rudolf-hess-a-beke-martirja-polo
theodor-eicke-waffen-ss-totenkopf-obergruppenfuhrer-polo
eszaki-viking-harcos-valhalla-polo
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-triko
huseg-es-becsulet-waffen-ss-hagyomanyorzo-polo
good-night-left-side-skinhead-pulover
szleipnir-odin-lova-viking-polo
leibstandarte-ss-adolf-hitler-lssah-sportjelveny-polo
vicces-ss-totenkopf-polo

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

A második világháború azért lehetett az emberiség történetének legpusztítóbb háborúja, mert a szemben álló felek modern haditechnikai eszközökkel oltottak ki megszámlálhatatlanul sok életet.

A német rakéták, az amerikai atombomba, a sugárhajtású repülőgép és Hitler csodafegyverei illusztrálták, hogy a XX. század már a gépesítésről szól – és hogy a hadigépezet pusztító ereje szinte feltartóztathatatlan.

A háborút végül mégis a humánerőforrás-menedzsmenttel sikerült megnyerni, már ha nevezhetjük így, hogy legalább húszmillió szovjet halt meg, mire a Vörös Hadsereg körülzárta Berlint. De hát a szovjetek annyian voltak, mint az oroszok, Sztálint meg nem a veszteségek érdekelték, hanem a győzelem. Ezt csak azért fontos megemlíteni, hogy ne nevezzük azonnal kegyetlen állatkínzásnak azt a tényt, hogy a szovjeteknek volt egy tankelhárító egysége, ami öngyilkos merénylővé kiképzett kutyákból áll.


Mert hát kegyetlen állatkínzás volt ez, valóban; de ha tudjuk, hogy a szovjetek az emberekkel sem bántak jobban, az némileg árnyalja a képet.

Panzerabwehrhunde

A német hadigépezet Panzer tankjai a kor legfélelmetesebb fegyverei közé tartoztak. A páncélosok ellen villámgyors, dinamikus fegyverzetre volt szükség. Az ezerszámra gyártott katyusák (Sztálin-orgona) szőnyegbombázásai is megfeleltek a célnak, de a hatékony, célzott csapásméréshez más eszközökre volt szükség. Szóval a szovjetek úgy döntöttek, hogy nincs más hátra, be kell vetni a kutyákat.

A kutya ősidők óta az ember hűséges társa volt a harcmezőn is. Az állatkínzás és a megsemmisítő hadműveletek kombinációja sem új találmány; Timur Lenk fejedelem például 1398-ban felgyújtott egy tevecsordát, hogy Mahmúd Tugluk indiai szultán harci elefántjai közé hajtsa őket és pánikot keltsen. Innen nézve a bombákkal felszerelt tankelhárító kutyafalka ötlete – ha eltekintünk az ezzel járó állatkínzástól – csakugyan olcsó és hatékony módszernek tűnt.


schwarze-sonne-viking-fekete-nap-noi-triko
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-kapucnis-pulover
waffen-ss-hunyadi-ss-fegyveres-granatos-hadosztaly-polo
ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-triko
white-pride-world-white-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko
odin-es-holloi-hugin-es-munin-polo

A Vörös Hadsereg a harmincas évektől kezdte kiképezni a tankelhárító kutyákat. A hátukra szíjazott csomagba robbanószert tettek, amivel statikus célpontokhoz kellett rohanniuk. A szovjetek eleinte arra tanították őket, hogy a megfelelő zsinórt a szájukba kapva leránthassák a csomagot a hátukról, amivel egyben élesítették volna a bombát. A kutyáknak lett volna idejük elmenekülni, így többször is bevethették volna őket; nem kellett volna minden elpusztított Tigris tank után egy újat kiképezni.

DE A KUTYÁK INKÁBB LEOLDOTTÁK A HÁTUKRÓL A BOMBÁT, MAJD BOLDOGAN LOHOLTAK VISSZA A GAZDÁJUKHOZ.

Hát, akkor dögöljenek meg – gondolták a szovjetek, és egyszerűsítették a tervet. A kutyákat arra képezték ki, hogy ha ellenséges tankot látnak, rohanjanak oda, vetődjenek be alá, és feküdjenek hasra. A tank alja megmozdította a hátukra szerelt, a bombát élesítő farudacskát, és a kutyát – a fölötte lévő tankkal együtt – cafatokra tépte a robbanás.


A kiképzők kiéheztették a kutyákat, majd az ennivalójukat a kiképzésnél használt tank alá tették. A klasszikus pavlovi kondicionálás működött: a kutyák idővel minden tank alá reflexszerűen berohantak. 1941 nyarán, amikor a keleti fronton kezdett pokolivá válni a helyzet, a Vörös Hadsereg úgy döntött, hogy bevetnek 30 tankelhárító kutyát.

Az első összecsapásnál azonnal megmutatkoztak a terv hátulütői.

A harctéri felfordulástól megrémült kutyák közül hat visszarohant a szovjet lövészárkokba, és ott robbantak föl, a Vörös Hadsereg katonáival együtt.

A szovjetek, hogy megakadályozzák a saját felrobbantásukat, lelőtték a visszarohanó kutyákat. (Sztálin egyébként hasonlót adott utasításba az embereknél: lőjenek le minden szovjet katonát, aki megpróbál visszavonulni.) A kiképzők viszont ezek után nem voltak hajlandók új kutyákat betanítani.

A harminc kutyából csak négy robbantotta föl magát német tankok közelében, de a németek ennyiből is rájöttek, hogy miben mesterkednek a szovjetek. Bár úgy látták, hogy ez a Vörös Hadsereg végső elkeseredettségének bizonyítéka, onnantól fogva minden kutyára lőttek.

A szovjetek mégsem mondtak le azonnal a tankelhárító kutyákról. Néhol kisebb sikereket is elértek velük. A kurszki csatánál, minden idők legnagyobb páncélos ütközeténél 16 kutya 12 német tankot robbantott föl. Sztálingrádnál is sikerült megsemmisíteniük további 13-at.

A Vörös Hadsereg később belátta, hogy az önmegsemmisítő kutyák több kárt okoznak, mint hasznot. A hatékonyságuk erősen ingadozó volt, a kiképzésük bonyolult, a bevetésükkel járó kockázat viszont túl magas. Így 1942-ben feloszlatták az öngyilkos kutyák osztagát.


thor-mit-uns-viking-runa-polo
white-power-himzett-galleros-polo
halalfejes-himzett-kapucnis-pulover
waffen-ss-nord-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo
leibstandarte-ss-adolf-hitler-sportjelveny-galleros-polo
otto-von-skorzeny-ss-obersturmbannfuhrer-polo
heinz-guderian-wehrmacht-tabornok-polo
elesett-hosok-csarnoka-valhalla-polo

Fotóarchívum

nemet-waffen-ss-csapatok-egy-tiger-i-nehezharckocsi-kisereteben-kurszk-tersegeben-oroszorszagban-1943-junius
nemet-tiger-i-nehezharckocsi-egy-erdos-teruleten-a-keleti-fronton-alcaban-varakozva-1944-nyar
tiger-i-nehezharckocsi-es-stug-iii-rohamloveg-a-narvai-csataban-1944-februar
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-nehezharckocsi-ii-viktor-emanuel-olasz-kiraly-szobra-elott-romaban-olaszorszagban-1944-februar
a-wiking-hadosztaly-stugiii-rohamlovegeinek-menetoszlopa-a-korszuny-cserkaszi-katlanban-ukrajna-1944
nemet-harckocsizok-panzerkampfwagen-vi-tiger-i-nehezharckocsi-seruelt-lanctalpat-cserelik-olaszorszagban-1944-februar
adolf-hitler-jobbrol-elso-az-ulo-sorban-a-bajor-16-tartalekos-gyalogsagi-hadosztaly-tagjaival-1914-1918
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-vontat-egy-masik-sarban-elakadt-tigris-tankot-a-keleti-fronton-1943-szeptember
a-hitlerjugend-tagjai-a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-hadosztaly-berlin-lichterfelde-barakkjai-elott-sorakoznak-berlinben-1942
benito-mussolini-es-adolf-hitler-a-fuehrer-mercedeszen-a-duce-nemetorszagi-latogatasakor-tartott-katonai-paraden-1937-szeptember
nemet-harckocsizok-az-ebedjuket-fogyasztjak-a-teli-alcat-viselo-tigris-tankjuk-mellett-a-keleti-fronton-1944-januar
a-hitlerjugend-tagjai-a-birodalmi-partnapokon-vonulnak-fel-a-nuernbergi-zeppelin-mezon-1930-as-evek
heinrich-himmler-birodalmi-vezeto-szemlet-tart-a-das-reich-hadosztaly-tisztjeinel-harkov-ukrajna-tersegeben-1943
adolf-hitler-beszel-a-nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-gyulesen-a-lustgarten-parkban-berlinben-a-munka-unnepen-1936-majus-1
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsija-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
a-iii-birodalom-ritka-fotoi-szinesben-a-w-ss-parancsnokai-sylvester-stadler-1942
a-ii-vilaghaboru-ritka-fotoi-szinesben-keleti-front-3
megsemmisult-panther-ausfuhrung-g-harckocsi-valahol-nemetorszagban-egy-lezart-hid-mellett-1945
adolf-hitler-neville-chamberlaint-koeszoenti-obersalzbergben-jobbra-joachim-von-ribbentrop-1938-szeptember-15
adolf-hitler-nemet-fuhrer-es-kancellar-talalkozoja-az-olasz-duce-benito-mussolinivel-a-velencei-repuloteren-1934-junius-14
elfeledett-tortenelem-a-iii-birodalom-monumentalis-pillanatai-szinesben
a-nemet-6-hadsereg-katonai-ovatosan-haladnak-elore-sztalingrad-hataraban-1942-nyar
adolf-hitler-es-erwin-rommel-valamint-kiseretuek-a-diszsorfal-elott-goslarban-nemetorszagban-1934-szeptember-30
adolf-hitler-a-barnainges-sa-tagok-felvonulasanak-resztvevoit-koeszoenti-a-nemetorszagi-braunschweigben-1932-aprilis
a-hitlerjugend-tag-willi-huebner-kituentetese-a-masodik-osztalyu-vaskereszttel-a-harcban-tanusitott-batorsagaert-kelet-poroszorszagban-1945-marcius-9
nemetek-elfognak-egy-orosz-katonat-egy-eredmenyes-offenziva-utan-keleti-front-1942
adolf-hitler-az-1923-as-muencheni-hatalomatveteli-kiserlet-evfordulojan-tartott-felvonulason-muenchenben-1933-november-9
a-ii-vilaghaboru-feledesbe-merult-pillanatai-1941
egy-magyar-honved-a-keleti-fronton-a-barbarossa-hadmuvelet-idejen-szovjetunio-1941-osz
szalasi-ferenc-testvereivel-csaladja-koreben-a-magyar-kiralyi-honvedseg-meg-aktiv-tisztjekent-1930