Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

„Fasiszták, gyilkosok” – skandálták antifa tiltakozók az észak-macedóniai Ohridban, ahol azért gyűltek össze, hogy tüntessenek a III. Borisz bolgár cárról elnevezett klub ellen.

III. Borisz bolgár cár volt az, aki szövetségre lépett a nemzetiszocialista Nagynémet Birodalommal, cserébe pedig megkapta Hitlertől Észak-Macedónia jelentős részét. Bár nem küldött katonákat a háborúba, Borisz alatt vezették be a nürnbergi zsidótörvények bolgár megfelelőjét, uralma alatt több ezer zsidót deportáltak az országból munkatáborokba.

A rendőrség próbálta elállni a „Nem tárgyalunk fasisztákkal” táblákat lóbáló tüntetők útját a megnyitó alatt. Többen tojással dobálták az épületet. A klub tagjai válaszképp egy nagy III. Borisz zászlót lógattak az ablakból. Az országban ez a második eset, hogy hasonló klub nyílik. Áprilisban az Ivan Mihalov nemzetiszocialista történelmi személyiségről elnevezett klub megnyitóján tüntetők megtámadták az épületet, és meggyújtották az ajtaját.

A téma azért is érzékeny, mert Észak-Macedónia EU-csatlakozási kísérleteit Bulgária három éve blokkolja, amiért a macedónok nem hajlandók átírni a második világháború alatti „bolgár megszállást” „bolgár adminisztrációra”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE