leon-degrelle-waffen-ss-tabornok-polo
good-night-left-side-skinhead-triko
ver-es-becsulet-hitlerjugend-polo
wehrmacht-harckocsizo-polo
waffen-ss-wallonien-ss-onkentes-granatos-hadosztaly-polo
white-power-himzett-galleros-polo
norseman-polo
white-pride-worldwide-himzett-galleros-polo
waffen-grenadier-division-der-ss-hungaria-polo
waffen-ss-30-januar-ss-onkentes-granatos-hadosztaly-polo

Információ: Zuckerbergnél már nem tudod megosztani lapunkat, tiltást kapsz, ha megpróbálod. Várunk Telegramon, ahol a felhasználási feltételek garantálják a szólásszabadságot. Töltsd le Windowsra vagy Google Play-ből, illetve AppStore-ból és csatlakozz: https://telegram.me/Harcunk

1444. november 10-én szenvedett vereséget a Fekete-tenger partján, Várna közelében a Hunyadi János vezette keresztény sereg a törököktől, a csatamezőn holtan maradt I. Ulászló magyar és lengyel király is.

Az ütközet után folytatódott az Oszmán Birodalom balkáni terjeszkedése, amelyet csak 1456-ban Nándorfehérvárnál sikerült fél évszázadra feltartóztatni.

Az oszmán törökök 1354-ben a Gallipoli-félsziget elfoglalásával vetették meg a lábukat Európában. Balkáni terjeszkedésük során, 1389-ben Rigómezőnél szétzúzták a szerbek vezette észak-balkáni szövetséget, 1396-ban Nikápolynál Zsigmond magyar király seregére mértek vereséget.


Az utolsó nagy mongol hódítótól, Timur Lenktől 1402-ben elszenvedett vereség után újjászervezett birodalom a 15. század közepétől már a Magyar Királyságot is közvetlenül fenyegette.

A déli vidékek védelmét Hunyadi János szervezte meg, aki hadi sikerei révén báró, szörényi bán, erdélyi vajda és temesi ispán lett, s minden jövedelmét és teljes magánhadseregét a török elleni harc szolgálatába állította.

Hunyadi sorozatos győzelmeket aratott a török ellen, 1443-44-es hosszú hadjárata után, amelynek során Szófiát is bevette, egész Európa hősként ünnepelte. Az 1444 augusztusában Szegeden megkötött béke értelmében a törökök hadisarcot fizettek, kiürítették Szerbia egy részét, beleértve Szendrő és Galambóc várát, foglyaikat szabadon bocsátották.

Ulászló azonban ekkorra már ígéretet tett IV. Jenő pápának, hogy a békét érvénytelennek tekinti, és még abban az évben Jó Fülöp burgundiai herceggel, valamint Velencével és Genovával szövetségben keresztes hadjáratot indít.


michael-wittmann-waffen-ss-hauptsturmfuhrer-pancelos-asz-polo
white-power-ferfi-triko
adolf-hitler-smiley-polo
heinz-guderian-wehrmacht-tabornok-polo
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-kapucnis-pulover
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-noi-triko
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-ferfi-triko

A haditerv szerint a flotta elzárta volna a Dardanellákat, hogy II. Murád szultán ne kelhessen át Európába, az Ulászló vezette seregek pedig felszabadítják az egész Balkánt.

A király hadai a tíz évre kötött békét már egy hónap múlva megszegve 1444. szeptember 22-én Orsovánál a Dunán átkelve török területre léptek. A békével elégedett szerb despota, Brankovics György azonban nem csatlakozott hozzájuk, sőt az Ulászló segítségére indult albán Kasztrióta Györgyöt (Szkander bég) is feltartóztatta.

A vállalkozás eleinte így is kedvezően alakult, a Hunyadi és a román hadak beérkezésével húszezresre nőtt keresztes sereg a Duna mentén előre nyomulva Vidin várát, majd Nikápolyt is bevette, s november elején Várnánál elérte a Fekete-tenger partját.

A diadalmámor nem tartott sokáig, mert azt a megdöbbentő hírt kapták, hogy II. Murád szultán 50 ezer fős seregével már a közelben jár, sőt elvágta a visszavonulás útját.


Ulászló szövetségesei ugyanis nem teljesítették vállalásukat: az ortodox bizánci császár nem szállta meg az európai partot, így az eleve csak 21 gályából álló keresztény flotta nem tudta a tengerszorost ellenőrizni.

Mindezt tetézte, hogy a genovaiak a többieket elárulva katonánként egy aranyért még át is szállították a törököket Európába.

A november 9-i haditanácson Hunyadi javaslatára úgy döntöttek, hogy nem sáncolják el magukat (az egyébként soha meg nem érkező) flottára várva, ahogy a pápai követ javasolta, hanem másnap megütköznek a nyomasztó túlerőben lévő törökkel.

A sereg 1444. november 10-én hosszú arcvonallal állt fel, a Szilágyi Mihály által parancsnokolt balszárnyon az erdélyi bandériumok, a jobbszárnyon a püspöki bandériumok és a lengyel segédcsapatok, középen pedig az Ulászló vezette magyar és lengyel királyi csapatok foglaltak helyet.

A nap rossz előjelekkel indult, öltöztetés közben az apród elejtette Ulászló sisakját, amely behorpadt, a király lova megbokrosodott, a csata előtt eltört a királyi zászló rúdja.

A csata hosszú várakozás után a török balszárny támadásával indult, amelyet a püspökök visszavertek, de üldözés közben az ázsiai lovasságba ütköztek, és az szétszórta őket.

A válságos helyzetben Hunyadi lovasrohammal söpörte el a szpáhikat, de rögtön a balszárnyra kellett figyelnie, ahol Szilágyi csapatai kitartó védekezésük ellenére hátrálásra kényszerültek.

Hunyadi megjelenése a török jobbszárnyat is megbontotta, s miután a centrumban is sikerült előrenyomulni, úgy látszott, hogy bár erre kevés esély volt, ismét sikerül győzelmet aratnia. A török seregből már csak a janicsárok álltak érintetlenül, s Murád szultán a visszavonulást kezdte fontolgatni.


Ebben a kritikus pillanatban a türelmetlen és dicsőségre szomjazó Ulászló a józan észnek ellentmondva néhány száz katona élén nekirontott a janicsárok falának, hogy azon áttörve levágja Murádot.

A hősies, de reménytelen küzdelemben lebukott lováról és felkoncolták, az első csatában elesett magyar király fejét a törökök dárdára tűzve hordozták körül a csatatéren. A keresztény seregben pánik tört ki, amelyen Hunyadi sem tudott úrrá lenni, s végül el kellett hagynia a csatamezőt.

Murád csak másnap bizonyosodott meg arról, hogy diadalt aratott (állítólag így sóhajtott fel: "Ilyen áron nem szeretnék még egyszer győzni"), a menekülőket nem üldözte, de a szekérvárba zárkózott keresztény gyalogságot felkoncoltatta.

Hunyadi Havasalföld felé vonult vissza, ahol Vlad Dracul vajda elfogta, de aztán a magyar nádor felszólítására szabadon engedte. A várnai csatával elmúlt a lehetőség, hogy a törököt Magyarország határaitól távol tartóztassák fel, a király nélkül maradt Magyarországon többéves zűrzavar következett.


mjolnir-schwarze-sonne-fekete-nap-viking-polo
eszaki-viking-harcos-valhalla-polo
in-odin-we-trust-til-valhall-odinista-thor-steinar-ansgar-aryan-polo
waffen-grenadier-division-der-ss-hungaria-polo
waffen-ss-gotz-von-berlichingen-ss-pancelgranatos-hadosztaly
wehmarcht-polo
halalfejes-himzett-kapucnis-pulover
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo

Ulászló halálának helyén a törökök emlékoszlopot emeltek. Várnában, ahol Ulászlóról és Hunyadiról is utcát neveztek el, a csatának múzeuma van, itt található a király mauzóleuma, benne a kenotáfiummal (jelképes sírral.) Az ütközet 550. évfordulóján, 1994-ben I. Ulászló és valamennyi ott elesett hős emlékét őrző táblát lepleztek le Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán.


wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko
white-power-ferfi-triko
ver-es-becsulet-hitlerjugend-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-kapucnis-pulover
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-triko
leibstandarte-ss-adolf-hitler-lssah-sportjelveny-polo
michael-wittmann-waffen-ss-hauptsturmfuhrer-pancelos-asz-polo
theodor-eicke-waffen-ss-totenkopf-obergruppenfuhrer-polo

Fotóarchívum

hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben
nemet-tiger-i-nehezharckocsik-helyreallitasa-a-keleti-fronton-1944-februar
ritter-von-leeb-nemet-tuezersegi-tabornok-adolf-hitler-kancellart-tajekoztatja-egy-hadgyakorlaton-nemetorszagban-1936
panzer-vi-tiger-ii-koenigstiger-nehezharckocsi-toer-at-egy-barikadot-a-budai-varban-1944-oktober-15
amerikai-katonak-es-francia-civilek-lepnek-el-egy-hatrahagyott-tiger-i-nehezharckocsit-marle-varosaban-franciaorszagban-1944-vege
a-nemet-wehrmacht-pzkpfw-vi-ausf-h-tiger-i-harckocsija-kiallitva-oroszorszagban-1943
arthur-axmann-hitlerjugend-vezeto-es-karl-doenitz-fotengernagy-tengeresz-hitler-ifjakkal-a-horst-wessel-kikepzohajo-fedelzeten-1943-november
a-iii-birodalom-ritkan-latott-pillanatai-szinesben
nemet-katona-tuzharcban-a-harkovi-varosi-harcok-soran-ukrajnaban-1942
hitlerjugend-tagok-taborozas-koezben-hangszereiken-jatszanak-1930-as-evek
a-ii-vilaghaboru-cenzurazott-pillanatai-keleti-front-1941
hubay-kalman-nyilaskeresztes-politikus-szalasi-1940-es-szabadulasaig-a-nyilaskeresztes-part-vezetoje-irodajaban-1939
a-ii-vilaghaboru-feledesbe-merult-pillanatai-dora-szevasztopolban
adolf-hitler-nemet-vezer-es-kancellar-az-olimpiai-faluban-koszonti-az-atletakat-a-iv-teli-olimpiai-jatekok-megnyitojan-garmisch-partenkirchenben-bajororszagban-1936-februar-6
a-3-birodalom-ritkan-latott-pillanatai
a-hitlerjugend-tagjai-a-birodalmi-partnapokon-vonulnak-fel-a-nuernbergi-zeppelin-mezon-1930-as-evek
pzkpfw-vi-tiger-i-nehezharckocsik-es-gyalogsag-a-sarban-a-narva-folyonal-zajlo-csataban-1944-februar
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-nehezharckocsik-vonulnak-at-egy-szantofoeldoen-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
az-1933-januarjanak-vegen-letrejoett-hitler-kormany-goering-hitler-papen-krosigk-frick-blomberg-hugenberg
adolf-hitler-kancellar-es-franz-von-papen-alkancellar-a-munka-uennepen-tartott-felvonulason-berlinben-1933-majus-1
mussolini-ciano-goring-es-hitler-az-emelveny-elott-hallgatja-joseph-goebbels-propagandaminiszter-beszedet-a-duce-berlini-latogatasa-alkalmaval-1937-szeptember-28
a-wehrmacht-katonai-a-barbarossa-hadmuvelet-kezdo-honapjaban-a-keleti-fronton-1941-junius
panzerkampfwagen-vi-b-avagy-kiralytigris-nehezharckocsik-parizs-utcain-1944
a-nemzetkozi-olimpiai-bizottsag-tagjai-hitler-birodalmi-kancellar-vezetesevel-vonulnak-be-az-olimpiai-stadionba-berlinben-1936-junius-21
elhagyott-stug-iii-rohamloeveg-a-pragai-felkeles-alatt-1945-majus
nemet-katonak-egy-sdkfz-251-fellanctalpas-harcjarmuvel-nyugat-magyarorszagon-1944
hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben-1567
ismeretlen-luftwaffe-tiszt-a-nemet-juhasz-kutyajaval-1940
pz-kpfw-tiger-i-ausf-e-nehezharckocsi-az-502-es-nehezpancelos-osztalybol-a-leningradi-fronton-1943-januar
hummel-oenjaro-neheztarack-a-kurszki-csataban-1943