white-power-himzett-galleros-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-polo
skinhead-rac-skrewdriver-isd-polo
ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-triko
waffen-ss-italia-ss-fegyveres-granatoshadosztaly-polo
waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-polo
horst-wessel-nsdap-rohamosztagos-polo
vicces-ss-totenkopf-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-ferfi-triko
ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-kapucnis-pulover

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

A Rongyos Gárda tevékenységéről a rendszerváltozás előtt sok jót nem lehetett hallani. A Héjjas Iván által létrehozott irreguláris egységről főleg az úgynevezett „fehérterrorban” való részvételük kapcsán esett szó.

(Híradó)

De ennél sokkal bővebb az ő történetük. A nyugat-magyarországi felkelésben való részvételüktől a kárpátaljai akciókon át sok más esemény részesei is voltak. Többször feloszlatták őket, hogy aztán, ha szükséges „újraélesszék" a szervezetet.


bur-horogkereszt-zaszlo
wewelsburg-schwarze-sonne-waffen-ss-zaszlo

Szentkirályi Gábor, a Rongyos Gárda történetének egyik legjobb ismerője, aki „A Rongyos Gárda története és az országos fajvédő szövetség politikai nézetei 1938-1944” címmel könyvet is írt, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elevenítette fel a szervezet történetét.

Kilencvenkilenc évvel ezelőtt, 1919-ben alakult meg a Rongyos Gárda, amely később is meghatározó szerepet töltött be a magyar történelemben. Héjjas Iván katonatiszt hozta létre a szervezetet, lényegében egyszerű parasztemberekből, Erdélyből érkezőkből, tanárokból, vasutasokból állt össze a gárda. A politikai programjukban az alsó-középosztály és a parasztság érdekeit tartották szem előtt. Elsősorban radikális földreformot szerettek volna, de mindenekelőtt természetesen az ország határainak megvédését tűzték ki célul. Ezeken kívül a kommunistaellenesség is markáns szerepet kapott a programjukban, a Tanácsköztársaság idején különböző pártfunkcionáriusok ellen szerveztek merényleteket – mondta Szentkirályi Gábor.

A szakértő szerint a Rongyos Gárda történetének a mai napig a legvitatottabb fejezete a fehér terrorban vállalt szerepük. Lényegében 1919 és ’22 között politikai gyilkosságokat követtek el elsősorban baloldali, illetve olyan személyek ellen, akik a román megszállás idején kompromittálták magukat, több száz főre tehető az ő számuk – ugyanakkor az nem biztos, hogy ezek közül mind a Héjjas- vagy a Prónay Pál-féle különítményhez köthetőek – tette hozzá.


white-pride-worldwide-triko
waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-polo
waffen-ss-nibelungen-ss-granatoshadosztaly-polo
wehrmacht-harckocsizo-polo
david-lane-tizennegy-szo-kapucnis-pulover
szalasi-ferenc-polo
horst-wessel-nsdap-rohamosztagos-polo
waffen-ss-30-januar-ss-onkentes-granatos-hadosztaly-polo

A szervezet legfontosabb szerepe 1921-hez, és a nyugat-magyarországi felkeléshez köthető. Magyar szempontból a trianoni, osztrák szempontból a saint-germaini békeszerződés rendelkezett a határterületekről, amely ekkor még magyar kézen volt. Az akkori Bethlen-kormány ezt próbálta meg kihasználni, hogy a békeszerződést Magyarország javára módosítja, és ha az osztrák fél elzárkózna a megegyezéstől, akkor vetnék be nyugaton a Rongyos Gárdát – mutatott rá a történész.

Hozzátette ugyanakkor: eltérő volt a magyar kormány és a gárda álláspontja. A kormány ugyanis a nemzetközi helyzet miatt egy kompromisszumos megoldásra törekedett, ami végül be is következett a soproni népszavazás által. Ehhez képest a felkelők az egész területet szerették volna megtartani, amire a szakértő szerint lett is volna lehetőség.

Ezt követően 1922-től a gárda „szüneteltette” működését, hogy aztán 1938-ban újrakezdje. Elsősorban Kozma Miklós, régi fajvédő nevét kell megemlíteni, aki kezdeményezte a Rongyos Gárda bevetését. A politikai vezetés végül úgy döntött, hogy a Héjjas-különítmény feladata legyen fegyverek, lőszerek és propagandaanyagok szétosztása a magyar, ruszin és zsidó lakosság körében. Korma Miklós ugyanis ekkoriban meg akarta nyerni a zsidóságot is a magyar ügynek – mutatott rá a szakértő.

Megvédik Munkácsot

A kárpátaljai történésekkel kapcsolatban volt még egy fontos szerepe a szervezetnek, mégmedig Munkács megvédése a cseh csapatoktól. A Rongyos Gárdát és a többi felkelő szervezetet 1938 decemberére leszerelték ugyanis, mindössze száz főt hagytak a városban. A területet a magyar kormány továbbra is szerette volna megszerezni, ezért folytatódott a fegyverek és lőszerek átcsempészése. Január 6-án a cseh hadsereg különböző szicsgárdistákkal támadást intézett Munkács városa ellen, amit rendkívül hősiesen vissza tudtak verni a megmaradt Rongyos Gárda-tagok.

Később a magyar kormány próbálta felhasználni a gárdát a német ellenállásban. Szentkirályi Gábor felhívta a figyelmet, hogy 1938 után a működésükről nagyon kevés forrás maradt meg.

Segítség Lengyelországnak

Ugyanakkor találni arra adatot, hogy 1939-ben, miután a német csapatok megszállták Lengyelország egy részét, a Rongyos Gárda egy háromezer fős légiót szervezett a lengyelek megsegítésére, később Poznań környékén 72 gárdistát, mint partizánokat ki is végeztek. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy egy évvel korábban a lengyelek a Rongyos Gárda kárpátaljai akcióit segítették teljesen önzetlenül, mindenféle területi igény nélkül – világított rá a szakember.

wehmarcht-polo
heinz-guderian-wehrmacht-tabornok-polo
norseman-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-polo
a-deutsche-afrika-korps-wehmarcht-tabornagya-a-sivatagi-roka-erwin-rommel-polo
schwarze-sonne-fekete-nap-kapucnis-pulover
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-noi-triko
barnainges-rohamosztag-sturmabteilung-sa-himzett-polo

Fotóarchívum

amerikai-katona-egy-elhagyott-panzer-v-panther-ausf-d-koezepes-harckocsit-jar-koerbe-az-ardennekben-1944-1945
wilhelm-knauth-obersturmfuhrer-egy-tigris-tank-tornyaban-a-keleti-fronton-1944-februar
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-tiger-i-nehezharckocsija-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
walter-krueger-nemet-waffen-ss-tabornok-a-fuehrer-szueletesnapjan-egy-tigris-nehezharckocsin-allva-tart-beszedet-1943-aprilis-20
panzerkampfwagen-vi-b-kiralytigris-nehezharckocsi-budavarban-budapesten-1944-oktober
tiger-i-nehezharckocsik-epitese-egy-nemetorszagi-gyarban-1944
nemet-tigris-nehezharckocsik-az-orosz-telben-a-keleti-fronton-1944-januar-februar
professzor-bruckmann-willy-liebel-polgarmester-ribbentrop-hitler-es-speer-a-zeppelin-tribuenoen-nuernbergben-1937-junius-27
az-lssah-panceloshadosztaly-tigris-nehezharckocsijai-villers-bocage-tersegeben-franciaorszagban-1944
nemet-katona-tuzharcban-a-harkovi-varosi-harcok-soran-ukrajnaban-1942
august-von-mackensen-adolf-hitler-werner-von-blomberg-hermann-goering-werner-von-fritsch-es-erich-raeder-egy-katonai-tiszteletadasi-ceremonian-berlinben-1936-marcius-8
a-harcolo-hitlerjugend-egyik-egysegenek-taktikai-megbeszelese-a-keleti-fronton-pomeraniaban-1945-februar
nemet-pzkpfw-vi-tiger-i-nehezharckocsi-egy-franciaorszagi-faluban-1943
a-hitlerjugend-tagjai-a-harci-kikepzes-reszekent-tavkoezlesi-kabelt-fektetnek-1930-as-evek
nemet-pancelosparancsnok-tiger-i-nehezharcskocsi-loevegtornyabol-kemleli-a-terueletet-a-szovjetunioban-1943
wehrmacht-harckocsizok-egy-kiralytigris-lovegtornyaban-budapesten-1944-oktober
adolf-hitler-es-az-ardenneken-atkelo-4-hadsereg-parancsnoka-gunther-von-kluge-parizs-tersegeben-a-nemet-csapatok-seregszemlejen-1940-junius
benito-mussolini-es-adolf-hitler-a-muencheni-konferenciarol-tavozoban-a-hatterben-goering-himmler-es-ciano-1938-szeptember-29
a-iii-birodalom-ritkan-latott-szines-fotoi-birodalmi-veteranok-napja-1939
a-hitlerjungend-tagjai-hermann-goering-42-szueletesnapjan-koeszoentik-a-birodalmi-marsallt-1935-januar-1
egy-ss-standartenfuhrer-tajekoztatja-a-csapatok-elorenyomlasarol-himmlert-es-hitlert-a-lengyel-hadjarat-alatt-1939-osz
a-ii-vilaghaboru-feledesbe-merult-pillanatai-dora-szevasztopolban
a-das-reich-ss-panceloshadosztaly-tiger-i-nehezharckocsija-harkov-ukrajna-tersegeben-1943
a-totenkopf-panceloshadosztaly-katonai-valahol-lengyelorszagban-1944
adolf-hitler-es-a-hadsereg-parancsnokai-a-hosoek-napja-megemlekezesen-1935-marcius
blomberg-fritsch-es-hitler-egy-katonai-gyakorlaton-celleben-nemetorszagban-1935-szeptember-7
a-nemzetkozi-olimpiai-bizottsag-tagjai-hitler-birodalmi-kancellar-vezetesevel-vonulnak-be-az-olimpiai-stadionba-berlinben-1936-junius-21
walter-krueger-1943-aprilis-20-an-egy-tiger-i-nehezharckocsin-allva-tart-beszedet-1943
a-101-es-nehezpancelos-hadosztaly-parizsbol-megerkezik-normandiaba-1944-junius-12-en
adolf-hitler-kezet-raz-wilhelm-keitel-vezertabornagygyal-1941-marcius-9