wehmarcht-polo
barnainges-rohamosztag-sturmabteilung-sa-himzett-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-polo
ver-es-becsulet-polo-blood-and-honour-polo
a-deutsche-afrika-korps-wehmarcht-tabornagya-a-sivatagi-roka-erwin-rommel-polo
waffen-ss-langemarck-onkentes-ss-granatoshadosztaly-polo
waffen-ss-landstorm-nederland-onkentes-ss-granatoshadosztaly-polo
joachim-jochen-peiper-ss-standartenfuhrer-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-waffen-ss-polo
gyozelem-vagy-valhalla-polo

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

A viking sagák (történetek) az egyik legfájdalmasabb, elrettentő kivégzési módként rögzítik a vérsast.

Az Orkneyinga saga így ír róla: „Einar jarl Halfdanhoz ment, és vérsast vágott a hátába oly módon, hogy törzsébe szúrt egy kardot a gerinc mellett, és az összes bordát elvágta, a gerinctől lefelé az ágyékig, és ott kihúzta a tüdőket (…)”

A vérsas egyik legelső alkalmazása a 867. évre tehető a későbbi beszámolók szerint. A történet néhány évvel korábban kezdődik, amikor az Aella király uralta Northumbria angol királyságára támadtak a vikingek. A támadók vezérét, Ragnar Lodbrokot Aella úgy ölette meg, hogy egy mérges kígyókkal teli verembe dobatta. Lodbrok fiai bosszúból maguk is megtámadták Northumbriát 865-ben, és miután elfoglalták a fővárost, Yorkot, a legrettegettebb fiú, Csonttalan Ivar példát kívánt statuálni Aella kivégzésével. Valamilyen egyszerű módon megölni nem lett volna elég, miután édesapja a kígyók martalékává vált.


bur-horogkereszt-zaszlo
wewelsburg-schwarze-sonne-waffen-ss-zaszlo

A kígyóverem története valójában igen valószínűtlen, mivel Anglia hűvös éghajlata sosem volt alkalmas arra, hogy ott mérges kígyók éljenek. Akárhogy is történt valójában, Ragnar Lodbrok sagája szerint Ivar a vérsas elszenvedésére ítélte Aellát.

A módszer

Napjainkban a kutatók közt vita zajlik arról, pontosan hogyan hajthatták végre a vérsast a vikingek – valamint arról is, lehetséges-e egyáltalán egy élő emberen végrehajtani egy ilyen kegyetlen és borzalmas eljárást. Akár valóban csináltak ilyet a korban, akár csupán a valóság későbbi szerzők általi kiszínezéséről van szó, a vérsas egészen brutális cselekedet.

A leírások szerint az áldozat karjait és lábait kikötözik, hogy megakadályozzák a szökést, illetve a hirtelen mozdulatokat. Ezután a bosszúra szomjazó végrehajtó a farcsont mellett mérte az első szúrást a testre, majd innen fölfelé haladva felvágta az áldozat hátát. Ezt követően minden egyes bordát aprólékosan leválasztottak a gerincoszlopról egy balta segítségével, ami előtárta a belső szerveket. A beszámolók szerint az áldozat ezen a ponton még nem csupán élt, de tudatánál is volt, kínzói pedig a fájdalom fokozására sós vizet is önthettek a hatalmas sebbe.


elesett-hosok-csarnoka-valhalla-polo
michael-wittmann-waffen-ss-hauptsturmfuhrer-pancelos-asz-polo
adolf-hitler-smiley-polo
white-pride-worldwide-triko
kalandozo-vikingek-polo
waffen-ss-landstorm-nederland-onkentes-ss-granatoshadosztaly-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-triko
waffen-ss-kartsjager-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo

A vérsas lehetséges ábrázolása egy viking kori faragványon

Ha mindez nem lett volna még elég, a kéz ujjai módjára széttárt bordák közül kihúzták az áldozat tüdőit, mintha az „szárnyakat” növesztett volna hátából. A „vérsas” létrejött, az áldozat teste egy nagy, véres madarat formázott.

A vérsas mögötti szertartás

Aella nem az utolsó uralkodó volt, akin a források szerint végrehajtották a vérsast. Ha hihetünk a különféle beszámolóknak, a középkori Észak-Európa legalább négy másik jelentős alakja szenvedte el e sorsot – egy kivételével mind Csonttalan Ivar áldozataiként: Edmund angol király, Halfdan (Harald norvég király fia), Máel Gualae, a dél-írországi Munster királya, valamint Aelfheah, Canterbury érseke. Ez azt jelentené, hogy Anglián kívül Írországban és Franciaországban is hajthattak végre ilyen kivégzést. Alkalmazásának két fő oka tűnik ki a forrásokból.

Az első indok az, hogy Odin főistennek bemutatott áldozatnak tekintették, amely hadi szerencsét is hozhat. A másik a gyakorlat elrettentő ereje – csakis a becstelennek tartott ellenségek számára tartották fenn a leírások szerint. Halfdant is bosszúból kínozta meg a vérsassal az Orkneyinga saga szerint az őt legyőző Einar, és Aellán is apjáért állt így bosszút Ivar. Ha nem is hajtottak végre ilyet a valóságban, a puszta szóbeszéd is alkalmas lehetett a félelemkeltésre.

A gyakorlat áldozatai a 9. és 10., esetleg a 11. század folyamán lelték ily módon halálukat. Az írott beszámolók a 12., illetve 13. században keletkeztek először. A viking sagák írói hallották a történeteket, és lejegyezték őket.

Könnyen elképzelhető, hogy a szereplők hősiesebbnek – vagy éppen vérszomjasabbnak – való beállítása érdekében számos helyen eltúlozták, illetve továbbköltötték a történéseket. A vérsas legendájának azonban több valóságtartalma lehet, mint gondolnánk. A módszert leírók mind igen részletes beszámolóval szolgálnak – talán az idők során volt, aki kipróbálta valakin, miután hallott róla. Lehetséges tehát, hogy a vérsas egy valóban végrehajtott kivégzési forma volt, de az is, hogy az ellenség megfélemlítésére terjesztették el a korabeli köztudatban.

A középkori beszámolók más, igen változatos kivégzési módszereket is kapcsolnak a vikingekhez a vérsason kívül. Ilyen például a „felakasztott hús”, amelynek keretében az áldozat mindkét sarkát átfúrták, kötelet fűztek át rajta, és ennél fogva fellógatták fejjel lefelé. Itt nem csupán az jelenti a kínzást, hogy a sarkak átfúrása óriási fájdalommal jár, hanem az is, hogy a véráram a fejjel lefelé függő testhelyzetben túlterheli a szívet.

Egy másik, kevésbé ismert büntetési mód a beszámolók szerint a „halálos séta” nevet viselte. Ebben az esetben az áldozat hasán ejtenek egy vágást, amelyen át kihúzzák belei egy részét. A kínzó ezután tartotta az áldozat beleit, amíg az körbe-körbe sétált egy fa körül, idővel feltekerve az összeset a fára. A vérsashoz hasonlóan itt is felmerül annak kérdése, képes lenne-e egy ember a fájdalom és a szóban forgó szervek leállása mellett tudatánál maradni, vagy egyáltalán életben. Mindenesetre ha ezen kegyetlen kínzások és kivégzések egyike sem történt meg soha a valóságban, kiváló elrettentő erővel bírtak a vikingek ellenségeinek demoralizálására.

george-lincoln-rockwell-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
amerikai-konfoderacios-allamok-zaszlaja-polo
waffen-ss-nederland-onkentes-ss-pancelgranatos-hadosztaly-polo
valhalla-az-istenek-csarnoka-polo
valknut-runa-kor-odinista-viking-polo
horst-wessel-nsdap-rohamosztagos-polo

Fotóarchívum

nemet-katonak-sztalingrad-alatt-a-varosi-harcok-soran-szemben-a-szovjetekkel-1942-oktober-7
wehrmacht-gyalogsag-es-panzerkampfwagen-vi-tiger-i-nehezharckocsi-a-keleti-fronton-1944-januar
adolf-hitler-es-kueldoettsege-megtekinti-a-parizsi-eiffel-tornyot-franciaorszag-terdre-kenyszeritese-utan-1940-junius-23
nemet-neheztuzersegi-agyu-felkeszitese-elsutesre-az-atlanti-falban-1943
az-nsdap-tagjainak-gyulese-nurnberg-kulteruleten-eloterben-hitler-mogotte-az-ifju-himmler-he-strasser-es-fraz-pfeffer-von-salomon-1927
hitler-keitel-brauchitsch-es-paulus-taktikai-megbeszelese-a-keleti-fronton-a-szovjetunioban-1941-oktober
finn-katona-panceloekoellel-a-keleti-fronton-1944-junius-30
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait-2
egy-hitlerjugend-zeneszalakulat-pihen-a-lustgarten-koezeleben-berlinben-a-majus-1-i-felvonulas-utan-1933
a-hitlerjugend-tagjai-partszlogenekkel-a-kerekparjukon-worms-varosaban-nemetorszagban-1930-as-evek
hitler-ifjak-talalkozoja-a-nyugati-fronton-a-nemet-12-hitlerjugend-ss-pancelos-hadosztaly-tagjaival-1944-marcius-21
adolf-hitler-werner-moelders-wilhelm-keitel-es-hermann-goering-a-farkasveremnel-rastenburg-koezeleben-kelet-poroszoroszag-1941-julius-25
adolf-hitler-fuehrer-es-kancellar-bejelenti-ausztria-csatlakozasat-a-nemet-birodalomhoz-a-reichstag-tagjainak-a-kroll-operhazban-berlinben-1938-marcius
mussolini-ciano-goring-es-hitler-az-emelveny-elott-hallgatja-joseph-goebbels-propagandaminiszter-beszedet-a-duce-berlini-latogatasa-alkalmaval-1937-szeptember-28
hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben-1234
a-hitlerjugend-tagjainak-felvonulasa-az-1923-as-muencheni-hatalomatveteli-kiserlet-evfordulojan-1933-november-9
hubay-kalman-nyilaskeresztes-politikus-szalasi-1940-es-szabadulasaig-a-nyilaskeresztes-part-vezetoje-irodajaban-1939
nemet-csapatok-nyomulnak-elore-barbarossa-hadmuvelet-kezdeten-a-szovjetunioban-1941-junius
pz-kpfw-vi-tiger-nehezharcskocsik-az-507-nehezpancelos-osztalybol-nyugat-ukrajna-tersegeben-1944-tavasz
a-wiking-panceloshadosztaly-parduc-tankjai-varso-tersegeben-1944
tigris-i-harckocsik-az-507-es-nehezpancelos-hadosztalybol-ukrajnaban-tarnopol-kornyeken-1944-aprilis
a-fuehrer-leroja-tiszteletet-ernst-udet-a-nagynemet-birodalom-masodik-legeredmenyesebb-pilotaja-ravalatanal-adolf-galland-diszorseget-all-1941-november-21
nemet-tigris-nehezharckocsi-helyreallitasa-a-keleti-fronton-1943-junius-22
nemet-pzkpfw-vi-tiger-i-nehezharckocsi-es-bmw-r75-motorkerekpar-teli-alcaban-oroszorszagban-1944
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-vontat-egy-masik-sarban-elakadt-tigris-tankot-a-keleti-fronton-1943-szeptember
hitlerjugend-tagok-zaszlofelvonasi-ceremoniara-gyuelekeznek-a-szervezet-zaszlaja-alatt-1930-as-evek
a-nemet-12-hitlerjugend-ss-pancelos-hadosztaly-granatosa-franciaorszagban-1944-junius-21
a-nemet-lanyok-ligajanak-kepviseloje-viragokkal-koeszoenti-benito-mussolinit-muenchenben-nemetorszagban-1938-szeptember-30
sturmgeschuetz-iii-40-ausf-g-rohamloeveg-valahol-a-szovjetunioban-1943
nemet-katonak-a-tigris-harckocsijuk-pancelzatan-esett-seruelest-vizsgaljak-a-kurszki-csata-utan-1943-nyar