Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az Egyesült Államok hadigépezete célzottan és kitervelten, néhány másodperc alatt égette hamuvá civilek százezreit az 1945 nyarán Hirosimában és Nagaszakiban elkövetett nukleáris holokausztban. A japán civil lakosság ellen elkövetett, előre megfontolt tömeggyilkosságért soha, senki nem vontak felelősségre.

1945. augusztus 6-ának reggelén két másik gép társaságában egy amerikai B-29-es típusú, Enola Gay nevet viselő bombázó érkezett a japán Hirosima városa fölé, ahol ledobta a világ első, élesben bevetett (13 ezer tonna TNT-vel egyenlő hatású) atombombáját, amely 600 méter magasban robbant fel. A pusztítás hatalmas volt, a település 90 százalékát letarolta a detonáció, becslések szerint mintegy 80 ezer ember hunyt el azonnal, és további tízezrek szenvedtek halálos sugárterhelést.

Három nappal később Nagaszaki felett is robbant egy atombomba, amely újabb tízezrek halálát okozta. Hat nappal később, augusztus 15-én Hirohito császár rádióbeszédben jelentette be a feltétel nélküli megadást - a döntést nemcsak az iszonyatos pusztítást hozó robbanások miatt hozták meg, hanem azért is, mert augusztus 8-án a Szovjetunió is hadat üzent Japánnak, végleg kilátástalanná téve a további harcot. A hirosimai és nagaszaki atomrobbanás után még hónapokkal később is marsbéli táj fogadta az odalátogatókat. A Vintage Everyday által összegyűjtött képeken a pusztítás után egy hónappal látható állapot tekinthető meg.

A képeken látható emberek az emberek akkor még nem lehettek tisztában a radioaktivitás mibenlétével és hogy még fél évszázaddal később is ezrek fognak szenvedni az ebből eredő rákbetegségek miatt.

* A borítóképen egy nagaszaki kisfiú látható, amint hátán halott testvérével várakozik annak temetésére.

Nagaszaki 1945 őszén

Az Urakami-katedrális (római katolikus) Nagaszakiban 1945 szeptemberében

Hirosimai villamos 1945 szeptemberében

Fotóalbum, kerámiadarabok, olló - az élet mindennapi kellékei Nagaszaki utcáin

Hirosimai tájkép 1945 őszén

Nagaszaki utcáin néhány héttel az atomrobbanás után

Szürreális tájkép csontvázzal a nagaszaki Urakami-katedrális körül

Hirosimai tájkép két hónappal az augusztus 6-i atomrobbanás után

Két asszony imádkozik egy temető romjain Nagaszakiban 1945 

Hirosimai utca 1945 szeptemberében

Szó szerint a földdel egyenlővé vált hirosimai terület (1945 szeptember)

Nagaszaki 1945 szeptemberében

A nagaszaki katedrális több mint három kilométerre volt a detonáció helyétől

Nagaszaki 1945 őszén

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE