Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Harald, aki saját állítása szerint kereszténnyé tette az általa egyesített Dániát és Norvégiát, melléknevét (blátǫnn) valószínűleg egy elhalt fogáról kapta, amelyet a krónikákban „sötétkék”-ként írtak le.

Haraldr Gormsson 958 és 986 között uralkodott Dániában, megszilárdítva királyi hatalmát Jylland és Sjælland fölött is.

Haraldr uralma alatt számos nagyszabású építkezés zajlott le, például az aarhusi erődítmény megerősítése, számos gyűrűerőd kiépítése, illetve a Ravning híd felépítése a Vejle folyó völgyében. A király életrajzát az általa emeltetett nagyobbik jellingi rúnakő felirata foglalja össze: „Haraldr király rendelte e kő állítását apja, Gormr emlékére és anyja, Þorvi emlékére; az a Haraldr, aki meghódította magának egész Dániát és Norvégiát és kereszténnyé tette a dánokat.”

A modern korban Haraldr után nevezték el a különböző eszközök vezeték nélküli összekapcsolását szolgáló Bluetooth szabványt; az analógia szerint a technológia ugyanúgy egyesíti a különféle eszközöket, ahogy Haraldr egyesítette Dánia törzseit egyetlen királyságban. A Bluetooth logóját is az északi rúnaírás, a fuþark két egybefűzött rúnája adta: H (ᚼ) és B (ᛒ).

A wiejkowói templom, ami alatt a sírhalmot találták (Wikipedia / Radosław Drożdżewski / CC BY-SA 3.0)

Egy kutatócsoport Marek Kyda vezetésével az űrből készített felvételekkel térképezte fel Wiejkowo falu környékét. Munkájuk során egy viking kori sírhalmot fedeztek fel a wiejkowói Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása templom alatt, amelynek jelenlétét később talajradarral is megerősítették.

Az 1841-ben a faluban talált Curmsun-érme 2014-es ismételt felbukkanása nyomán már korábban is felmerült, hogy Haraldr sírja a környéken lehet. Az érme latin feliratát kutatók a következőképpen olvasták ki: +ARALD CVRMSVN+ REX AD TANER+SCON+JVMN+CIV ALDIN+ (Haraldr Gormsson, a dánok, Skåne, Jómsborg és Aldinburg város királya).

Tudósok szerint az érmét eredetileg emberi maradványok mellett temették el más tárgyakkal együtt. Ezek 1841-ben kerültek elő egy romos középkori templom kriptájából, amelynek a helyén ma az a templom áll, amelyik alatt a sírhalmot felfedezték. Köztük volt egy I. Ottó korából származó ezüstpénz és egy bronz karkötő is.

A Curmsun érme latin felirata (Wikipedia / Tomasz Sielski / CC BY-SA 3.0)

Felfedezésük után a tárgyak 1945-ig a kriptában maradtak, amikor Stefan Sielski lengyel őrnagy és testvére, Michal magukhoz vették őket. A Curmsun-érmének hosszú időre nyoma veszett, 2014-ben Sielski 11 éves dédunokája megtalálta egy dobozban, régi gombok között.

A szórványos történeti források Jómsborgot, a részben legendás viking erődöt adják meg Kékfogú Haraldr halálának helyszíneként. Bár Jómsborg helye máig tisztázatlan, egy 2019-ben előkerült krónika Lengyelországba teszi, alig néhány kilométernyire a helytől, ahol a Curmsun-érme – és a felfedezett sírhalom – előkerült.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE