theodor-eicke-waffen-ss-totenkopf-obergruppenfuhrer-polo
waffen-ss-nederland-onkentes-ss-pancelgranatos-hadosztaly-polo
odin-szleipnir-es-fenrir-polo
schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko
white-power-ferfi-triko
feher-fajvedo-ku-klux-klan-polo
thor-mit-uns-viking-runa-kapucnis-pulover
ian-stuart-donaldson-polo
valknut-runa-kor-odinista-viking-polo
sons-of-odin-valhalla-polo

Információ: Zuckerbergnél már nem tudod megosztani lapunkat, tiltást kapsz, ha megpróbálod. Várunk Telegramon, ahol a felhasználási feltételek garantálják a szólásszabadságot. Töltsd le Windowsra vagy Google Play-ből, illetve AppStore-ból és csatlakozz: https://telegram.me/Harcunk

A lengyelországi Stargard város melletti Kluczewo repülőtéren 2011-ben kiemeltek a földből egy darabjaira robban német Panzerkampfwagen IV Ausf. J típusú harckocsit.

A feltételezhetően a 10. SS "Frundsberg" Páncélos Hadosztályhoz tartozó harckocsit valószínűleg a saját személyzete robbantotta fel, miután a második világháború végén a reptérért vívott harcok során mozgásképtelenné vált. A harcok elvonulta után a helyreállítás során a roncsot vélhetően csak bedózerolták egy közeli bombatölcsérbe és betemették földdel.


A sírjában nyugodott egészen addig, amíg 2011. április 19-én a lengyel hadtörténeti múzeum munkatársai civil cégek közreműködésével meg nem kezdték a roncsok kiemelését. Sorra kerültek elő a földből a harckocsi különböző elemei. Külön az alváz, a felépítmény, a szétrobbant torony és rengeteg különálló részegység. A belső robbanás nyomai egyértelműen látszottak a maradványokon - a torony jobb oldala szinte teljesen megsemmisült, a fenékpáncél és a felépítmény, valamint az alváz bal hátsó része is kifelé robbant szét.

A lengyelek célja a harckocsi lehető legteljesebb helyreállítása - újjáépítése volt, ami a hadtörténeti múzeum poznani harckocsi múzeumában folyt. Minden kiásott darabot alaposan megtisztítottak és újra lealapoztak. A motort és a sebességváltót - amiket már nem lehetett újra használhatóvá tenni, és a sorban helyreállított egyes alkatrészeket az összeszerelésig kiállították és megtekinthetők voltak a hadtörténeti múzeum kołobrzegi fegyver múzeumában.

Ezután 2015-ben poznanban, mint egy nagy kirakóst, elkezdték összehegeszteni az egyes darabokat, amivel 2016. júliusára végeztek.


schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-ferfi-triko
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-ferfi-triko
thor-mit-uns-viking-runa-noi-triko
becsulet-es-huseg-waffen-ss-hagyomanyorzo-polo
schwarze-sonne-fekete-nap-polo
thor-mit-uns-viking-runa-ferfi-triko
awb-afrikaner-weerstandsbeweging-del-afrikai-bur-ellenallas-polo
birodalmi-hadi-lobogon-david-lane-14-szo-polo

Majd a teljes, helyreállított harckocsit visszaszállították a kołobrzegi múzeumba, ahol most már szabadon megtekinthető.

A Panzerkampfwagen IV Ausführung J harckocsi

A Panzerkampfwagen IV (4. Páncélozott Harcjármű) a német hadsereg, a Wehrmacht páncélos haderejének a gerince és egyben igáslova is volt a második világháborúban. A típus fejlesztését 1934-ben kezdték meg, és az első A jelű alváltozat (Ausführung A) első példányai 1936-ban készültek el. A második világháború előtti katonai doktrínának megfelelően ez a gyalogság közvetlen támogatására kifejlesztett típus volt. Elsődleges célpontjai az erődítmények és páncélelhárító állások voltak. Emiatt erősebb páncélzattal és nagyobb kaliberű, 7,5 cm-es, de rövidebb csövű és így ezáltal kisebb kezdősebességű, KwK 37 L/24 harckocsiágyúval rendelkezett, mint a harckocsik elleni harcra szánt Panzerkampfwagen III cirkáló tank.

Két Panzerkampfwagen IV Ausf. A egy lengyel településen 1939-ben

A háború gyorsan bebizonyította - főleg a keleti front tapasztalatai, hogy a német páncélosok mind páncélzat és tűzerő tekintetében alul maradnak az ellenséges - főleg szovjet típusokkal szemben. Szerencsére a Panzer IV jó alapot biztosított a fejlesztéshez, így egyre növekvő páncélzattal és erősebb fegyverzettel, több alváltozaton keresztül végig a Werhmacht univerzális közepes harckocsija maradt.
Utolsó alváltozata a "J" jelű volt, ami már erősebb páncélzattal, kiegészítő kötény páncéllal és hosszú csövű, nagy kezdősebességű harckocsiágyúval volt felszerelve. A jellemzője volt még, hogy a háború végi nyersanyag hiány, és a gyártás idejének lerövidítése miatt minden feleslegesnek ítélt alkatrészt elhagytak róla, illetve egyszerűsítettek, vagy a számát csökkentették.


Panzerkampfwagen IV Ausf. J 1945-ben egy Waffen-SS alakulat állományában

A Panzer IV harckocsiból összesen közel 8.600 darab épült, de ehhez a számhoz jön még az alváza felhasználásával épített közel 5.000 darab egyéb harcjármű, úgy mint: rohamlövegek, páncélvadászok, légvédelmi páncélosok, önjáró lövegek.

A 10. SS "Frundsberg" Páncélos Hadosztály

A 10. SS "Frundsberg" Páncélos Hadosztály címere

A Waffen-SS 10. Páncélos Hadosztályát 1943-ban állították fel, elsődlegesen a Német Munkaszolgálat (Reichsarbeitsdienst (RAD)) állományából besorozott férfiakból. Nevét Georg von Frundsberg (1473-1528) bajor születésű német zsoldoskapitányról kapta, aki az 1.500-as évek elején, az itáliai háborúkban tanúsított kiváló hadvezéri képességei következtében szerzett lovagi címet és tett szert nagy elismerésre.

A hadosztály 1944. áprilisában az ukrán Tarnopolnál esett át a tűzkeresztségen. Nyáron már Franciaországban a szövetségesek ellen harcolt, ahonnan jelentős veszteségeket szenvedve Hollandiába vonult vissza. Itt nagy szerepe volt a brit Montgomery tábornagy 1944. szeptemberi, Market-Garden hadműveletének a meghiúsításában. Az év végén újra feltöltötték és 1945. januárjában a keleti frontra vezényelték. Pomeránia és Szászország területén harcolt, majd a szovjetek elől fokozatosan visszavonulva végül csehszlovák területen adták meg magukat az amerikai csapatoknak.

white-power-ferfi-triko
good-night-left-side-skinhead-pulover
horst-wessel-nsdap-rohamosztagos-polo
del-afrikai-bur-ellenallas-himzett-galleros-polo
14-szo-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-himzett-galleros-waffen-ss-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-ferfi-triko
thor-mit-uns-viking-runa-noi-triko

Fotóarchívum

a-tigris-harckocsikkal-felszerelt-3-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-katonai-terkepeiket-ellenorzik-kurszknal-1943
tigris-nehezharckocsik-oesszeszerelese-egy-nemetorszagi-gyarban-1944
a-kampfgruppe-peiper-tigris-nehezharckocsija-villers-bocage-tersegeben-franciaorszagban-1944
a-das-reich-ss-panceloshadosztaly-tiger-i-nehezharckocsijai-kurszk-tersegeben-oroszorszagban-1943-junius
pz-kpfw-vi-ausf-b-tiger-ii-koenigstiger-nehezharckocsik-es-legenyseguek-pihenon-nyugat-magyarorszagon-1945-tavasz
benito-mussolini-es-adolf-hitler-a-fuehrer-mercedeszen-a-duce-nemetorszagi-latogatasakor-tartott-katonai-paraden-1937-szeptember
heinrich-himmler-birodalmi-vezeto-szemlet-tart-a-das-reich-hadosztaly-tisztjeinel-harkov-ukrajna-tersegeben-1943
hitlerjugend-tagok-taborozas-koezben-hangszereiken-jatszanak-1930-as-evek
adolf-hitler-es-a-hadsereg-parancsnokai-a-hosoek-napja-megemlekezesen-1935-marcius
panzerkampfwagen-vi-b-koenigstiger-nehezharckocsi-alcazasanak-festese-franciaorszagban-1944-junius
a-wiking-hadosztaly-stugiii-rohamlovegeinek-menetoszlopa-a-korszuny-cserkaszi-katlanban-ukrajna-1944
michael-wittmann-waffen-ss-obersturmfuehrer-tigris-harckocsijanak-loevegtornyan-uelve-eszak-franciaorszagban-1944-majus
nemet-stug-iii-asok-menetoszlopa-utban-a-kaukazusi-frontra-1942
walter-krueger-nemet-waffen-ss-tabornok-a-fuehrer-szueletesnapjan-egy-tigris-nehezharckocsin-allva-tart-beszedet-1943-aprilis-20
a-nemet-lanyok-ligajanak-kepviseloje-viragokkal-koeszoenti-benito-mussolinit-muenchenben-nemetorszagban-1938-szeptember-30
nemet-csapatmozgas-tigris-harckocsin-en-stug-iii-rohamloevegen-kurszk-tersegeben-a-keleti-fronton-1943
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-ausf-e-nehezharckocsi-municioval-es-uezemanyaggal-valo-utantoeltese-a-keleti-fronton-1944-augusztus
nemet-tigris-nehezharckocsik-az-orosz-telben-a-keleti-fronton-1944-januar-februar
panzerkampfwagen-vi-b-tiger-ii-avagy-koenigstiger-kiralytigris-nehezharckocsi-budapesten-a-panzerfaust-hadmuvelet-idejen-1944-oktober
latogato-a-103-nehezpancelos-hadosztaly-tiger-i-harckocsijan-1944
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-tigris-harckocsija-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
adolf-hitler-a-barnainges-sa-tagok-felvonulasanak-resztvevoit-koeszoenti-a-nemetorszagi-braunschweigben-1932-aprilis
nemet-katonak-egy-csoportja-tiger-i-nehezharckocsi-nyomaban-egy-lerombolt-olasz-varosban-1944
a-vilaghaboru-cenzurazott-pillanatai-2
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsik-egy-erdoben-a-ladoga-to-kornyeken-1943-augusztus
magyar-nyilaskeresztesek-vonulnak-egy-panzer-vi-tiger-ii-koenigstiger-nehezharckocsi-elott-a-budavari-szent-gyoergy-teren-1944-oktober-15
a-iii-birodalom-masik-arca-berlini-olimpia-1936
nemet-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-es-szemelyzete-a-harkov-szetlott-belvarosaban-ukrajnaban-1943
adolf-hitler-a-nemzetiszocialista-part-felvonulasanak-resztvevoit-koeszoenti-a-nemetorszagi-braunschweigben-1931-februar
a-nemet-wehrmacht-katonai-partizanok-utan-kutatnak-at-egy-hazat-valahol-ukrajnaban-1943