Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Victoria lett Ausztrália első állama, ahol betiltották az emberiség egyik legősibb jelképének számító szvasztika, avagy horogkereszt megjelenítését.

Az új törvény értelmében azok, akik szándékosan kiállítják a szimbólumot, egy év börtönbüntetésre vagy 22 000 ausztrál dollár (5,7 millió forint) pénzbírságra számíthatnak. Dan Andrews viktoriánus miniszterelnök szerint „senkinek nincs joga rasszizmust, gyűlöletet vagy antiszemitizmust terjeszteni”.

Mint sok helyen világszerte, a zsidók szerint Ausztráliában is meredeken emelkedett az „antiszemita incidensek” száma az elmúlt időszakban. Victoriának már vannak „gyűlöletbeszéd-ellenes” törvényei – de sokan bírálták, hogy „hiányosak”. A reform iránti törekvés 2020-ban erősödött fel, amikor egy házaspár horogkeresztes zászlót emelt otthona fölé, feldühítve ezzel a helyi zsidókat.

Az állami tisztviselők „büszke pillanatnak” nevezték az új jogszabályt. Három másik állam pedig bejelentette, hogy hasonló törvényeket fog bevezetni.

„A náci szimbólum a történelem egyik leggyűlöletesebb ideológiáját dicsőíti – nyilvános bemutatása csak további fájdalmat és megosztottságot okoz” – mondta Jaclyn Symes Vicoria állam főügyésze nyilatkozatában.

Kivételek vonatkoznak a szimbólum történelmi, oktatási és művészeti kontextusban való megjelenítésére. Hindu, buddhista és dzsain vallási környezetben is használható.

„Az emberek ellen csak akkor indul eljárás, ha dacolnak a szimbólum eltávolítására irányuló első kéréssel” – mondja Dvir Abramovics, a zsidók felsőbbrendűségét hirdető Rágalmazásellenes Bizottság elnöke – aki a törvény mellett kampányolt – „isteni csapásnak” nevezte a „neonáci” mozgalmat.

„Miközben nemzetünk épp szembesül egy újjáéledő, fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalommal, amely veszélyes és dehumanizáló tanokat hirdet, ez a parlament kijelentette, hogy a nácizmus szimbóluma soha nem telepedhet meg az országunkban” – nyilatkozta az Australian Broadcasting Corporationnek.

2020-ban Ausztrália hírszerzési vezetője arra figyelmeztetett, hogy a „neonácik valós veszélyt jelentenek az ország biztonságára”. Azt mondta, hogy a „jobboldali szélsőségesek” kis csoportokban rendszeresen találkoznak, hogy tisztelegjenek a „náci zászlók előtt, és megvitassák az ideológiájukat”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE