Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Megbírságoltak egy cseh kiadót a holokauszt tagadása miatt, a Bodyart Press ugyanis kiadta David Hoggan amerikai író A hatmilliós mítosz című könyvének cseh fordítását.

A cseh cégnek és ügyvezetőjének közel 2500 eurónak megfelelő összeget kell fizetnie – így döntött a bíróság Zdar nad Sazavou–ban. A kiadó ugyanis David Hoggan amerikai író 1969-ben megjelent, A hatmilliós mítosz című könyvének cseh fordítását terjesztette. Ebben megkérdőjelezik, hogy a németek hatmillió európai zsidó kiirtásáért felelnek.

A bírák elutasították a védelem érvelését, miszerint a könyvet csak oktatási célból adták ki. Az ítélet ellen fellebbezni lehet, ezt a vád és a védelem is még mérlegeli. A Cseh Köztársaságban a holokauszt megkérdőjelezése akár három év börtönnel is büntethető, hasonlóan ahhoz, ahogy az Európai Unióban szinte mindenhol.

A hatmilliós mítosz című kis kötet 2016-ban jelent meg 600 és 800 példány közötti példányszámban, a legtöbbet el is adták – mondta el a kiadó vezetője a bíróságon. A nyomozók azonban csak 2020 elején kezdtek el kutakodni a könyv után, miután a Deník N cseh hírportál felhívta a figyelmet a kiadóra és termékeire.

A cseh rendőrség 2021 márciusában még félretette az ügyet, a legfőbb ügyészség azonban felülvizsgálta ezt a döntést, így a nyomozók nyár végén megkezdték a büntetőeljárást a kiadó és egy magánszemély ellen is. A bíróság először gyorsított eljárásban, tárgyalás nélkül hozott határozatot az ügyben, a bírságot az ügyész által javasoltnál alacsonyabb összegben állapította meg. E határozat ellen valamennyi fél kifogást nyújtott be, így hozta meg a bíróság a fenti ítéletet.

Az 1988-ban meghalt David Hoggan amerikai antiszemita történészprofesszor volt, aki a Wikipedia szerint szoros kapcsolatot tartott fenn különböző nemzetiszocialista és holokausztrevizionista csoportokkal. A The Forced War (A kikényszerített háború) című könyvében a II. világháború kitöréséről úgy vélte, hogy azt egy angol-lengyel összeesküvés okozta, amelynek célja a Németország elleni agresszió megigazolása volt.

A hatmilliós mítosz 1969-ben jelent meg először, szerző feltüntetése nélkül. A kötet Hoggan munkája, bár akkor még az engedélye nélkül adták ki Los Angelesben (emiatt a szerző perelte is a kiadót). Valószínűleg ez volt az első könyv angol nyelven, amely a holokausztrevizonizmust népszerűsítette. 

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE