tömeggyilkosságban való részvételért.

2016-ban négy év börtönbüntetésre ítélték a 94 éves Oskar Göringet, aki könyvelőként dolgozott Auschwitzban, a 94 éves Reinhold Hanningot pedig, aki őrként volt Auschwitzban, öt évre börtönözték be. Dmjaniuk, Göring és Hanning is meghalt még azelőtt, hogy le tudták volna tölteni a büntetésüket.

Bruno Dey Stutthofban volt őr, őt két év próbaidőre ítélte a fiatalkorúak bírósága 2020 júliusában, ám nem fellebbezett.

Irmgard Furchner ügyében az ügyészségnek bizonyítania kell, hogy mennyiben „járult hozzá a tömeggyilkossághoz” Paul Werner Hoppe tábornokparancsnak, az SS őrnagya titkárnőjeként.

A vádirat szerint Furchner 1943 júniusa és 1945 áprilisa között „a zsidó foglyok, a lengyel partizánok és a szovjet hadifoglyok megölésében segédkezett gyorsíróként és titkárként”.

A védelem azzal érvel, hogy a titkárnő egy íróasztal mellett dolgozott, fizikailag nem érintkezett fogvatartottakkal, így nem is bántalmazhatott senkit a táborban, ezért nem tehető felelőssé semmiféle gyilkosságokért.

Furchnert 1954 és 1982 között háromszor is hívták tanúként a Stutthofhoz kapcsolódó tárgyalásokhoz, ám minden alkalommal elmondta, hogy semmit sem tud gyilkosságokról, amelyek ott történtek, és semmilyen kapcsolata nem volt a foglyokkal.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE