Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az ausztrál származású fehér fajvédő Brenton Tarrant, aki 2019 márciusában 51 muzulmánt likvidált két christchurch-i mecsetben Új-Zélandon, fellebbezést nyújtott be ügye és az ítélet ellen.

A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, de Jacinda Ardern Új-Zéland szélsőliberális miniszterelnöke a fellebbezéssel kapcsolatban azt mondta, Tarrant nevét „még csak említeni sem szabadna”, emiatt kormánya nem hajlandó őt a nevén említeni, hogy „megfossza őt minden platformtól és hírnévtől”. Ardern úgy fogalmazott, „neki semmit sem szabadna adni”.

Gamal Fouda imám, a christchurchi Al Noor mecsetben végrehajtott akció egyik túlélője azt mondta, nem érti, mi motiválja Tarrantot a fellebbezésre, mivel szerinte ő maga is bűnösnek vallotta magát. Azt mondta, hogy „ez egy újabb akció ettől a terroristától, hogy ismét kárt okozzon áldozatainak azzal, hogy mindenki emlékeztessen magára és terrorista tetteire”.

Az ausztrál állampolgárságú Tarrant 2017-ben költözött Christchurchbe, ahol 2019. március 15-án fegyverekkel hatolt be a város két mecsetjébe. 2020-as tárgyalásán azt mondta, annyi muszlim embert akart megölni, amennyit csak tud. A fajvédő támadást élőben közvetítette Facebookon. Az ítéletet hozó bíró azt mondta, Tarrant nem mutatott megbánást tettei miatt. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték feltételes szabadlábra helyezés nélkül. Ez volt az első alkalom, hogy Új-Zélandon ilyen büntetést szabtak ki valakire.

A christchurchi muszlimvadászat volt Új-Zéland történetének legsúlyosabb tömeges lövöldözése. Az ügyben jelenleg is folyik a halottkémi vizsgálat. A hatóságok azt közölték, még nem tudni, hogy a fellebbezés hatással lehet-e a vizsgálatra.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE