Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

A leginkább narancsos ízben fogyasztott szénsavas ital a Coca-Cola mellett talán a legismertebb üdítő szerte a világon.

Kevéssé ismert azonban, hogy a Fantát valójában a második világháború alatt, a nemzetiszocialista Németországban alkották meg először, miután a háborús szankciók eredményeképp elfogytak a kóla gyártásához szükséges alapanyagok.

A világ legnagyobb üditőital gyártója, a Coca-Cola Company 1929-ben hozta létre németországi leányvállalatát. Az NSDAP hatalomrajutását követően, az 1930-as évek első felében a cég által gyártott kóla rövid idő alatt az ország legnépszerűbb üditőitala lett. A cukros, szirupos, fekete színű italt 50 gyárban palackozták és közel 5 millió üveget adtak el belőle évente. A cég emblémája virított minden utcasarkon, és gyakran jelent meg különféle sport és kulturális események támogatójaként is. Legnagyobb sikerét azonban kétségtelenül 1936-ban aratta, amikor a berlini olimpia hivatalos szponzora is lett.

A második világháború kitörése azonban kellemetlen következménnyel járt minden német kólarajongó számára. A kóla gyártásához szükséges speciális szirup amerikai importja folyamatosan csökkent, majd az Egyesült Államok a hadbalépésével egyidőben minden kereskedelmi kapcsolatát megszüntette Németországgal. Ez egyben azt jelentette, hogy a Coca-Cola német leányvállata ettől fogva már képtelen volt több kólát gyártani a megfelelő alapanyag híján.

A németországi vállalat vezetője, Max Keith azonban rövidesen előállt a mentőötlettel. Németországban elérhető alapanyagokból egy új receptet javasolt. Így született meg, az ekkor elsősorban tejsavóból és almarostokból készített ital, amelynek Keith és reklámszakemberei a német „Fantastisch” szót alapul véve egy új nevet alkottak.

A Fanta sikerének talán legfőbb kulcsa Keith ügyes lobbitevékenységében gyökeredzett, aki elérte, hogy az új termékre ne vonatkozzon a Németországban akkoriban elrendelt cukorimport-tilalom. Az édes üdítő így rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert, minthogy nem csak italként fogyasztották, hanem tészták és sütemények hozzávalójaként is hasznosítható volt. Az németországi vállalat gyakorlatát hamarosan átvette a hasonló problémákkal küzdő holland leányvállalat is, ahol hasonló elv alapján egy bodza ízű italt kezdtek gyártani.

A háború végén az európai leányvállalatok irányítása ismét az Egyesült Államokban székelő cég központja kezébe került. Az alma ízű német és a bodza ízű holland Fanta gyártását ekkor le is állították, de az ital kedvelőinek nem kellett sokáig várni kedvenc ízeik visszatérésére. A nagy üzleti rivális Pepsi ugyanis az 1950-es években piacra dobta saját, különféle gyümölcsös ízesítésű termékeit, ami válaszlépésre késztette a Coca-Colát is. 1950-ben újraindították a Fanta gyártását, amely rövid idő alatt a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb szénsavas üdítőitalává vált. Így manapság már több mint 100 országban és 90 különféle ízesítéssel árusítják.