Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Timothy Hale-Cusanelli részt vett a Capitolium 2021. január 6-i ostromában, aztóta pedig antiszemitaként és a „fehér felsőbbrendűség” híveként démonizálták az amerikai zsidó-liberális médiában.

Hale-Cusanelli, aki nemzetiszocialista szimpátiájának kifejezéseként Hitler-bajuszt növesztett, a Capitóliumot ostromlókról készült videókon tűnt föl. Az elcsalt amerikai választások után felháborodott szélsőjobboldali tömeg azt igyekezett megakadályozni, hogy a szenátus jóváhagyja Joe Biden elnökké választását, ám az elégedetlenséget karhatalmi erővel elfojtották és koncepciós perek százait indították el a zavargókkal szemben.

A Hale-Cusanelli ellen felhozott öt vádpont mindegyikében bűnösnek találták a májusi tárgyalásokon.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró kijelentette, hogy cselekedeteit „azon a végzetes napon szexista, rasszista és antiszemita meggyőződése diktálta”. Amúgy egyetlen szervezett fajvédő vagy nemzetiszocialista csoportnak sem volt tagja.

Az esküdtszék előtt kinézetével és korábbi kijelentéseivel hívta magára a haragot, és védelmében sikertelenül érvelt amellett, hogy mindez ironikus humor lett volna. Mindehhez félig zsidó, félig pedig puerto ricói származásúnak mondta magát, de ez sem jött be, hiába azonosíthatja ma már mindenki magát annak, aminek szeretné.

A New Jersey illetőségű vádlott őrizetben maradt a mostani tárgyalásig, mert a bíróság szerint „fennállt a veszély”, hogy támadást intéz a New Jersey-i zsidó közösség ellen.

Az ítélethozatalkor az ügyészek visszatérően emlegették Hitler-szimpatizáns beállítottságát, ezzel is démonizálva őt az esküdtek előtt, hiába nem volt ennek semmi köze a konkrét eseményekhez és vádpontokhoz.

A négy év letöltése után még három év felügyelet is vár rá, továbbá kötelezték 2000 dollár kártérítés megfizetésére.

„Jól megalapozott bizonyítékok támasztják alá, hogy Hale-Cusanelli a fehér felsőbbrendűség és náci szimpatizáns ideológiák híve, ezért üdvözölne lelkesen egy új polgárháborút. Ennek alapján a bíróság a tárgyalás előtt megállapította, hogy Hale-Cusanelli veszélyt jelent a közösségre” – írta Kathryn Fifield ügyész az ítélet kihirdetésekor.