Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Miután Japán feltétel nélkül kapitulált 1945-ben, a szigetország egykori miniszterelnöke, Tódzsó Hideki ellen elfogatóparancs lépett életbe.

Amikor az amerikaiak körülzárták a házát, öngyilkossági kísérletet követett el: szíven akarta lőni magát, ám elhibázta, a golyó gellert kapva a gyomrában okozott kárt. Ezt követően egy tokiói börtönben lábadozott, amíg várta, hogy a bíróság elé állítsák. Fogságában egy beteges "tréfa" áldozata lett: műfogsorának egyik részére a következő üzenetet fúrták morzejelekkel: "Emlékezz Pearl Harborra!"

A különös módon célba juttatott szavak megformálója a 22 éves Jack Mallory, az amerikai haditengerészet kötelékében szolgáló, fogpótlási szakember volt. A tiszt a 361. számú tokiói kórházban dolgozott, amelyhez területileg hozzátartozott a közeli szugamói börtön is, ahol fogva tartották Tódzsót. Egy hónappal 1946-os Japánba érkezését követően, Mallory kapta azt a feladatot, hogy a háborús miniszterelnök műfogsorát elkészítse.

A fiatal tisztet és szobatársát, a fogorvosként végzett George Fostert a célból hívták a szugamói börtönbe, hogy megvizsgálják Tódzsó fogait, amelyek igencsak leromlott állapotban voltak, néhány gyakorlatilag szétmállott. "Tudtam, hogy egy gonosz emberrel fogok találkozni" – emlékezett vissza dehonesztálóan még 2002-ben a Chico News & Review hetilap munkatársának.

Tódzsó végülis fogpótlást kért, hogy közelgő tárgyalásán beszélni tudjon. Sejtette, hogy az amerikaiak kezére kerülve a halálos ítélete nem lehet majd kérdés, így amikor Mallory azt javasolta, hogy egy teljes műfogsort lenne érdemes csináltatni, a később általa "gonosznak" minősített egykori miniszterelnök ezt visszautasította és csak a felső sorhoz kért részleges műfogsoros pótlást, mondván, úgysem lesz majd sokáig szüksége rájuk, és nem akarja pazarolni senki idejét.

Tódzsó Hideki a letartóztatásakor elkövetett öngyilkossági kísérlete után

A nem mindennapi megbízás híre hamar elterjedt a kórházban, és Malloryt kollégái arra biztatták, hogy éljen a lehetőséggel és rejtsen el a pótlásban egy kis "huncutságot" és azt javasolták neki, hogy írja fel a műfogsorra az "Emlékezz Pearl Harborra" szöveget. Mallory azonban tudta, hogy egy ilyen szembetűnő üzenetet nem fognak engedélyezni. Úgy döntött, morzekódokat használ, így e három szót pontok és kötőjelek sorozataként fúrta fel.

Mallory és Foster mindig "tréfaként" emlegették ezt az aberrált tettet. "Úgy véltem, hogy a kötelességem elvégezni a megbízatásomat, azonban ez nem jelentette azt, hogy ne lehetne egy kis örömem benne" – emlékezett vissza rá 1988-ban. "Nem haragból tettük ezt, csak pusztán kevés embernek volt esélye, hogy ilyen szavakat adjon a szájába" – mondta 1995-ben az AP-nek.

Tettüket állítólag titokban akarták tartani, ám természetesen eszükben sem volt, valamelyikük hencegve egy hazaküldött levélben leírta, a történet pedig hamar szárnyra kelt, néhány nappal később már egy texasi rádióműsorban szenzációként beszéltek róla. Mallory – aki a beteges tréfa elkövetése pillanatában pontosan tudta, hogy (a szavaival élve) "seggberúghatják", így – végül bevallotta a tettet a felettesének, nehogy az máshonnan értesüljön róla. Parancsot kaptak, hogy haladéktalanul tegyék meg nem történté az esetet.

Végül úgy oldották meg a "hibájukat", hogy 1947 februárjában – három hónappal a szándékosan elrontott munkát követően – Mallory és Foster egy este meglátogatták Tódzsót, aki már egyébként lefeküdt aludni. Megkérték az őrét, hogy ébressze fel őt, ugyanis sürgős beavatkozást kell elvégezniük a műfogsoron. A fiatal tiszt pedig eltüntette onnan a furatokat, a jelentések szerint Tódzsó sohasem tudta meg, hogy valaha is egy elrejtett üzenet volt a szájában.

Másnap reggel egy rendkívül dühös ezredes hívatta a két szakembert, hogy az állítólagos tréfáról kérdezze meg őket. Mivel a bizonyítékok a fogva tartott miniszterelnök szájában voltak, ráadásul már el is tüntették őket, a megbizatásukkal visszaélő katonák mindent letagadhattak.

Tódzsó Hideki előre tudta, hogy az amerikaiak a kirakatper után ki fogják végezni

Jack Mallory 1947-ben tért vissza az Egyesült Államokba és Kaliforniában egy fogorvosi rendelőt nyitott, amely évtizedeken át működött. Mielőtt elhagyta Tokiót, több napot is eltöltött Tódzsó tárgyalásán. Az egykori miniszterelnök egy alkalommal felismerte őt a padsorok között, elmosolyodott, fogára mutatott és köszönetképpen meghajolt, emlékezett vissza egyszer a tiszt, aki a japán vezető álatala hangoztatott gonoszságára személyes példaként csak állításainak cáfolatát hangoztatta.

Tódzsó a tárgyalásán vállalta a felelősséget Japán "háborús bűneiért". Elítélését követően 1948. december 23-án akasztották fel.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE