jelentkezz-a-hunyadi-ss-hadosztalyba-polo
waffen-ss-landstorm-nederland-onkentes-ss-granatoshadosztaly-polo
kalandozo-vikingek-polo
feher-fajvedo-ku-klux-klan-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-noi-triko
waffen-ss-florian-geyer-ss-lovashadosztaly-polo
david-lane-tizennegy-szo-kapucnis-pulover
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-triko
waffen-ss-gotz-von-berlichingen-ss-pancelgranatos-hadosztaly
joachim-jochen-peiper-ss-standartenfuhrer-polo

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

A Waffen-SS különleges katonai feladatok, valamint hírszerző és diverziós műveletek végrehajtására is szervezett saját alakulatokat.

(Arcanum)

A német katonai hírszerző- és kémelhárító szerv (az Abwehr) „Brandenburg” kötelékeinek mintájára az SS Birodalmi Biztonsági Főhivatala 1943. áprilisában felállította a Sonderlehrgang z.b.V. „Oranienburg” (Oranienburgi különleges tanfolyam) elnevezésű köteléket, amelyet aztán többször átneveztek, átszerveztek és kibővítettek. Az alakulat első parancsnoka 1943. június 16-ig Otto Skorzeny SS-Hauptsturmführer volt.


waffen-ss-totenkopf-zaszlo
amerikai-konfoderacios-allamok-dixie-zaszlo

Skorzeny emberei, az SS biztonsági szolgálatának tagjai és a német légierő ejtőernyős-tanzászlóaljának katonái szabadították ki 1943. szeptember 12-én az olaszországi Gran Sasson fogva tartott Ducét, Benito Mussolinit is. Skorzeny ezért megkapta a Vaskereszt Lovagkeresztjét és SS-Sturmbannführerré léptették elő.

Az SS különleges alakulatai közül elsőként az 500. SS-ejtőernyős-zászlóalj került bevetésre hazánkban. A három ejtőernyős-századból és egy kiképzőszázadból álló köteléket 1943 novemberében állították fel. Tagjai jórészt olyan hadbíróság által elítélt és részben lefokozott SS-katonák voltak, akik ebben a veszélyes feladatokra alkalmazott egységben, harc közben szerezhették vissza társaik megbecsülését. A zászlóalj parancsnoka 1944 áprilisáig Gilhofer SS-Sturmbannführer volt.

Az 500. SS-ejtőernyős-zászlóalj századai 1944. március 19-én, röviddel pirkadat után a „Margarethe I” hadművelet keretében Ju 52 szállító repülőgépeikkel leszálltak a ferihegyi repülőtéren és rövid tűzharc után lefegyverezték a magyar őrséget. A repülőtéren állomásozó SS-ejtőernyősök közül később fosztogatás miatt két katonát a német katonai hatóságok a helyszínen agyonlövettek.


waffen-ss-nederland-onkentes-ss-pancelgranatos-hadosztaly-polo
heinz-guderian-wehrmacht-tabornok-polo
in-odin-we-trust-til-valhall-odinista-thor-steinar-ansgar-aryan-polo
viking-iranytu-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-triko
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko
michael-wittmann-waffen-ss-hauptsturmfuhrer-pancelos-asz-polo
kalandozo-vikingek-polo

1944. május 25-én a zászlóalj, amelynek parancsnoka ekkor már Kurt Rybka SS-Hauptsturmführer volt, a Dráva mentén kísérletet tett a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg parancsnoka, Tito elfogására. Két SS-század ejtőernyővel ugrott, kettő pedig tehervitorlásokkal ért földet. A partizánellenes akció mégsem járt sikerrel, s az SS-ejtőernyősök jelentős veszteségeket szenvedtek.

1944. október 1-i hatállyal a különleges feladatokra kiképzett „Brandenburg” hadosztály néhány egységét fegyverzetükkel és felszerelésükkel együtt betagolták a Waffen-SS-be. Ezen alakulatok, valamint Skorzeny 502. SS-vadászzászlóalja és még néhány kisebb különleges SS-alakulat összefogásával az SS Vezetési Főhivatala 1944. október 4-én létrehozta az SS-vadászkötelékeket (SS-Jagdverbände).

Nem sokkal később az SS-ejtőernyős-zászlóalj is ennek lett része, miután a hadrendi számát 500-ról 600-ra változtatták. Az SS-vadászkötelékek, amelyeknek parancsnoka Skorzeny SS-Sturmbannführer lett, az utasításokat a Birodalmi Biztonsági Főhivataltól kapták, de szolgálati szempontból az SS Vezetési Főhivatalának voltak alárendelve.

A háborúból való kiugrásra készülődő Horthy Miklós kormányzó fiát az 502. SS-vadászzászlóalj (ekkor már SS-Jagdverband Mitte) mintegy 30 főnyi különítménye rabolta el Skorzeny vezetésével Budapesten, 1944. október 15-én délelőtt.

A budai Várhegy birtokba vételére kidolgozott „Panzerfaust” fedőnevű akcióban az SS-vadászkötelékek részéről az SS-Jagdverband Mitte és a 600. SS-ejtőernyős-zászlóalj (parancsnoka Siegfried Milius SS-Sturmbannführer) vett részt.

Az 1944. október 16-án reggel 06.00 órakor megindított műveletben az SS-ejtőernyősök keleti irányból a Várhegy alagútján át behatoltak a Honvédelmi Minisztérium épületébe. Az SS-Jagdverband Mitte egy különítménye nyugat felől, a falak megmászásával közelítette meg a királyi palotát, a zöme pedig Skorzeny SS-Sturmbannführerrel együtt a Bécsi kapun át, gépjárműveken követte az 503. nehézpáncélos-osztály négy Tiger B nehézharckocsiját a Palota „oroszlános” kapujáig.

A Szálasi Ferenc hungarista mozgalmát hatalomra segítő német katonai akció sikeres volt. Skorzeny-t Hitler ezért a Német Arany Kereszttel tüntette ki és előléptettette SS-Obersturmbannführerré.

Az SS-vadászkötelékek egy része később bevetésre került az 1944. december 16-án indult ardenneki német támadásban is, ahol a javarészt szövetséges járművekkel felszerelt különleges 150. páncélosdandár keretében az amerikai vonalak mögött hajtottak végre korlátozottan sikeres hírszerző és megtévesztő műveleteket. Az alakulat néhány amerikai egyenruhában elfogott tagját a szövetségesek kivégezték.

Skorzeny SS-alakulatainak zöme 1945. január 30-a után a keleti fronton, az Odera menti Schwedtnél már mint hagyományos gyalogság került bevetésre.

white-pride-world-white-polo
joachim-jochen-peiper-ss-standartenfuhrer-polo
in-odin-we-trust-til-valhall-odinista-thor-steinar-ansgar-aryan-polo
gyozelem-vagy-valhalla-polo
elesett-hosok-csarnoka-valhalla-polo
thor-mit-uns-viking-runa-ferfi-triko
14-szo-polo
ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-triko

Fotóarchívum

a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait-2
a-hitlerjugend-tagjainak-felvonulasa-potsdamban-a-weimari-koeztarsasag-idejen-1932
tigis-tank-lovegtornyanak-lebontasa-a-keleti-fronton-a-lengyel-fokormanyzosag-teruleten-1944-nyar
adolf-hitler-a-nemzetiszocialista-part-felvonulasanak-resztvevoit-koeszoenti-a-nemetorszagi-braunschweigben-1931-februar
a-wiking-hadosztaly-felderitoje-kemleli-az-ellenseges-teruletet-valahol-a-keleti-fronton-1941
adolf-hitler-es-horthy-miklos-a-patria-motoroshajo-fedelzeten-a-magyar-kormanyzo-nemetorszagi-latogatasakor-kielnel-1938-augusztus-22
a-hitlerjugend-tagjai-az-epuletek-ablakracsaira-kapaszkodva-figyelik-a-majus-1-i-felvonulast-a-berlini-lustgartenben-1935-majus-1
mussolini-ciano-goring-es-hitler-az-emelveny-elott-hallgatja-joseph-goebbels-propagandaminiszter-beszedet-a-duce-berlini-latogatasa-alkalmaval-1937-szeptember-28
hitlerjugend-tagok-edzest-tartanak-a-nemet-evangelikus-templom-mellett-sanghaj-varosaban-kinaban-1936-majus-1
nemet-panzer-ii-and-panzer-i-konnyuharckocsik-horsens-varosaban-daniaban-1940-aprilis
adolf-hitler-kezet-raz-wilhelm-keitel-vezertabornagygyal-1941-marcius-9
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-ausf-e-nehezharckocsi-karbantartasa-a-keleti-fronton-1943-junius-21
sdkfz-251-fellanctalpas-harcjarmu-egy-panzerkampfwagen-vi-nehezharckocsi-nyomaban-tuneziaban-1943
hitler-ifjak-frontlatogatason-az-egyik-lovashadosztalynal-a-keleti-fronton-1944
nemet-granatos-az-ellenseges-tuz-elol-egy-rokalyukba-vetodik-valahol-a-keleti-fronton-szovjetunio-1943
adolf-hitler-a-nemzetiszocialista-part-felvonulasanak-resztvevoit-koeszoenti-a-nemetorszagi-braunschweigben-1931-februar-2
nemet-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-es-szemelyzete-a-harkov-szetlott-belvarosaban-ukrajnaban-1943
a-6-nemet-hadsereg-felvonul-sztalingrad-alatt-1942-augusztus
a-pak-43-panceltoero-loeveg-toelgyfaval-alcazva-betoeltve-a-nyugati-fronton-franciaorszag-1944-junius
adolf-hitler-es-joseph-goebbels-a-birodalmi-propagandaminiszterium-erkelyen-1936
chamberlain-daladier-hitler-mussolini-es-ciano-a-muencheni-konferencian-nemetorszagban-1938-szeptember-29
nemet-waffen-ss-tiger-i-nehezharckocsi-akcioban-kurszk-tersegeben-oroszorszagban-1943-junius
elfeledett-tortenelem-a-iii-birodalom-monumentalis-pillanatai-szinesben-2
adolf-hitler-es-benito-mussolini-a-muencheni-konferencia-elott-muenchenben-1938-szeptember-30
a-das-reich-panceloshadosztaly-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsija-kirovograd-ukrajna-tersegeben-1943-december
adolf-hitler-fuhrer-es-kancellar-megerkezik-a-nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-nagygyulesere-a-nurnbergi-zeppelin-mezon-1938-szeptember-6
nemet-gyalogosok-figyelik-az-ellenseges-mozgast-mielott-tovabb-haladnak-szovjet-terueleten-1941-julius
magyar-nyilaskeresztesek-vonulnak-egy-panzer-vi-tiger-ii-koenigstiger-nehezharckocsi-elott-a-budavari-szent-gyoergy-teren-1944-oktober-15
hermann-goring-es-adolf-hitler-a-frissen-megnyilt-nemet-muveszetek-haza-muzeumban-munchenben-1937-julius-18
nyilaskeresztes-katonak-egy-m1940-40mm-es-mawag-manfred-weisz-ag-tankelharito-agyuval-budapesten-1944-oktober-15