Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Öt és fél év szabadságvesztésre ítéltek egy 16 éves fiút, mert „neonáci” csoporthoz tartozott, megpróbálta beszervezni egy iskolatársát is, valamint különböző eszközökkel terjesztette a csoport ideológiáját – jelentette örömködve a zsidó-liberális média.

A fiatal fiút több „törvényellenes” cselekedettel is vádolták, köztük azzal, hogy „terrorcselekmény elkövetésének szándékával” csatlakozott a Feuerkrieg Division (FKD) nevű nemzetiszocialista csoporthoz, ebben a vádpontban azonban felmentették.

A bírósági beszámolók szerint a fiú éppen 15 éves múlt, amikor 2021-ben megpróbálta beszervezni egy iskolatársát az FKD-ba. A csoport sok nemzetiszocialista tartalmat terjesztett Telegram-csatornáján, köztük állítólag „pokolgépkészítésről szóló leírásokat”. A nála tartott házkutatás során a rendőrség egy horogkeresztes zászlót, karszalagot és Adolf Hitler Mein Kampfjának egy példányát foglalta le, amelyeknek egyike sem tiltott dolog Dániában.


Az ügyészség öt év börtönt kért, a bíróság súlyosabb büntetést szabott ki

A tinédzser egyik vádpontban sem vallotta magát bűnösnek. Az ügyészség öt évi börtönt kért, a bíróság ennél súlyosabb büntetést szabott ki, és a DR tévécsatorna tudósítása szerint a védelem fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

A szóban forgó ügy a dán terrorelemzési központ (CTA) márciusi jelentésében is szerepelt, amelyben a fiatalok körében online terjedő „szélsőjobboldali radikalizációról” számolt be. A 16 éves fiú ügyével is ezt a jelenséget igyekeznek alátámasztani, mindazonáltal Európában már 13 éves gyerekeket is őrizetbe vettek az FKD-ban való állítólagos tagság miatt.

Egyebek mellett az online térben való anonimitás is megkönnyíti, hogy tizenévesek szélsőjobboldali csoportokhoz csatlakozzanak – ütötte a tamtam dobot Michael Hamann, a CTA vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE