Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Lutz Gizi a magyar szlengben Gipsz Jakab női megfelelője. Ismeretlen egyénekre vagy az átlagember szinonimájaként használjuk, akárcsak az amerikaiak Jane Doe-t és John Doe-t.

Gipsz Jakabról nem tudni, hogy valós személy ihlette volna, viszont Lutz Gizi legkevésbé sem a fantázia terméke.

Lucz Gizella Franciska 1906-ban született Budapesten, Lucz Ferenc géplakatos mester és Köhler Katalin hetedik (utolsó) gyermekeként. Meg kell jegyezni, hogy bár mindenhol következetesen „Lutz”-ként hivatkoznak rá, ő maga Luczként írt alá.

Szülei Aradról költöztek a fővárosba, bár Lippa melletti szőlőjüket megtartották egészen 1918-ig. Apjának műszaki mérőeszközöket gyártó üzeme volt, többtucat alkalmazottal. Így magas nívón éltek egy újpesti házban, még cselédet is tarthattak.

Négy testvére nem élte meg a felnőttkort, ezért szülei rendkívül féltették, minden munkavégzéstől eltiltották. Gyerekkorától zongorázott, franciául és németül is beszélt, végül felsőkereskedelmi iskolát végzett. Jól kereső, mérnök bátyjától kapott egy Peugeot gépkocsit ajándékba, pedig akkoriban még nagyon kevés nő vezetett autót.

1927-ben a folyamőrségnél szolgáló sógora magával vitte az otrantói ütközet emlékére rendezett misére. Bár erről lekéstek, de az utána rendezett fogadáson ismerkedett meg az akkor 30 éves vezérkari tiszttel, Szálasi Ferenccel. Gizella az első pillanattól halálos szerelemre lobbant, csodálattal tekintett a férfira, akit rendkívül vonzónak tartott.

Bár igen gyorsan vőlegényként/mennyasszonyként mutatták be egymást, Szálasi világossá tette, hogy nem akar megházasodni, és gyereket sem szeretne. Politikai pályára készült, és ahogy fogalmazott, nem akart szerencsétlenné tenni egy gyermeket, ha az apjával történne valami. Nagyon szigorú erkölcsök szerint kezelte kedvesével, például nem szerette, ha annak felhúzódott a szoknyája, vagy ha kirúzsozta a száját.

A jegyben járás hosszú időszaka alatt Gizella zongoratanításból és szülei támogatásából élt. Szálasi 1935-ben nyugdíjazását kérte, mert katonatisztként nem politizálhatott volna. Ezután hozzálátott a hungarizmus eszmerendszere kidolgozásához és terjesztéséhez. 1938-40-ig a szegedi Csillagbörtönben ült, mert ekkor a kormányzat a félfeudális állam stabilitása szempontjából már veszélyesnek tartotta tevékenységét. Párja ekkor is kitartott mellette és látogatta az elítéltet.

Lutz Gizella közvetlenül nem vett részt a politikában, de a hungarizmus alapjaival egyetértett. Mozgalmi tevékenysége így kimerült abban, hogy a nyilas vezetők feleségei számára teaszalont üzemeltetett. 1944. október 16-án, Szálasi államfői kinevezésekor sem volt jelen, rádióban hallgatta az eseményt.

A front közeledtével a nyilas kormány nyugatra helyezte át főhadiszállását, Lutz Gizella családjával együtt követte a nemzetvezetőt. Mivel az országot 1945 áprilisának elejére már megszállta a szovjet Vörös Hadsereg, Ausztriába menekültek tovább. A Salzburg melletti Mattseeben 1945. április 29-én Szálasi Ferenc és Lutz Gizella, 18 évnyi ismeretség után házasságot kötött. Pontosan ugyanazon a napon, amikor Adolf Hitler elvette Eva Braunt.

Mindössze hat napja tartott a frigy, amikor május 5-én, Szálasi Ferenc amerikai hadifogságba esett. Október 3-án adták ki a szovjetek által megszállt Magyarországnak, 1946. március 12-én pedig – mint az közismert – egy népbírósági kirakatpert követően felakasztották.

Szálasi Ferencnét szintén hazatoloncolták. Megjárt internálótáborokat, majd 12 évnyi börtönbüntetést kapott, végül az 1956-os forradalom előtt néhány héttel szabadult.

Szabadlábra kerülése után társbérletbe kényszerült és közérteket takarított. Később bedolgozóként kötött és varrt. Szerény jövedelmét az Amerikába emigrált bátyja által küldött javak pénzzé tételével egészítette ki. Az állambiztonság egy bizalmába férkőző orvos jelentésein keresztül megfigyelte.

1991-ben szerepelt Almási Tamás Ítéletlenül című dokumentumfilmjében. Az alkotásban bírósági ítélet nélkül, Kistarcsára internált korábbi női foglyokat szembesítettek Piroska nevű ávós őrükkel. Lutz Gizella így emlékezett meg benne Szálasiról: „Olyan szép ember volt, hogy az utcán mindig megfordultak utána az emberek. És olyan jó volt, és olyan okos volt” – mondta, majd megcsókolta egykori férje fotóját.

Nem sokkal a forgatás után, 1992-ben hunyt el.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Lipcsében zavargásba fordult át több kisebb tüntetés, amiket azután szerveztek, hogy a drezdai bíróság elítélte a szélsőbaloldali antifa terrorista Lina Engelt.

1945. február 11-én a budapesti német-magyar helyőrség lőszere és élelme fogytán volt, a magyar főváros fegyveresen nem volt tovább tartható.

Újabban a gázai tragédia elhomályosította azt a még tragikusabb tényt, hogy az ukrajnai testvérháborúban immár két éve gyilkolja egymást a világ legveszélyeztetettebb demográfiai kisebbsége, a világnépesség alig 2 százalékát (!) képviselő javakorabeli (20–40 éves) fehér férfi, eddig több százezres veszteséget okozva önmagának.

Kevesen tudják, ki az az olasz, akit közel egy éve tartanak fogva egy magyar börtönben azzal a váddal, hogy 2023-ban antifasiszta támadásokban vett részt a magyar fővárosban – írta meg az olasz il Giornale nyomán a Magyar Nemzet.

Egy nacionalista lengyel törvényhozó egy tűzoltókészülékkel oltotta el a hanukai gyertyákat az ország parlamentjében egy zsidókkal tartott rendezvényen, ami nemzetközi hisztériát váltott ki.

A „magyar forradalomért való lelkesedés” miatt, vagy 1956-ot csupán ürügyként felhasználva 257 személy ellen alkalmaztak megtorlást a Szovjetunióban. 

Ilias Kasidiaris 2021 óta ül egy görög börtönben a betiltott Arany Hajnal párttal való kapcsolata miatt. Ez azonban nem akadályozta meg Kasidiarist, akinek horogkeresztes tetoválása is van, hogy induljon Athén polgármesteri székéért.

Gyakorlatilag belső emigrációra kényszerült egy német iskola két tanára, miután elmenekültek a „szélsőjobboldali” diákok elől. Egy „jogvédő” szerint „a nácik otthonuknak kiáltották ki” Brandenburg tartományt.

A frankfurti zsidó szupremácisták Németországban elsőként indítottak el egy olyan alkalmazást, amely az antiszemiták elleni küzdelemben segít azáltal, hogy figyelmezteti a felhasználókat a potenciális „biztonsági fenyegetésekre”.

Furcsa észjárásuk van a németországi hatóságoknak: minél aktívabb és erőszakosabb a szélsőbaloldali Antifa, annál inkább fellépnek a nacionalista színtér ellen. Abszurd? Igen, de pont ez a valóság.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

„Vádat emeltek négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira a származása miatt támadtak rá” – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Egy fiatal dán lány figyelemre méltó felfedezést tett nemrégiben, ugyanis közel háromszáz viking érmét talált, amelyekről úgy vélik, hogy több mint 1000 évesek lehetnek.

A rezsim intenzív pszichológiai hadviselést folytat az őshonosok ellen, nehogy olyan következtetéseket vonjanak le, amelyek megkérdőjeleznék a tömeges bevándorlást és a többrasszú társadalmat.

A magyar származású önkéntesekből felállítandó Waffen-SS hadosztályok ügyében a tárgyalások még a Lakatos-kormány idején megkezdődtek. Az írásbeli, előzetes megállapodást végül is Beregfy Károly, a Szálasi-kormány honvédelmi minisztere és Otto Winkelmann, a magyarországi német SS- és rendőri erők parancsnoka 1944. október 23-án írta alá Budapesten.

A Los Angeles-i székhelyű zsidó szupremácista Simon Wiesenthal Központ „leplezte le”, hogy egy, az angliai Oxfordshire-ből származó 42 éves anyuka lett a Miss Hitler szépségverseny idei győztese.

Május 9-én hajnalban nyolc határozott ember betört az újvidéki Crni Ovan közösségi kávézóba, ahol felforgatták az asztalokat és a székeket, s az elborított bútorokra kifeszítették Vajdaság tartomány zászlaját – szomorkodik a szélsőbalos Mérce.

Az, hogy az emigrációban minden a nemzeti irányt képviselő férfi ellen a legaljasabb hajsza folyik, lassan már természetes lesz még azok számára is, akiken a rágalom ostora csattog.

1948. május 14-én Ben-Gurion kikiáltotta Izrael Állam megalakulását, mire az arab államok többsége dzsihádra szólította fel a muszlim világot. Kevesen tudják, milyen aktív szerepet vállalt Sztálin Izrael létrehozásában és abban, hogy túlélte az első arab–izraeli háborút.

Akik még nem ismernék a történetét annak a mondásnak, hogy Románia a "történelem prostituáltja", annak segítünk hat történelmi momentummal, amely eléggé tiszta képet fest arról, milyen szövetségese volt ez az ország néhai partnereinek.

Ausztria 2019 óta a nemzetiszocializmus 26 ezer „áldozatának”, illetve leszármazottjaiknak adott állampolgárságot – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

Itáliában tilos lesz a labdarúgócsapatoknak kiosztani játékosaiknak a 88-as számot, ugyanis ezzel a Führert éltetnék a játékosok.

Letakarták egy bécsi protestáns templom ólomüveg ablakait, mert azokon állítólag „antiszemita” motívumok szerepeltek, és az ablakok alkotója tagja volt a NSDAP-nak.

Most, amikor szívemre tett kézzel és felemelt fővel esküszöm, hogy mindörökre ott hagyom a szélsőbaloldalt és katonás, kemény léptekkel átmasírozok a legszélsőjobboldal frontjára, be kell vallanom, hogy ezt végtelen keserűséggel, nagy kíváncsisággal és ugyanakkor örömkönnyet fakasztó forró magyarsággal teszem.