Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Coco Chanel először kalapkészítőként alapította meg első műhelyét, majd 1910-ben nyitotta meg élete üzletét, az évek múlásával egyre jobban terjeszkedett Franciaországban.

1918-ban a Rue Cambon utca 31. szám alatt már butikot is üzemeltetett, ahol nemcsak kalapok, hanem ruhák, majd pár évvel később parfümök is kaphatóak voltak. A legbefolyásosabb divattervezővé vált, így nem csoda, hogy az előkelő társaság is hamar befogadta, olyan befolyásos embereket ismert, mint Winston Churchill brit miniszterelnök, VIII. Eduárd brit király - aki végül lemondott a trónról, így Windsor hercege lett belőle -, felesége, Wallis Simpson, Pablo Picasso vagy Westminster hercege, aki éveken át a szeretője volt.

A 2. világháború kitörése után kilenc hónappal Németország elfoglalta a neki hadat üzenő Chanel hazáját, Párizst hamar ellepték a német katonák 1940 júniusában, Franciaország északi része pedig a nemzetiszocialisták irányítása alá került. Ezekben a heroikus időkben Chanel a Ritz Hotelben élt, ami a német katonák otthonává is vált egyben. Ekkor több új kapcsolatra is szert tett, illetve kémnek is beszervezték, olvasható Pamela Binnings Ewen Párizs királynője - Regény Coco Chanel életéről című könyvében.

Pamela Binnings Ewen a regényt több forrás, pletyka és életrajzi könyv elolvasása után írta meg. Chanel Hans Gunther von Dincklage báró szeretője volt a 2. világháború idején. Dincklage, becenevén Spatz német tisztként és ügynökként dolgozott, emellett Adolf Hitlerrel találkozhatott személyesen, a férfi több más befolyásos németnek is bemutatta Cocót.

Az 1940-es év nem volt túl szerencsés számára, ugyanis unokaöccsét, aki a pletykák szerint az eltitkolt fia volt, André Palasse-t besorozták katonának a háborúban, de hadifogoly lett Németországban, végül súlyos beteg lett. A másik gondja az volt, hogy zsidó üzlettársa, Pierre Wertheimer az Egyesült Államokba szökött, mert ott szerette volna Chanel ikonikus parfümjét gyártatni, ráadásul a férfi az igazgatótanácsból is kirakta a divattervezőt. A cégben a férfihoz képest neki kis tulajdoni részesedés jutott csak. Német szeretője felajánlott neki egy komoly alkut, hogy megszabaduljon ezektől a gondjaitól:

"Spanyolországba mész. A nevedet, a kapcsolataidat fogod használni, és a presztízsedet, hogy befolyásold egy bizonyos ügy kimenetelét, amit majd elmagyarázok, ha beleegyezel az alkuba. Jelentéseket fogsz írni, információval fogsz szolgálni" - olvasható a könyvben.

Elsősorban unokaöccsét akarta megmenteni, de a kalandra is vágyott, ezért könnyen beadta a derekát, hogy a németeknek kémkedjen. Emellett zsidó üzleti partnere viszont kényelmetlen volt számára, mivel emiatt könnyen elvehették volna tőle a cégét, nyilván ez is hatalmas terhet jelentett a divattervezőnek, hiszen számára a vállalkozása jelentette az életét. Az Abwehr német hírszerzés főnökével, Wilhelm Canaris admirálissal is leegyeztették, hogy Chanel Spanyolországba megy.

Azért oda küldték, mert a németek szövetségesek voltak a háborúból kimaradó Franco Spanyolországával, ezáltal az is volt a céljuk, hogy Nagy-Britannia és Németország között is békekötés jöjjön létre. Végül Madridban volt, ahol befolyásos emberekkel tartotta a kapcsolatot, és olyan információkat húzott ki belőlük, melyek hasznosak lehettek a németek számára. Emellett azt kellett terjesztenie, hogy mennyire jó ötletnek tartja, hogy a németek és a britek között szövetség jöjjön létre. Miután végrehajtotta az első küldetését, nem sokkal később kiszabadították unokaöccsét a német fogolytáborból, és az egyik legjobb francia kórházban ápolták. "Dokumentumok bizonyítják, hogy Chanel két spanyolországi küldetésén együttműködött a német katonai hírszerzéssel. Hal Vaughan Egy ágyban az ellenséggel - Coco Chanel titkos háborúja (Európa Könyvkiadó, 2016) című könyvében az ötvenoldalnyi katonai dokumentum néhány fotójának reprodukciója és leírása bizonyítja, hogy az Abwehrnek dolgozott ügynökként. Ahogy ebben a történetben is szerepel, Chanelt F-7124, Westminster kódnév alatt szervezték be Abwehr-ügynöknek" - jegyezte meg a kiadvány szerzője.

"A neve és az olyan személyekkel való ismeretsége, mint Winston Churchill, Sam Hoare, Spanyolország brit nagykövete, valamint Hugh Grosvenor, Westminster hercege, a felsoroltak tudta nélkül megfelelő fedezéket és kapcsolatokat szolgáltatott a küldetéséhez. Bizonyítékok vannak arra, hogy Coco első küldetése után André Palasse, aki beteg volt, és kis híján meghalt, kiszabadult a hadifogságból Németországban" - tette hozzá az író, aki megjegyezte, hogy a két spanyol kémkedést a regényben az egyszerűség kedvéért egy nagy kiküldetésként tálalta.

Hivatalosan Chanel sosem vallotta be, hogy tényleg kémkedett volna Németországnak, az viszont tény, hogy a háború végén, 1944-ben a Szabad Francia Erők emberei letartóztatták, majd kihallgatták őt, de végül hamar kiszabadult. Pamela Binnings Ewen szerint Pierre állt emögött, hogy gyorsan megmenekült a Szabad Francia Erők karmai közül, akik akkoriban igazi megtorlást végeztek azokon, akik kollaboráltak Németországgal, vagy csak jómódban éltek a háború alatt. Más források szerint azonban Winston Churchill húzta ki a bajból Chanelt, aki ezután Svájcba menekült és csak az '50-es években tért vissza Párizsba.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A Hetek című filoszemita lap egyik olvasója küldte be az újság számára azt a fotót, amelyen Budapesten, az Egyetem tér környékén kiragasztott, az említett orgánum szerint „uszító antiszemita” szövegű plakát látható.

1941. június 26-án három felségjel nélküli repülőgép bombázta a Magyarországhoz az első bécsi döntés után visszakerült Kassát. A máig tisztázatlan hátterű incidens után Magyarország belépett a második világháborúba.

Anti-antifa, white pride és „gyűlölünk mindenkit” a IX. kerületi diákok falán Fradi-tabló keretében.

1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német személyszállító hajót. 

A „német” gondolatrendőrség feloszlatott egy nemzetiszocialista rockkoncertet a türingiai Sonnebergben szombat este.

A „Historical Figures” – egy új mesterséges intelligencián alapuló chatbot alkalmazás – lehetővé teszi, hogy a történelem 20 ezer híres személyiségének bármelyikével beszélgessen az ember.

Egy nappal a chemnitzi csonkolás előtt is hallattak magukról az antifa terroristák: hétfő éjjel bombatámadás történt a Königsblut Tattoo & Piercing Stúdió ellen Zeulenrodában (Greiz kerület, Türingia).

A szélsőjobboldali zenei színtéren nem ritka, hogy a zenekarok fel- és átdolgozzák más bandák közkedvelt dalait. Például az angol Skrewdriver és a német Landser különösen sok nép fiait megihlette.

Egy idős német asszonynak, aki személyesen ismerte, hiszen munkaadója volt, a név – Adolf Hitler – mosolyt csalt az arcára, nem pedig borzongást.

Az USA-ban egyre több fehér gyakorolja a kereszténység „afrikanizált” változatát, az ún. karizmatikus (evangéliumi) protestantizmust.

Franciaország az utóbbi éjszakákon ugyanazt élte át, amit néhány évtizede már többször is, és amit a jövőben törvényszerűen egyre gyakrabban fog átélni: a söpredék („la racaille”) féktelen tombolását gyújtogatással, fosztogatással, lövöldözéssel fűszerezve.

Megmondom őszintén, hogy e sorok írása közben visszasírtam bármit, akármelyik cikkemet az elmúlt évekből. Nem azért, mert az Oppenheimer egy rossz film, vagy mert nem szerettem volna kritikát írni róla, sőt, épp ellenkezőleg.

Mint tüzér – aki megjárta a Don-kanyar poklát – 1944. november 4-én estem szovjet fogságba Dunaföldvárnál.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

A biztonsági erők több száz fegyvert, valamint horogkeresztes zászlókat és kellékeket foglaltak le Ausztriában hazafias motorosokhoz köthető ingatlanokban.

1944 nyara végén már nemcsak az oroszok, hanem az átállt románok is támadtak bennünket, aminek következtében a Zemplén megyei Zalkod községben fogságukba estem.

A felvidéki Szencen található Anton Bernolák Gimnázium történelem tanárát Slavomír Maľát diákjai jelentették az iskolának, miután nézeteivel és véleményeivel a „törvénysértés határán mozgott”.

A szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület elnöke, Olivera Zekic a Telegramon tett közzé egy fotót, amelyen SS-egyenruhában tetszeleg.

1945. május 9-én kényszerítették térdre a Szövetségesek a Nagynémet Birodalmat, azonban arról nem szokás beszélni, mi mindennel járt ez a győzelem.

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

A mennoniták anabaptista felekezetét a 16. században hozta létre egy frízföldi reformátor, Menno Simons. A javarészt Poroszországban letelepedett mennoniták a 18. században a militarista alapokra épülő államból II. Katalin cárnő Oroszországába menekültek.

A mai Magyarország 10 millió lakosának túlnyomó többsége, ha a Rajk nevet hallja, kizárólag a tragikus sorsú Rajk László, egykori kommunista belügyminiszter nevére asszociál, s az ő életútjából főleg a kivégzésére, majd a 7 évvel későbbi dísztemetésére emlékezik.

Kanadában letartóztatták a „Sötét idegent”, az elmúlt évtized egyik legbefolyásosabb nemzetiszocialista propagandistáját.

Miért maradnak le a férfiak – konkrétan a fehér férfiak Nyugaton – manapság jobban, mint valaha? Vagy lemaradnak a nőkhöz képest, vagy egyszerűn teljesen kiesnek a társadalomból, olyannyira, hogy egyesek kezdik a gyengébb nemnek nevezni őket.