Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az Azoz-ezredet Harkov városában újjáélesztették, miután Mariupolban megadták magukat az orosz erőknek. Jelvényükről eltávolították a német kötődésű farkashorog szimbólumot – jelentette hétfőn a The Times.

A brit lap szerint az egység újoncai Harkov városában arany háromágú szigonnyal ellátott jelvényeket viseltek, amely Ukrajna nemzeti jelképe, és ezzel váltották fel a Wolfsangel vagy farkashorog jelvényt, amelyet az Azov zászlóalj nyolc évvel ezelőtti megalakulása óta használt.

Az új egység parancsnoka, Makszim Zorin azonban azt mondta az említett lapnak, hogy az egység „ugyanazon elvek és ideológiai alapok alapján alakult, mint a legendás Azov-ezred”.

A Wolfsangel a germán heraldika szimbóluma, amelyet a német nemzetiszocialisták is használtak a második világháború idején, és több SS-hadosztály jelvényén is megjelent, valamint a háború végi Werfwolf-ellenállás szimbóluma is volt.

A The Times szerint a Wolfsangel jelenléte az Azov harcosainak egyenruháján „segített az orosz propagandának abban, hogy Ukrajna a szélsőjobboldali nacionalizmus fogságában van”.

Az ukrajnai orosz katonai művelet megindulása előtt azonban az egység szimbolikájának használata már aggodalmat keltett a nyugati zsidó-liberális médiában, többek között a Time magazinban és a New York Timesban is. A háború megindulásakor ezeket az aggodalmakat gyorsan félretették.

Az Azov zászlóaljat 2014-ben alapították önkéntes egységként, amely főként szélsőjobboldali aktivistákból állt, akik hajlandóak voltak harcolni a Donbassz térségében lévő szakadár köztársaságok ellen. Néhány hónappal később Petro Porosenko akkori ukrán elnök parancsára hivatalosan is beolvadtak az ukrán nemzeti gárdába.

Az orosz offenzíva megindulásakor a nyugati kiképzésben részesült Azov-zászlóaljat az egyik legképzettebb alakulatnak tartották Kijev parancsnoksága alatt.

Az ukrán nacionalista harcosok feladata Mariupol, az Azovi-tenger stratégiai fontosságú kikötőjének védelme volt, de végül nem teljesítették a feladatot. Sokan közülük meghaltak, a többiek, köztük a parancsnokok, május elején adták meg magukat az orosz erőknek, miután hetekig az Azovsztal acélgyárban bombázták őket.

Az ostrom során Moszkva azzal vádolta az azovosokat, hogy civileket tartottak túszként az üzemben, és emberi pajzsként használták őket.

Az üzemből távozó, magukat megadó harcosokról készült felvételeken sokan horogkeresztes és más nemzetiszocialista szimbólumokat ábrázoló tetoválásokat viseltek, amelyeket az oroszok bőszen videóztak és mutattak be a világnak. Az acélműben és az Oroszország által elfoglalt Azov-bázisokon is találtak nemzetiszocialista vonatkozású tárgyakat és irodalmat, ami szintén súlyosbítja a helyzetüket a fogságban, mivel ki akarják végezni őket.

Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az egység harcosai ellen többek között „emberrablások, kínzások és tiltott eszközök és harci módszerek alkalmazása” miatt is.

Az orosz legfelsőbb bíróság a tervek szerint június végén dönt az Azov zászlóalj terrorszervezeté nyilvánítását és a betiltását érintő perről.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE