Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Elvesztette parlamenti mandátumát Marian Kotleba, a zsidó-liberális sajtóban „neonácinak” nevezett Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) elnöke egy elmarasztaló bírósági ítélet miatt.

Az erről szóló határozatot Grendel Gábor, a szlovák parlement magyar alelnöke tette közzé a Facebook-oldalán – írja a pozsonyi Új Szó.

A nacionalista párt elnökét csak nemrég ítélték hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre egy koholt ügyben, amelynek lényege „nácipártolás” volt. A képviselő az ítélet szerint 2017. március 14-én, a nemzetiszocialista Németországgal kollaboráló első önálló szlovák államalakulat, az úgynevezett Szlovák Állam kikiáltásának évfordulóján Besztercebányán 1488 euró értékű csekkeket nyújtott át három családnak. Amint azt a bíróságon szakértők felderítették, „a 14-es és a 88-as szám rejtjeles üzenet a nemzetközi szélsőjobboldali körökben”.

A bíróság a nacionalista pártvezetőt az „alapvető jogok és szabadságok elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia kifejezésének bűncselekményében” találta bűnősnek.

A szlovákiai Legfelsőbb Bíróság fellebbviteli szenátusának elnöke nemcsak a 14-es és 88-as számok „náci és neonáci” szimbolikáját emelte ki, hanem a csekkek átadásának időpontját is. A bíróság szerint Kotleba „így ünnepelte annak a szlovák államnak a megalakulását, amely szintén a fasizmus és a nácizmus elvein alapult.”

Az első szlovákiai köztársaság, más néven a Szlovák Állam a nemzetiszocialista Nagynémet Birodalom által létrehozott és elismert állam volt, amely 1939. március 14. és 1945. április 4. között létezett.

A rövid életű államalakulat úgy jött létre, hogy az akkori Csehszlovákia egy kisebb része német támogatással kiáltotta ki függetlenségét. Mindez egy nappal az előtt történt, hogy az Adolf Hitler vezette német birodalom annektálta volna Cseh- és Morvaországot.

A Szlovák Állam a mai Szlovákia területének nagy részét magába foglalta, de a többségében magyarok által lakott felvidéket pont nem, mert azt a németek nyomására Csehszlovákia már 1938-ban átengedte Magyarországnak.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE