Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

„Érvekkel alátámasztott magyarázatot” adott francia kollégájának, Emmanuel Macronnak Vlagyimir Putyin orosz elnök a „neonácik"  jelentős szerepéről az ukrán állami politikában – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta a két vezető már háromszor beszélt telefonon egymással.

Putyin elmondta, hogy sok mindennel nem értett egyet abból, amit Macron a franciákhoz intézett szerdai üzenetében elmondott. Egyebek között azzal sem, hogy hazugságnak nevezte azt, hogy Oroszország a „nácizmus" ellen harcol Ukrajnában. A Kreml szerint az orosz elnök „érvekkel alátámasztott magyarázatot” adott a „neonáciknak" az ukrán állami politikában játszott szerepével kapcsolatban.

Egyebek között azt mondta, hogy Oroszország a Donyec-medence védelmét szolgáló különleges művelet során „folytatni kívánja a megalkuvást nem ismerő harcot a nacionalista fegyveres alakulatok ellen, akik háborús bűncselekményeket követnek el, többek között harci eszközöket helyeznek el lakott területeken és civileket használnak fel emberi pajzsként”.

Mindeközben az ukrán nemzeti gárda Azov zászlóalja is üzent az oroszoknak. Mariupol megvédését és az „orosz betolakodók megbüntetését" ígérték. A többnyire erősen szélsőjobboldali érzelmű harcosokból álló Azovval való összecsapást állítólag már az oroszok is várják.

Az ukránok „kemény büntetést" ígérnek azoknak az orosz katonáknak, akik „gyilkolni és fosztogatni” érkeztek az országba. Gondolataikat azzal zárták, hogy Mariupol örökre ukrán város lesz, minden „imperialista szándék ellenére” is le fogják győzni az orosz haderőt.

Az ukrán nemzeti gárda elit egységének számító csoportosulás többnyire szélsőjobboldali érzelmű harcosokból áll, sokan nyíltan nemzetiszocialisták közülük. Ideológiai beállítottságuk miatt egy ideig az amerikai kongresszus is lebegtette, hogy „terrorcsoportnak" nyilvánítja őket, de erre végül nem került sor.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE