Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A vártnál kevesebbért, de még így is több mint egymillió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját az Egyesült Államokban.

A zsidó szupremácista szervezetek tiltakozása ellenére megtartott aukción 1,1 millió dollárért (mintegy 420 millió forint) kelt el a nemzetiszocialista relikvia, valamivel kevesebbért, mint az Alexander Historical Auctions árverezőház által várt 2-4 millió dollárnál.

Az aukciósház közlése szerint az órát a belevésett birodalmi sassal és horogkereszttel a nemzetiszocialista párt (NSDAP) tagjai ajándékozták Hitlernek 1933-ban. Egy francia katona lopta el a Führer berchtesgadeni alpesi rezidenciájáról 1945. május 4-én, négy nappal Adolf Hitler öngyilkossága után. Az óra évtizedeken át a tolvaj katona családjának birtokában volt.

A European Jewish Association (EJA) zsidó ernyőszervezet levélben követelte az árverés lefújását, mondván, hogy a „népirtó diktátor” tulajdonából származó tárgyak elárverezése nem segíti elő a „náci rémtettekből való okulást”, és szerintük az ilyen tárgyak múzeumokba valók, nem aukciókra.

A Maryland államban tartott árverésen dollárszázezrekért keltek el más nemzetiszocialista relikviák is. Egy birodalmi sas a hajdani berlini birodalmi kancelláriából 200 ezer dollárt ért meg egy licitálónak, egy bronz íróalátétet, amelyen Adolf Hitler aláírta a Müncheni Egyezményt, 290 ezer dollárért ütöttek le – olvasható az aukciósház honlapján.

Az Alexander Historical Auctions 2017-ben 243 ezer dollárért árverezte el a Hitler berlini bunkerében a második világháború végén talált rózsaszín telefonkészüléket.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE