Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Németország legismertebb „nácivadásza” abban reménykedik, hogy a jövőben is lehetőség nyílik a még életben maradtak meghurcolására.

A Reuters hírügynökség által megjelent interjújában Thomas Will elmondta, hogy „a gyilkosság nem évül el”, így jelenleg öt üggyel kapcsolatban tudja elképzelni azt, hogy az egykori birodalmi polgárok bíróság elé kerüljenek.

Will az 1933 és 1945 között rendszer működtetőinek levadászására 1958-ban alapított központi hivatal igazgatója. A hivatal az alapítása óta eltelt évtizedekben hétezernél is több nyomozást kezdeményezett, és 18 ezernél is több alkalommal befolyásolta a bírósági döntéshozatalt.

Will és „nácivadász” csapata az elmúlt években több mint 1,7 millió nevet és helyszínt katalogizált. Ennek „köszönhetően” az előző hónapban egy 97 éves – korábban koncentrációs táborban titkárnőként (!) dolgozó – nőt ítéltek el. Hamburgban egy 96 éves, Giessenben egy 98 éves nyugdíjas férfi esetében kezdtek nyomozásba a hatóságok.

Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy koncentrációs táborokban teljesítettek őrszolgálatot, ennyi már elég ahhoz, hogy tömeggyilkosként ítéljék el őket. A bajor hatóságok pedig egy 98 éves nyugdíjast a ravensbrücki koncentrációs táborban „gyilkosságokban való segédkezéssel” és arra való felbujtással vádolnak. Az ügyészségi szóvivő elmondása szerint a férfi egészségi állapota „lehetővé teszi”, hogy bíróság elé álljon, de azt egyelőre nem tudni, hogy fiatalkorúként vagy felnőttként ítélik-e el, mivel az események idején még nem volt nagykorú sem.

Ahogy a második világháborút túlélő zsidók száma száma évről évre csökken, bizonyos körökben egyre többen félnek attól, hogy a „nácik kegyetlenségei” feledésbe merülnek. Ezt támasztja alá a Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciájának (Claims Conference) megrendelésére készült friss tanulmány is, amelyben az 1980 után született holland válaszadók közel egynegyede túlzónak tartotta az elgázosított zsidók hatmillióra becsült számát, illetve mítoszhoz hasonlította az ott történteket.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE