Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Hosszú szabadságvesztésre ítélte a National Action nevű betiltott brit nemzetiszocialista csoport alapítóját a londoni központi büntetőbíróság.

A 28 éves Alex Davies nyolc és fél év börtönbüntetést kapott azon a címen, hogy „terrorszervezet” tagja volt.

A brit kormány hat éve minősítette „terrorszervezetnek” a politikai akciókkal tiltakozó, erőszakmentes csoportot.

A tárgyaláson a vád részéről elhangzott, hogy a National Action magát nemzetiszocialista ifjúsági szervezetként írta le, és egy elkerülhetetlen faji háború túlélését tűzte ki céljául.

2016-ban a II. világháború óta ez volt az első olyan nemzetiszocialista szervezet, amelyet a brit hatóságok betiltottak, de nem az utolsó, azóta zsinórban többre is lecsaptak.

Amber Rudd akkori brit belügyminiszter a National Action betiltásáról 2016-ban hozott határozatában „rasszista, antiszemita, homofób” csoportosulásnak nevezte a 2013-ban alakult szerveződést.

A National Action terrorszervezetté nyilvánításának és betiltásának egyik közvetlen előzménye az volt, hogy a szervezet egy tagja a Twitteren pozitívan méltatta a Jo Cox munkáspárti parlamenti képviselő elleni halálos merénylet elkövetőjét.

A legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott – a kilépésre voksolók szűk többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt ölte meg három lövéssel és többtucatnyi késszúrással egy magányos gyilkos, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.

Az ítélet indoklása szerint Mair politikai gyilkosságot követett el, és cselekedetét „rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták”.

A National Action most elítélt alapítója, Alex Davies a közép-angliai Warwick egyetemének filozófiaszakos hallgatója volt, amikor 2013-ban létrehozta a csoportosulást, és a vád szerint igyekezett minél több fiatalt megnyerni a nemzetiszocialista ideológiának.

A szervezet a brit hadsereg és a rendőrség soraiban is népszerű volt. Tavaly áprilisban négy év és négy hónap börtönbüntetésre ítéltek egy 22 éves londoni rendőrt, aki 2016 óta a National Action tagja volt és aktívan részt vett a szervezet tevékenységében.

Az elmúlt néhány évben a csoport kéttucatnyi tagját sújtották szabadságvesztéssel.

Két éve a szervezet négy tagját ítélték másfél és öt és fél év közötti börtönre, szintén azzal a váddal, hogy „terrorszervezet” tagjai voltak.

Azon a tárgyaláson elhangzott, hogy az egyik elítélt, Alice Cutter online felületeken zsinagógák elleni gáztámadásokkal viccelődött, és arról posztolt bejegyzéseket, hogy zsidók levágott fejével szeretne futballozni.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE