Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az 1887-ben született Avery Brundage ritka sikeres pályát futott be az élete során. Fiatal korától magas sportfunkciókat töltött be, 1952 és 1972 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökeként a sportdiplomácia legmagasabb címével rendelkezett.

A nemzetiszocialista Németországban megrendezett, 1936-os berlini olimpia körüli szereplése köztudott volt, és emiatt folyamatosan akadtak bírálói, de a világ köztiszteletnek örvendő személyiségnek tartotta. A sporttörténészek valójában csak két évtizeddel az 1975-ben bekövetkezett halála után kezdték ki a hátrahagyott levelezését.


„Zsidó–náci perlekedés”

Brundage egy jó nevű illinois-i egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, fiatalon saját céget alapított, annak irányítása mellett halmozta a sportsikereket. Az 1912-es stockholmi olimpián diszkoszvetésben, ötpróbában és tízpróbában indult, és háromszor nyerte el az Egyesült Államok legsokoldalúbb atlétája címet. Az aktív sportolás után napjait az üzleti élet egyhangúsága mellett az egyre terebélyesedő sportdiplomáciai tevékenységgel és a műgyűjtéssel tette színesebbé. Alig negyvenéves volt, amikor az Amatőr Atlétikai Unió, majd az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága elnökének választották meg, 1930-ban pedig már a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség alelnöke lett.

A berlini olimpián való részvétellel kapcsolatos viták már 1934-ben elkezdődtek. Több nyugati országban felmerült a játékok bojkottja, döntő volt, miként foglal majd állást a legnépesebb külföldi delegációt felvonultató Egyesült Államok. Az Amerikai Olimpiai Bizottságban többen harcosan kiálltak a bojkott mellett, Brundage, az elnök viszont rendíthetetlen volt: „az olimpia az atléták és nem a politikusok dolga” – vallotta többször is, miközben nem rejtette véka alá a kiépülő nemzetiszocialista rendszer iránti szimpátiáját.

Kijelentette, hogy Németországban a zsidó sportolók fair elbánásban részesülnek, az amerikai bojkott felvetése pedig a zsidó-kommunista összeesküvés műve. 1936-ban, a részvételről szóló vita tetőpontján az Amerikai Olimpiai Bizottság nevében közzétett egy pamfletet, amelyben azt írta, hogy az amerikaiaknak távol kell tartaniuk magukat a „zsidó–náci perlekedéstől” (Jew-Nazi altercation).


Németektől kapott megbízást

A bojkottpártiak maguk mögé állítottak több kormányzót – közülük a legtekintélyesebb La Guardia, New York állam kormányzója volt –, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság amerikai tagja, bizonyos Ernst Lee Jahncke is harcosan követelte a berlini részvétel elutasítását. A NOB emiatt Jahncke-t néhány nappal az olimpia kezdete előtt kizárta a testületből – ilyen lépésre korábban nem került sor –, és Brundage, honfitársai erős neheztelése ellenére, zokszó nélkül elfogadta a megüresedett helyet.

Brundage Berlinben természetszerűen találkozott magas rangú nemzetiszocialista politikusokkal – így Goebbelsszel is. Már ott, a játékok alatt szóba került, hogy Brundage építőipari cégét bíznák meg a Nagynémet Birodalom új, Speer által tervezett washingtoni épületének kivitelezésével. A megállapodás létét senki nem vitatta: több későbbi hivatalos levélváltás igazolja.

A birodalmi kormány lépéseit Hans von Tschammer, a Német Olimpiai Bizottság elnöke, voltaképpeni sportminiszter tolmácsolta Brundage-nak, aki 1938 augusztusában panaszkodott amiatt, hogy az amerikai zsidók túlzó propagandája késlelteti a szövetségi kormány jóváhagyását az épület engedélyezéséhez.


Kivette a csapatból a zsidókat

Visszatérve az olimpia napjaira: Brundage hozta meg – közvetlenül a 400 méteres váltófutás fináléja előtt – a döntést, hogy a csapatból kihagyja a két, zsidó származású versenyzőt, Marty Glickmant és Sam Stollert, nehogy a zsidók esetleges protokolláris fogadása zavart okozzon a német vezetőknek.

Jóllehet a forgatókönyv szerint Hitler kancellár gratulált minden győztesnek, a rendezők diplomatikusan megoldották, hogy a félnéger Owensszel és a zsidó származású győztesekkel elkerülje a kézfogást. Brundage Berlin után is többször kinyilvánította a nemzetiszocialista rendszer iránti rokonszenvét; egy Madison Square-en tartott német-amerikai nemzetiszocialista nagygyűlésen egyenesen áradozott a nemzetiszocialista rendszerről. Nézeteit a német kormány nemcsak az építési szerződéssel honorálta: több levélben is megköszönték a német sportot támogató baráti gesztusait. 1971-ben is tartotta azon véleményét, miszerint: „A berlini játékok volt a legjobb a modern történelemben. Nem bocsátkozom vitába ezen tény felett.”


Négerellenes döntések

Jóllehet 1936-ban tudomásul vette a nemzetiszocialista karlendítést, az 1968-as mexikói olimpián az emelvényen fekete kesztyűvel a néger szupremácista Fekete Párduc mozgalom mellett demonstráló amerikai sportolókat kitiltotta az olimpiai faluból. Némelyek erősen bírálták azért is, amiért a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet támadása után az 1972-es müncheni olimpia folytatása mellett döntött. 

Brundage az 1972-es olimpia után 85 évesen visszavonult. A következő évben feleségül vette a nála 48 évvel fiatalabb Stefanie von Reuss német hercegnőt – az élet még két évet adott neki.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy argentin étterem az „Anna Frank” hamburgerük mellé sajtos és szalonnával bevont „Adolf” névre keresztelt sült krumplit kínált, amíg be nem támadták a helyi zsidók.

A Nyilaskeresztes Párt Szálasi Ferenc nemzetvezető részvételével tartotta meg december havi Nagytanácsát, jelentette 1944 decemberében a Magyar Távirati Iroda.

A második világháborúban Finnország két különbejáratú háborút is vívott a Szovjetunióval, és a finnek 1940-es téli háborús sikere azóta is sokszor előkerül annak példájaként, hogy egy kis ország is képes lehet megállítani egy szuperhatalmat.

Egy fiatal dán lány figyelemre méltó felfedezést tett nemrégiben, ugyanis közel háromszáz viking érmét talált, amelyekről úgy vélik, hogy több mint 1000 évesek lehetnek.

A Szilágy megyei Érkáváson 1944 decemberének egyik napján megjelent egy orosz hadnagy és egy őrmester. Ez időben visszajöttek a román közigazgatás emberei: a csendőrség, a jegyző stb.

Adolf Hitler egyik beszédének 30 másodperces részletét játszották be a hangosbeszélőn az osztrák vasúttársaság (ÖBB) egyik vonatán, mielőtt a járat beért volna Bécsbe, írja a BBC.

„A jóvátétel nem csak erkölcsileg indokolható, hanem képes kezelni a régóta fennálló faji egyenlőtlenségeket is” – mondta Barbara Lee demokrata képviselő.

A világ félrevezetett népei, főként az amerikai demokrácia szemében ma is úgy él a hajdanvaló „Csehszlovákia”, mint a „humanizmus és a becsület, a jólét ás szocialista igazságosság” hazája – ezzel szemben persze a régi Magyarországot szeretik úgy feltüntetni a csehek, mint a feudalizmus, a reakció, túlzó sovinizmus földjét.

Az antifa terroristák ismét lecsaptak Németországban, s ezúttal talán még betegebb, még perverzebb módját választották a vérengzésnek, mint eddig.

A francia kormány ígéretet tett arra, hogy a jövőben betiltja a „szélsőjobboldali” megmozdulásokat, miután egy múlt heti párizsi felvonulás engedélyezése heves zsidó-liberális hisztériát váltott ki.

A német munkásoknak kedvező első munkareformok egyike a fizetett évi szabadság létrehozása volt.

Egy fehér fajvédő aktivista három négert lőtt agyon a floridai Jacksonville-ben lévő boltban, egy korábbi rasszista akció évfordulóján.

Ismét nyilatkozott antifa erőszaktevő Ilaria Salis börtönben szerzett barátnője, Carmen Giorgio, hogy a magyar börtönállapotok „rémségeiről” beszéljen.

A mai Magyarország 10 millió lakosának túlnyomó többsége, ha a Rajk nevet hallja, kizárólag a tragikus sorsú Rajk László, egykori kommunista belügyminiszter nevére asszociál, s az ő életútjából főleg a kivégzésére, majd a 7 évvel későbbi dísztemetésére emlékezik.

Az ügyészek egy 98 éves egykori tábori őr ellen emeltek vádat, akit azzal vádolnak, hogy részt vett a Sachsenhausen koncentrációs tábor 3300 rabjának „kegyetlen és alattomos meggyilkolásában”.

Körözést adott ki Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen az orosz belügyminisztérium.

Hollandiában büntetőjogi következményekkel fog járni a „holokauszttagadás”, a „rasszizmus” és a „diszkrimináció” tilalmára vonatkozó törvényt kiterjesztik más események megtörténtének tagadására is – döntött a holland ügyvivő kormány.

Az angolszász szövetségesek 1943 nyarán elkezdett és a második világháború végéig megállás nélkül folytatott hadászati bombázóoffenzívája füstölgő romhalmazzá változtatta Németországot, ami bosszúért kiáltott az égre.

A rezsim intenzív pszichológiai hadviselést folytat az őshonosok ellen, nehogy olyan következtetéseket vonjanak le, amelyek megkérdőjeleznék a tömeges bevándorlást és a többrasszú társadalmat.

Göbbels ezt a beszédét 1928. január 9-én mondta el. Ez a legterjedelmesebb fejtegetése a propaganda természetéről. Annál érdekesebb, mert korai időpontban hangzott el.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendôrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 5. napján, délelôtt 10 órakor.

A Patriot Front fehér nacionalista csoport öt tagját börtönbüntetésre ítélték, mert „összeesküvést szőttek” egy idahói LGBTQ+ Pride-vonaglás ellen.

1941. június 22-én kezdődött meg a Barbarossa hadművelet, a Német Birodalom harca a Szovjetunió ellen. A német Wehrmacht három hadseregcsoportja indított támadást, kötelékükben a németekkel szövetséges országok katonai egységeivel és önkéntes alakulatokkal.

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.