Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az Europol közleménye szerint egy közös amerikai-európai akció keretében sikerült letartóztatni egy szélsőjobboldali férfit Szlovákiában, aki 3D-nyomtatóval készített fegyvereket és hajtott végre szabotázsakciókat.

A 22 éves, nemzetiszocialista nézeteket valló szlovák férfit azt követően tartóztatták le, hogy a 3D-nyomtatással megalkotott fegyvereinek felhasználásával (is) különböző, közelebbről meg nem nevezett terrorcselekményeket és szabotázsakciókat hajtott végre Európa területén.

A nyomozók két helyszínt is átkutattak, amelynek során egy 3D-nyomtatót, kinyomtatott fém fegyveralkatrészeket, számítógépeket és egyéb elektronikai berendezéseket is lefoglaltak. Az Europol közleményében a letartóztatott férfiről úgy fogalmazott:

„A letartóztatott gyanúsított a rendelkezésre álló információk szerint szélsőjobboldali, fehér nacionalista és neonáci mozgalmakkal szimpatizált, az akceleracionalizmus ideológiájának és az ostrom kultúrának a híve volt.”

Az akceleracionalizmus egy olyan nézetrendszer, amelynek hitvallása szerint a társadalmi-gazdasági változásokat, fejlődéseket radikálisan meg kell gyorsítani, melynek keretében egy radikálisan új társadalmat kell teremteni. Hívei az Atomwaffen nevű mozgalom égisze alatt szervezkednek. 

Az Europol állítása szerint a Szlovákiában letartóztatott férfi „a szabotázsakciókat és a terrorcselekményeket annak érdekében hajtotta végre, hogy a demokratikus és alkotmányos politikai rendszert megdöntse”. Hozzátették még a következő, elég értelmetlen mondatot is: „nyilvánosan éltetett tiltott szélsőjobboldali szimbólumokat.”

A szerv közleménye továbbá kitér arra is, hogy a férfi a közösségi médiában olyan instrukciókat osztott meg, amely részletesen leírta a rögtönzött szúrófegyverek megalkotását, illetve részletesen leírta, hogyan kell egy szabotázsakciót végrehajtani.

A hírből az viszont sehol nem derül ki, hogy konkrétan hol és mikor hajtotta végre akcióit a letartóztatott személy.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE