Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint az eset nem függ össze a pozsonyi buzibárnál történt lövöldözéssel, ám egy szálon mégis csak kapcsolódik a Vár utcában elkövetett kettős gyilkossághoz.

A fiatal, 16 éves fiú, már tizenhárom éves kora óta olyan internetes fórumok köreiben mozgott, ahol olyan faji ideológiát terjesztenek, amely szerint radikális társadalmi változásokat csakis erőszakkal lehet megvalósítani. A buzgó fiatal aktivistának nem kellett sok, hamarosan fegyverkészítéshez szükséges használati utasításokat is kezdett terjeszteni az interneten.

A rendőrség tájékoztatása szerint már három éve figyelték a fiút.

Végül a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vette őrizetbe. A rendőrség később erről az esetről azt a tájékoztatást adta, hogy a Slovakbro nevű bűnügyi nyomozás kapcsán gyűjtött bizonyítékokat a NAKA a katonai hírszerzéssel együttműködésben, a diákot pedig a Balerion nevű akció keretében vették őrizetbe.

Később a 16 éves fiút szabadon engedték, amelyet a bírósági szóvivő így kommentált: „A fiatalkorú B. B.-t szabadon engedték az őrizetből, és a vádlott őrizetét pártfogó és közvetítői felügyelettel, valamint édesanyja kezességvállalásával helyettesítette”.

A bírósági állásfoglalásból kiderült, hogy a fiú militáns akceleracionizmus híve volt, ennek volt a gyakorlati híve a pozsonyi Vár utcai buzikra lövöldöző Juraj K. is.

„Erőfeszítésük az, hogy felgyorsítsák a társadalom fejlődését a káosz és az úgynevezett faji megtisztulás irányába, amiből véleményük szerint új rendnek kell majd kialakulnia” – mondta Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter, hozzátéve, hogy ezt a csoportot már egy ideje monitorozzák a hatóságok.

A bíróság szerint B.B.-nek amerikai nemzetiszocialista csoportokkal is volt kapcsolata:

„Cselekedetei egy szélsőséges csoport radikalizálódásának tipikus sémáját követik, amikor a faji, vallási meggyőződés és szexuális irányultság kérdéseinek mérsékelt nézeteitől az állam úgynevezett kritikus infrastruktúrája elleni szabotázstámadások végrehajtására irányuló javaslatokig jutott el” – áll a bíróság állásfoglalásában.

A bíróság állásfoglalásában megemlíti, hogy egy ideig figyelték a fiatalembert, majd később ügynököt is állítottak rá, aki úgy tett, mintha a csoport szlovák sejtjének tagja akarna lenni, és ez év áprilisában találkozott is a fiúval.

„A találkozót követően a vádlott elküldte az ügynöknek az utasításokat, hogyan készítsenek lőfegyvert 3D nyomtatón” – írja a bíróság.

Egy héttel a Vár utcai lövöldözés után vették őrizetbe, október 21-én, pénteken. A diák ezt követően beismerő vallomást tett, és elkezdett együttműködni a rendőrséggel.

A „terrorizmusban való részvétel bizonyos formái” és az „alapvető jogok és szabadságok elnyomását célzó mozgalom létrehozása, támogatása és előmozdítása” gondolatbűntettével vádolják.

Ezek a nézetek háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók, de mivel fiatalkorúról van szó, a büntetés felére csökken.

A SlovakBro nevű bűnügyi nyomozás kapcsán egy 22 éves, Csehországban tanuló diákra is felfigyeltek a hatóságok. A szintúgy fehér patrióta fiatal férfi elismerően beszélt a Vár utcai lövöldöző tettéről, továbbá fegyvergyártáshoz szükséges anyagokat propagált az interneten. Ennek az akciónak a keretében tartóztatták le a 16 éves fiút is.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE