Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Twitteren terjedt el, hogy „ukrán neonácik” strandoltak Rijekában. Valójában azonban magyarok.

„Ukrán »menekültek« Horvátországban” – ezzel a felirattal tette közzé az AZ Military oldal Twitteren azt a képet, amelyen két fürdőnadrágos, nemzetiszocialista tetoválásokkal kivarrt férfi szerepel. A tweetet néhány nap alatt több mint 1000-en megosztották, többek között antifasiszta horvátok is (ritka jószág), akiket felháborí­tott, hogy „ukrán náci menekülteket” kell látniuk a saját országukban.

A közösségi médiában több nyelven is terjedő posztról a francia TF1 televí­ziós csatorna készí­tett „tényellenőrzést”, az AntifaVjesnik antifasiszta szervezet és a horvát rendőrség nyomozásaira támaszkodva. A hírt aztán Blikk is átvette és szenzációként tálalta.

A TF1 szerint a két fiatalról horvát és szerb felhasználók osztottak meg először képeket Twitteren. (Ezt hamar francia, majd magyar nyelvű megosztások követték). A posztok eltérő nyelvezettel, de egységesen állí­tják, hogy a képen ukrán menekültek szerepelnek. Egy horvát nyelvű bejegyzés cím ironizálva azt írja: „szegény, szerencsétlen ukrán menekültek humanitárius menedéket keresnek Horvátországban”.

Először egy zágrábi antifasiszta szervezet, az AntifaVjesnik osztott meg információt a képekről: „A [képek a] postafiókunkba érkeztek, szóval nem tudjuk garantálni, hogy mai felvételek, de az biztos, hogy a rijekai Morski Prasac strandon készültek” – írták Twitteren.

A rijekai strandot ezután a francia TV-csatorna azonosí­totta be a fotókon látható kék-sárga napernyők alapján, amelyek jól láthatók a Google Maps galériájába feltöltött képeken is.

A nemzetiszocialisták feltűnéséről egy horvát internetes portál is beszámolt. Értesüléseik szerint a rijekai rendőrség egy július 13-i bejelentés alapján kivizsgálta az esetet, az étterem személyzete pedig a hatóságnak megerősí­tette, hogy a két férfi a rijekai Kantrida-strandon járt, azonban nem aznap, hanem 10 nappal korábban, július elején.

A jellegzetes tetoválások alapján AntifaVjesnik a képen szereplők közül a magasabb fiatalt „azonosította”, akiről „kinyomozták”, hogy magyar.

A Blood and Honour (Vér és Becsület) 8 éve szervez minden évben találkozót a horvát tengerparti városban. Idén júliusban is összegyűltek: körülbelül hetvenen érkeztek Rijekába Németországból, Magyarországról, Szlovéniából, Svájcból és más horvát városokból. A találkozón a magyar Fehér Törvény, a Kodex Frei és a német Smart Violence zenekar is fellépett.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE