thor-mit-uns-viking-runa-kapucnis-pulover
in-odin-we-trust-til-valhall-odinista-thor-steinar-ansgar-aryan-polo
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
good-night-left-side-skinhead-pulover
waffen-ss-nibelungen-ss-granatoshadosztaly-polo
a-deutsche-afrika-korps-wehmarcht-tabornagya-a-sivatagi-roka-erwin-rommel-polo
waffen-ss-nord-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo
otto-von-skorzeny-ss-obersturmbannfuhrer-polo
white-power-polo
barnainges-rohamosztag-sturmabteilung-sa-himzett-polo

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

1953. március 5-én röpítették világgá Moszkvából a sokak által hőn áhított, mások által rettegve várt hírt: 74 éves korában elhunyt Joszif Visszarionovics Sztálin, aki három évtizeden át volt a Szovjetunió legfőbb vezetője, gyakorlatilag egyedül irányítva a kommunista pártot és a szovjet államot.

Hivatalos adatok szerint 1879. december 21-én (más források szerint 1878. december 18-án) született a grúziai Goriban Joszif Visszarionovics Dzsugasvili néven.

Apja cipész, anyja cseléd és mosónő volt. Anyja akaratára került a tifliszi (ma: Tbiliszi) ortodox papi szemináriumba. Itteni olvasmányai, kapcsolatai ébresztették rá a nemzeti és társadalmi ellentmondásokra, és csatlakozott a helyi szociáldemokrata szervezethez.


amerikai-konfoderacios-allamok-dixie-zaszlo
waffen-ss-totenkopf-zaszlo

Illegális tevékenysége miatt kizárták a papneveldéből, ezután Koba (Fékezhetetlen) néven dolgozott tovább a mozgalomban; az oroszországi szociáldemokrácia bolsevik irányzatának volt a híve.

1902 és 1917 között számos alkalommal letartóztatták, de ő rendre megszökött szibériai száműzetéseiből. A kiváló szervezőként ismert Koba azzal is (kétes) hírnévre tett szert, hogy a forradalmi munka finanszírozására úgynevezett expropriációkat (kisajátításokat) szervezett, ami a gyakorlatban pénzszállítmányok fegyveres elrablását jelentette.

1912-ben Lenin javaslatára beválasztották a bolsevik párt Központi Bizottságába, 1913-ban már Sztálin néven jegyezte Marxizmus és nemzeti kérdés című brosúráját.


waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-himzett-galleros-polo
jelentkezz-a-hunyadi-ss-hadosztalyba-polo
waffen-grenadier-division-der-ss-hungaria-polo
waffen-ss-polizei-ss-pancelgranatos-hadosztaly-polo
waffen-ss-italia-ss-fegyveres-granatoshadosztaly-polo
in-odin-we-trust-til-valhall-odinista-thor-steinar-ansgar-aryan-polo
szleipnir-odin-lova-viking-polo
thor-mit-uns-viking-runa-ferfi-triko

1917 márciusában aktuális száműzetéséből Pétervárra visszatérve a bolsevik párt központi lapját, a Pravdát szerkesztette, és tagja volt az októberi fegyveres felkelést irányító politikai és katonai központnak. A hatalomátvételt követően nemzetiségi népbiztos lett a kormányban, a polgárháború idején pedig az élelemellátást szervezte délen.

Tagja volt a legszűkebb vezető grémiumnak, a Politikai Bizottságnak és a Szervező Irodának, 1922 áprilisában megválasztották a párt főtitkárának.

Az ekkor már nagybeteg Lenin sokáig titokban tartott politikai végrendeletében rendkívül veszélyesnek tartotta Sztálint a kezében összpontosuló túl nagy hatalom miatt, erőteljesen kifogásolta goromba modorát, és még leváltását is megfontolásra ajánlotta a vezető párttestületeknek.

Lenin 1924. januári halála után a párton belüli frakcióharcokban Sztálin ügyesen lavírozott, egymás ellen játszva ki vetélytársait.

Előbb Trockijt száműzte, majd félreállította (végül 1940-ben megölette), később a 30-as évek koncepciós pereiben kivégeztette mások mellett Kamenyevet, Zinovjevet, Buharint és a Vörös Hadsereg vezető tábornokait.

Terror és háború

A teljhatalom birtokában a húszas évek elején bevezetett, a szabad versenyt megengedő NEP-rendszert erőltetett iparosításra épülő, szigorú tervgazdálkodással cserélte fel. A kényszerkollektivizálás során felszámolták a “kulákságot”, és mire 1933-ra befejeződött a kolhozrendszer kiépítése, milliók haltak éhen.

A világ első “szocialista” államában tobzódott a tömegterror, folytak a kivégzések, megteltek a munkatáborok, és mindez “a népek bölcs vezérének” kritikátlan magasztalásával, személyi kultuszával párosult. A sztálini diktatúra milliók életét követelte, és további milliók életét nyomorította meg.

Külpolitikájában Sztálin előbb a fasizmus elleni összefogásra, majd 1939-től a Molotov-Ribbentrop paktum révén is a hitleri Németországgal való jó viszonyra törekedett, de a német támadást ezzel csak késleltetni tudta.

A második világháborúban ő irányította az ország védelmét, és a fasizmus fölött rendkívül súlyos, több mint húszmilliós emberáldozat árán kivívott győzelem tovább erősítette kultuszát.

A szövetséges antifasiszta hatalmak teheráni, jaltai és potsdami konferenciáján részt vett a világ újrafelosztásában: a Szovjetunió világhatalom lett, és a nyugati országok csendes asszisztálásával saját társadalmi rendszerét kényszerítette az általa felszabadított, egyúttal megszállt országokra.

Ám miközben “kis Sztálinok” kerültek hatalomra Berlintől Szófiáig, az atomhatalommá vált Szovjetunióban deportálták a németekkel való kollaborálással vádolt népeket, a hazatért hadifoglyokat, és továbbra is milliók tűntek el a Gulagon.

A generalisszimusz 1953. március 5-én halt meg. Bűneit, személyi kultuszát 1956-ban, az SZKP XX. kongresszusán Nyikita Hruscsov, a párt akkori főtitkára tárta fel.

A következő főtitkárok idején Sztálin megítélése hullámzó volt: amíg Leonyid Brezsnyev idején inkább történelmi érdemei domborodtak ki, Mihail Gorbacsov 1985-ös színre lépésétől a 90-es évekig újra a véreskezű diktátor képe volt az uralkodó.

A Szovjetunió felbomlása után Oroszországban a Sztálinról és rendszeréről alkotott felfogás újra színesedni kezdett.

A közvélemény-kutatások szerint sokak számára a diktátor “kemény, embertelen zsarnok volt, akinek a kezén sok millió ártatlan ember vére szárad”, a társadalom egy jelentős része azonban úgy véli, hogy “a Sztálinnak tulajdonított hibáknak, bűnöknek nincs különösebb jelentőségük, a lényeg, hogy vezetése alatt győztesen került ki az ország a Nagy Honvédő Háborúból”.


waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
gungnir-odin-landzsaja-viking-polo
szalasi-ferenc-polo
adolf-hitler-smiley-polo
szalutalo-ku-klux-klan-tag-polo
theodor-eicke-waffen-ss-totenkopf-obergruppenfuhrer-polo
waffen-grenadier-division-der-ss-hungaria-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-polo

Egy 2008. decemberi közvélemény-kutatás szerint Sztálin a harmadik legjelentősebb orosz történelmi személyiség az oroszok szemében (a rangsorban csupán Alekszandr Nyevszkij, a legendás 13. századi herceg és Pjotr Sztolipin, II. Miklós cár földreformot végrehajtó miniszterelnöke előzte meg).

2010-ben, a világháborús győzelem 65. évfordulóján Sztálin-portrékat ragasztottak ki több oroszországi és ukrajnai városban, és mellszobrokat is állítottak a tiszteletére.

sons-of-vikings-polo
valhalla-az-istenek-csarnoka-polo
david-lane-tizennegy-szo-kapucnis-pulover
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-kapucnis-pulover
waffen-ss-polizei-ss-pancelgranatos-hadosztaly-polo
algiz-runa-polo-nemzetiszocialista-polo-nemzetiszocializmus-polo
waffen-ss-kartsjager-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-triko

Fotóarchívum

nemet-harckocsizok-panzer-vi-tiger-i-nehezharckocsi-seruelt-lanctalpat-cserelik-kurszk-tersegeben-a-keleti-fronton-1943-junius
panzer-iv-ausf-h-bevetesen-a-keleti-fronton-szovjetunio-1943-december-22
nemet-tiger-i-nehezharckocsit-municioval-toelt-fel-legenysege-a-keleti-fronton-1944-januar-februar
sdkfz-251-fellanctalpas-harcjarmu-egy-panzerkampfwagen-vi-nehezharckocsi-nyomaban-tuneziaban-1943
adolf-hitler-beszel-a-nemet-muveszetek-napjan-muenchenben-1939-julius
francia-somua-s35-francia-harckocsikkal-vonul-fel-a-wehrmacht-miutan-egyetlen-puslakoves-nelkul-bevettek-parizst-1941
alcazott-panzer-v-panther-ausf-d-koezepes-harckocsi-monte-cassino-tersegeben-olaszorszagban-1944-aprilis-majus
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-nehezharckocsi-javitasa-a-szovjetunioban-1944-januar
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-tigris-tankja-es-schwimmwagen-uszo-csapatszallitoja-egy-francia-faluban-1944-tavasz
elhagyott-stug-iii-rohamloeveg-a-pragai-felkeles-alatt-1945-majus
panzer-v-panther-ausf-d-kozepes-harckocsi-roncsa-a-kolni-dom-elott-eloterben-egy-amerikai-katona-1944-aprilis-4
a-kampfgruppe-peiper-tigris-nehezharckocsija-villers-bocage-tersegeben-franciaorszagban-1944
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait
zaszlofelavatasi-ceremoniaja-nurnbergben
nemet-tigris-tank-oroszorszagban-harckocsiarokba-ragadva-1943-tavasz
albert-speer-adolf-hitler-es-arno-breker-turistauton-parizsban-franciaorszagban-1940-junius-23
philippe-petain-and-adolf-hitler-talalkozoja-montoire-sur-le-loirban-franciaorszagban-a-hatterben-paul-schmidt-es-joachim-von-ribbentrop-1940-oktober
nemet-tiger-i-es-panzer-iv-tankok-roncsai-villers-bocage-varosaban-franciaorszagban-1944-junius
az-1933-januarjanak-vegen-letrejoett-hitler-kormany-goering-hitler-papen-krosigk-frick-blomberg-hugenberg
karl-lorenz-tabornok-a-gro-deutschland-hadosztaly-parancsnoka-a-keleti-fronton-beszelget-katonaival-egy-panzer-v-panther-ausf-d-kozepes-harckocsi-elott-1944-januar
adolf-hitler-fuhrer-es-kancellar-megerkezik-a-nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-nagygyulesere-a-nurnbergi-zeppelin-mezon-1938-szeptember-6
porsche-gyartasu-loevegtornyokkal-szerelt-panzerkampfwagen-vi-b-koenigstiger-kiralytigris-nehezharkocsik-nyomulnak-elore-franciaorszagban-1944-junius
diszkivilagitas-a-brandenburgi-kapunal-adolf-hitler-50-szuletesnapjan
a-12-hitlerjugend-ss-panceloshadosztaly-panzer-iv-harckocsija-belgiumban-1943
erhard-milch-hermann-goering-adolf-hitler-es-sa-vezer-viktor-lutze-a-luftwaffe-horst-wessel-repueloszazadanak-alapitasakor-1936-aprilis
nemet-harckocsizok-karbantartasi-feladatokat-vegeznek-egy-tigris-nehezharckocsin-a-keleti-fronton-1944-eleje
tigris-i-harckocsik-az-507-es-nehezpancelos-hadosztalybol-ukrajnaban-tarnopol-kornyeken-1944-aprilis
osztrakok-tomegei-oromujjongassal-fogadjak-adolf-hitlert-ausztria-es-nemetorszag-egyesitesenek-eloestejen-1938-ban
helyi-nok-latogatjak-meg-a-nemet-wehrmacht-tigris-nehezharckocsijanak-legenyseget-brjanszk-tersegeben-oroszorszagban-1943-majus
hermann-goering-adolf-hitler-es-werner-von-blomberg-a-luftwaffe-parancsnokanak-walther-wevernek-a-temetesen-a-birodalmi-leguegyi-miniszterium-epueleteben-berlinben-1936-junius