Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A Balatonból kiemelt Messerschmitt Me 109 típusú - becenevén "Messzer" - repülőgéproncs-alkatrészek tekinthetők meg a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Nagy az esély, hogy magyar gyártású Messzert találtak

A tájékoztatás szerint a repülőgéproncsot 2020 szeptemberében találták meg a Balatonban a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái. A kiemelt roncsdarabok alapján a szakértők megállapították, hogy egy Messerschmitt Me 109 típusú repülőgép lezuhanási, vagy kényszerleszállási helyét találták meg.

A feltárás során felszínre hozott légcsavartoll, légcsavarkúp, a motorburkolat darabja, valamint további alkatrészek ELŐSZÖR A REPTÁR SZOLNOKI REPÜLŐMÚZEUMBAN TEKINTHETŐK MEG, előreláthatólag 2021. szeptember 30-ig - írták. Ez az első alkalom a magyar roncskutatásban, hogy víz alatti felvételek készültek egy repülőgéproncsról és nagy az esély arra, hogy magyar gyártású vadászgépet találtak a Balaton mélyén.

Több mint fél méter vastag iszap takarta a roncsot

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár búvárai a Jackall Cave 2020 gyakorlat keretében hajtottak végre kiképzési merüléseket Magó Károly zászlós, hadtörténész információgyűjtése alapján, Virágos-Kis Sándor őrnagy merülésvezető irányításával összesen négy kiképzési napon.

A Messerschmitt Me-109-es volt a második világháború legnagyobb számban bevetett német vadászgépe – forrás: Elter Tamás

A közlemény szerint a kutatás első lépcsője lezárult. További merülések, detektoros és szonár felmérések szükségesek a lelőhely teljes feltérképezéséhez, amely a roncsdarabok szakszerű kiemeléséhez elengedhetetlenül fontosak.

Az elsődleges cél a repülőgép típusának azonosítása, majd a roncs állapotának felmérése volt. A minimális látótávolság nehezítette a búvárok munkáját, ráadásul a roncsot körülbelül 70 centiméter vastag iszapréteg takarja.

A rendelkezésre álló idő alatt csak a roncs egy részét sikerült megtisztítani. Eddig annyit lehetett megállapítani, hogy a motor viszonylag ép állapotban van, továbbá nagyobb méretű szerkezeti elemek is vannak a mederben, ezért felbecsülhetetlen értéke van a megtalált roncsnak - írták.

A Balaton medre még sok világháborús katonai gép roncsát rejti. Egy, a Balatonból kiemelt Iljusin Il-2-es "Sturmovik" szovjet tatktikai csatagép roncsa a RepTár kiállításán – forrás: Elter Tamás

A jelek arra mutatnak, hogy győri gyártású volt a vadászgép

A felszínre hozott alkatrészek közül a motorburkolat darabján lévő adattáblán a "jau" gyártó beütő látható, amely szerint a burkolatot a Neue Kühler- u. Flugzeugteile- Fabriken Kurt Hordermann Zweigwerk repülőgépalkatrész-gyár készítette.

A gépágyú burkolatán magyar nyelvű stencilfelirat töredéke olvasható, ami annak a bizonyítéka, hogy ezt az alkatrészt Magyarországon gyártották a győri Magyar Waggon és Gépgyárban a Magyar Királyi Honvéd Légierő megrendelésre - közölték.

Eredeti Messerschmitt fejhallgatós bőr pilótasapka, a "haube" a RepTár kiállításán – forrás: Elter Tamás

A győri gyár is kapott német alkatrészeket, ezért valószínűsíthető, hogy magyar gyártású és magyar használatban lévő gép darabjai nyugszanak a mederben. További alkatrészek kiemelésére van szükség a teljes bizonyosságú azonosításhoz - írták. A levéltári kutatások jelenlegi állása szerint

A magyar királyi honvéd légierő és a luftwaffe balaton helyszínnel legalább 12 me 109-es veszteséget jelentett és ezek közül mindössze két Messerschmitt (pontos típusjelzés nélkül) roncsot emeltek ki a mederből 1952-ben.

Jelenleg nem megállapítható, hogy a jelentett veszteségek közül pontosan melyik gép darabjai kerültek elő - szerepel a közleményben.

Részlet a RepTár állandó kiállításáról – forrás: Elter Tamás

Sok magyar pilóta harcolt a Messzer-rel a második világháború éveiben

A merülések után a roncsot bejelentették a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak. Elsődleges cél a roncs jogi védettségének biztosítsa volt, ezzel elkerülve, hogy illegálisan felhozzanak belőle darabokat.

Ezen felül kiemelt cél, hogy a roncs minden darabját közgyűjteményben, lehetőleg a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban állítsák ki. A közlemény szerint a ME 109 típus kiemelt szerepet játszott a magyar királyi honvéd légierő harcaiban a második világháború során.

A magyar 101. Puma vadászosztály pilótái készültségben 1944 nyarán, az osztály egyik Messerschmitt Me-109-es vadászgépe mellett – forrás: Charles K. Faludy

Sok magyar pilóta harcolt ilyen repülőgéppel a szövetségesek ellen, köztük a legeredményesebb magyar vadászpilóta, Szentgyörgyi Dezső zászlós is.

Tobak Tibor könyveiben részletes beszámoló olvasható a harcokról, a háború mindennapjairól, valamint a pilóták és szerelők által kedvelt vadászrepülőgépről, becenevén a "Messzer"-ről. Ez a vadászrepülőgép jelentős technikatörténeti emlék is, mivel a győri Magyar Waggon és Gépgyár licencben gyártotta a Me 109G típusváltozatait.

(Forrás: MTI)

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE