viking-iranytu-polo
waffen-ss-langemarck-onkentes-ss-granatoshadosztaly-polo
waffen-ss-nord-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo
ver-es-becsulet-polo-blood-and-honour-polo
waffen-ss-italia-ss-fegyveres-granatoshadosztaly-polo
valhalla-az-istenek-csarnoka-polo
ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-triko
adolf-hitler-smiley-polo
14-szo-polo
a-deutsche-afrika-korps-wehmarcht-tabornagya-a-sivatagi-roka-erwin-rommel-polo

1945 február 13-án, nem sokkal este 10 óra előtt a nyugvóra készülő szász főváros, Drezda, „az Elba parti Firenze” belvárosának ablakai remegni kezdtek a város fölé berepülő brit bombázókötelék motorjainak egyre jobban erősöd, vészjósló basszusától. 

Pontban este 22 óra 9 perckor, a „karácsonyfákkal”, azaz az előörs gépei által ledobott világító fáklyákkal megjelölt belvárosi negyedek felett kísérteties süvítés vegyült a fülsüketítővé váló repülőgépmotor-zúgásba. Néhány pillanat, és alászálltak az égből az Apokalipszis lovasai.

Mindent eltörölni a föld színéről

A Brit Királyi Légierő (Royal Air Force, RAF) bombázóparancsnoksága, Arthur Harris légimarsall, a Bomber Command főnökének szorgalmazására már 1943 nyarán hozzákezdett az úgynevezett területbombázási doktrína (Area Bombing Directive) gyakorlati alkalmazásához.

Harris, aki fanatikusan hitt a Douhet-elméletben - eszerint az ellenség ellenállóereje kizárólag a tömegbombázásokkal is megtörhető - a „puding próbájának” a sűrűn lakott német kikötőváros és közlekedési csomópont, Hamburg bombázását tekintette.

A csekély gépveszteség, és a minden képzeletet felülmúló hamburgi károk alapján a Bomber Command sikeresnek minősített a területbombázás doktrínáját. 1945 januárjára, a Harmadik Birodalom agóniájának idején már gyakorlatilag nem maradt olyan német nagyváros, amelyet ne ért volna pusztító szövetséges légitámadás. A német olaj- és járműipar, a hadiüzemek jelentős része és a közlekedési infrastruktúra ekkorra már nagyobb részt romokban hevert. Ennek ellenére, a makacs német ellenálláson felbőszült Churchill, Harris unszolására hozzájárult a területbombázások folytatásához.

A szövetséges légügyi hadvezetésen belül is komoly vita bontakozott ki a légi hadviselés e módszeréről. Harris koncepciója szerint a nagyvárosok legsűrűbben lakott részei ellen végrehajtott ismétlődő szőnyegbombázások olyan súlyos pszichés csapást mérnek a német lakosságra, amely megtöri az ellenállást.

david-lane-tizennegy-szo-kapucnis-pulover
in-odin-we-trust-til-valhall-odinista-thor-steinar-ansgar-aryan-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-ferfi-triko
waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-himzett-galleros-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-kapucnis-pulover
heinz-guderian-wehrmacht-tabornok-polo
white-pride-worldwide-kapucnis-pulover
white-pride-worldwide-himzett-galleros-polo

Ennek jegyében fogalmazódott meg a Drezda elleni támadás terve, amely nem csupán a Kelet-Poroszországból és Sziléziából érkező menekültek célpontja, hanem vasúti csomóponként, a keleti frontról visszavonuló Wehrmacht-erők egyik fontos tranzitállomása is volt. Drezdából január végére nagyobbrészt kivonták a katonaságot, és február elejére a város túltelítetté vált a menekültek tömegétől.

Katonai célpont, vagy védtelen civil város?

Drezdában nem volt semmilyen hadiipar, és számottevő katonai erők sem állomásoztak a városban, a környékbeli célpontok nem igazolják a február 13-án elkezdődött példátlan pusztítást.

A város közelében fekvő feritali olajipari üzemkomplexumot az Amerikai Egyesült Államok 8. légi hadserege ugyanis már 1944 augusztus 24-én több mint 300 négymotoros nehézbombázó bevetésével támadta. 1945 január 16-án pedig az USAAF (United States Army Air Force) 8. légi hadseregének 133 bombázója intézett támadást a friedrichstadti vasúti csomópont ellen. Drezda történelmi belvárosát, a barokk és rokokó építészet páratlan remekét azonban végig megkímélték a légitámadások, így a szász főváros azon kevés német nagyvárosok egyike volt, amely 1945 elején még intakt épségében állt.

Amikor 1945 januárjában Harris felvetette, hogy Drezda ellen is szőnyegbombázó műveletet kell indítani, a városban tartózkodó nagyszámú civil menekültre figyelemmel ezt a tervet még a bombázóparancsnokságon belül is többen ellenezték, köztük a parancsnokhelyettes, Sir Robert Sundbay légi almarsall is.

A vitát eldöntendő, táviratot küldtek a jaltai konferencián tartózkodó brit miniszterelnök, Winston Churchill részére. Churchill határozott, Harrist támogató választ adott: Drezdát az első adandó alkalommal bombázni kell. A város sorsa ezzel megpecsételődött.

A halál tűzviharorgiája

Mivel Drezdát február elejéig elkerülték a nagyobb bombázások, és városban béke honolt, a Vörös Hadsereg elől Kelet-Poroszországból menekülőknek a szász főváros lett a mentsvára. A kelet-porosz területek kiürítését célzó, és a Kriegsmarine (német haditengerészet) valamint a Luftwaffe (német légierő) közreműködésével végrehajtott evakuálási akciónak, a Cerberus-műveletnek köszönhetően az eredetileg 640 ezres Drezda lélekszáma 1945 februárjára megduplázódott.

A menekülteket nagyobbrészt külvárosi táborokban helyezték el, és vasúton szakaszosan szállították az ország belő vidékeire. 1945 február 13-án a város fölé érkező 800 négymotoros Lancaster és Halifax nehézbombázóból álló kötelék két hulláma 22 óra 9 perc és 0 óra 55 perc között 400 ezer gyújtó, valamint 4500 romboló bombát dobott az óvárosra, és a belső kerületekre.

Az első hullám rombolóbombákat, a második pedig az igazi pusztítást okozó foszforos gyújtóbombákat szórta a városra. Az 1000 fokos hőmérsékleten égő és elolthatatlan foszforbombák nyomán hatalmas tűzvihar tört ki a belvárosban. A légvédelmi pincékből a tomboló tűzben álló utcákra kimenekülő emberek vagy megégtek, vagy pedig a forró gázoktól, illetve a tűz által a levegőből kivont oxigén hiánya miatt megfulladtak.

A pokol centrumában tomboló tűz vákuumként szippantotta be mindazokat, akik szerencsétlenségükre nem lezárt helyiségben voltak. Drezda apokaliptikusan lobogó tüzeit még 400 kilométeres távolságból is látni lehetett. A várostól 8 kilométerre fekvő katonai repteret viszont nem érte támadás. 1945 februárjára a Luftwaffe már csak halvány árnyéka volt egykori önmagának, Göring nagyhangú handabandázásai ellenére 1944-től a szövetséges légierő uralta a német légteret.

Ezért a Drezdát támadó bombázók szinte akadálytalanul repülhettek rá céljukra. Másnap, február 14-én délelőtt az amerikai légierő 1350 négymotoros B-17 Flying Fortress (repülőerőd) és B-24 Liberator bombázója repült a még mindig lángoló város fölé, hogy halálos terhét az agonizáló szász fővárosra zúdítsa.

A drezdai pokoljárás csak február 15-én, 311 amerikai repülő erőd bombázóakciójával ért véget. A három napig tartó műveletben az angol-amerikai légierő 3749 tonna bombát dobott Drezdára, ezek 75 százaléka gyújtóbomba volt.

A megvonhatatlan mérleg

Máig vitatott a rettenetes drezdai tűzvihar áldozatainak száma. A város belső kerületei és az infrastruktúra teljesen megsemmisült. Az elhunytak hatalmas tömegét a járványveszély megelőzése végett vasúti sínekből sebtében felépített máglyákon égették el. A halottak számáról szélsőségesen eltérő számok keringenek 20 ezertől egészen 600 ezerig. A bombázás mérlegét a korabeli német források 300 ezer körüli áldozatban vonták meg.

Konrad Adenauer, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja 1955-ben 250 ezer főről nyilatkozott, míg a Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint 275 ezren vesztek oda a drezdai tűzviharban. A drezdai bombázóművelet többen éles kritikával illették. Még a szövetségesek között is heves viták robbantak ki.

Harris megkapta a „Butcher” (mészáros) kevéssé hízelgő melléknevet, amelyet magas kitüntetései mellett élete végig kénytelen volt viselni. Napjainkig nem tudták megmagyarázni, hogy a drezdai bombázóművelet katonailag indokolható akció volt-e, mivel etikai illetve jogi értelemben is háborús bűntettnek számítana, ha nem a győztesek írják a történelmet.

Információ 
Zuckerbergnél nem tudod megosztani lapunkat, tiltással jár leírni az URL-címét is. Várunk téged Telegramon, ahol a felhasználási feltételek között szerepel a szólásszabadság garanciája. Töltsd le innen asztali gépre vagy Google Playből innen és csatlakozz: https://telegram.me/Harcunk

skinhead-rac-skrewdriver-isd-polo
white-power-noi-triko
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-kapucnis-pulover
waffen-grenadier-division-der-ss-hunyadi-polo
valhalla-var-rad-norveg-waffen-ss-tobororzoplakat-polo
schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko
hugin-es-munin-mjolnir-polo
a-deutsche-afrika-korps-wehmarcht-tabornagya-a-sivatagi-roka-erwin-rommel-polo
white-power-ferfi-triko
kalandozo-vikingek-polo

Információ 
Zuckerbergnél nem tudod megosztani lapunkat, tiltással jár leírni az URL-címét is. Várunk téged Telegramon, ahol a felhasználási feltételek között szerepel a szólásszabadság garanciája. Töltsd le Google Playből innen és csatlakozz: https://telegram.me/Harcunk

Fotóarchívum

adolf-hitler-es-benito-mussolini-talalkozasa-a-muencheni-konferencia-elott-a-muencheni-fopalyaudvaron-1938-szeptember-29
a-totenkopf-panceloshadosztaly-katonai-valahol-lengyelorszagban-1944
nemet-marder-iii-pancelvadasz-nyomul-elore-a-szovjetunioban-valahol-a-kaukazusban-1942-nyar
nemet-tigris-nehezharckocsi-helyreallitasa-a-keleti-fronton-1943-junius-22
hitler-kancellar-erwin-von-witzleben-tabornok-es-sepp-dietrich-ss-obergruppenfuhrer-tavozoban-a-300-meteres-szabaduszas-helyszinerol-az-1936-evi-nyari-olimpiai-jatekokon-berlinben-1936-augusztus-5
adolf-hitler-vezer-es-birodalmi-kancellar-megerkezik-a-iv-teli-olimpiai-jatekok-megnyitojara-garmisch-partenkirchenben-bajororszagban-1936-februar-6
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait
nemet-harckocsizok-az-ebedjuket-fogyasztjak-a-teli-alcat-viselo-tigris-tankjuk-mellett-a-keleti-fronton-1944-januar
a-vilaghaboru-feledesbe-merult-pillanatai-budapest-ostroma-2
nemet-farkasgyermekek-toeroett-fegyverekkel-mauser-k89k-es-stg44-maradvanyaival-jatszanak-1945
adolf-hitler-a-lustgartenben-a-berlini-palota-erkelyen-beszel-az-1932-es-nemetorszagi-elnokvalasztasi-kampany-idejen-1932-aprilis-4
katonak-a-das-reich-hadosztalybol-etelt-es-vizet-fogadnak-el-egy-civiltol-jugoszlaviaban-delvidek-visszafoglalasa-idejen-1941-aprilis
a-iii-birodalom-ritkan-latott-fotoi-szinesben-josef-sepp-dietrich-a-leibstandarte-parancsnoka
nemet-katonak-britektol-zsakmanyolt-felszerelessel-pozolnak-a-franciaorszagi-hadjarat-sikere-utan-1940
ritter-von-leeb-nemet-tuezersegi-tabornok-adolf-hitler-kancellart-tajekoztatja-egy-hadgyakorlaton-nemetorszagban-1936
nemet-waffen-ss-csapatok-egy-tiger-i-nehezharckocsi-kisereteben-kurszk-tersegeben-oroszorszagban-1943-junius
hummel-oenjaro-neheztarack-a-kurszki-csataban-1943
adolf-hitler-az-1923-as-muencheni-hatalomatveteli-kiserlet-evfordulojan-tartott-felvonulason-muenchenben-1933-november-9
nemet-pancelosok-a-korszuny-sevcsenkivszkij-katlanban-ragadva-1944-januar
nemet-csapatok-nyomulnak-elore-barbarossa-hadmuvelet-kezdeten-a-szovjetunioban-1941-junius
adolf-hitler-a-nemzetiszocialista-part-felvonulasanak-resztvevoit-koeszoenti-a-nemetorszagi-braunschweigben-1931-februar
amerikai-hadifoglyok-haladnak-el-egy-tiger-ii-kiralytigris-nehezharckocsi-elott-az-ardennekben-1944
a-ii-vilaghaboru-nagy-pillanatai-szinesben-gorogorszag-1941
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-nehezharckocsik-vonulnak-at-egy-szantofoeldoen-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-motorjanak-csereje-a-keleti-fronton-1943-1944
walter-krueger-1943-aprilis-20-an-egy-tiger-i-nehezharckocsin-allva-tart-beszedet-1943
a-nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-gyulese-a-lustgarten-parkban-berlinben-a-munka-uennepen-1936-majus-1
a-ii-vilaghaboru-ritkan-latott-pillanatai
nemetek-elfognak-egy-orosz-katonat-egy-eredmenyes-offenziva-utan-keleti-front-1942
wehrmacht-gyalogsag-es-panzerkampfwagen-vi-tiger-i-nehezharckocsi-a-keleti-fronton-1944-januar