Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A román Legfőbb Ügyészség hivatalból vizsgálatot indított a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) ellen, mert január 3-i közleményében mellékes témaként állította be a holokausztot.

A Romániában hatályban lévő, a történelem eseményeiről való gondolkodást és beszédet szabályozó törvény szerint a „holokauszt vagy annak következményeinek nyilvános tagadása, kétségbe vonása, helyeslése, indokoltnak feltüntetése vagy jelentőségének lekicsinylése” 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő, az elkövetés módjától és eszközétől függetlenül.

Az AUR azt írta sajtóközleményében, hogy évek óta a „romániai oktatás minőségének szisztematikus aláaknázása folyik azáltal, hogy olyan mellékes témákat emelnek különálló tantárgy rangjára, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani: például a szexuális nevelést vagy a holokauszt történetét”. 

A kormány „idegengyűlölet és antiszemitizmus elleni” különmegbízottja, Alexandru Muraru szerint az AUR-t az antiszemitizmus miatt be kell tiltani (a magyarellenesség nem probléma). A G4media.ro portál pedig emlékeztetett rá, hogy a párt olyan jelöltet állított az államelnöki tisztségre, aki vállaltan szimpatizált a nemzetiszocialista korszellemet Romániában az 1930-40-es években megjelenítő legionárius mozgalom vezetőivel, és a párt társelnöke is többször jelét adta a legionárius mozgalom iránti rokonszenvének.

A holokausztkritikus megnyilvánulást az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet is elítélte. Azt írták, hogy „a holokauszt tagadása a parlamenti mentelmi jog mögé bújva csak az antiszemita gyűlöletet erősíti, és éppen ennek a politikai következményei vezettek a holokauszthoz. A holokauszt tagadása a demokrácia tagadásának egyértelmű jele” – olvasható az állásfoglalásban.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE