Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Adolf Hitler és Szálasi Ferenc találkozója 1944 decemberében

A Hungarista Munkaállam nemzetvezetője és a Nagynémet Birodalom vezére közötti egyetlen személyes tárgyalás 1944 decemberében. 

Szálasi Ferenc a hungarista állam szuverenitását hangsúlyozandó Edmund Veesenmayer budapesti meghatalmazott birodalmi követ közbenjárásával keresztülvitte azon régi elképzelését, hogy személyes megbeszélést folytasson Adolf Hitlerrel.

1944. december 3-án utazott Berlinbe, többek között Beregfy Károly hadügyminiszter és VKF, illetve báró Kemény Gábor külügyminiszter kíséretében. A találkozó a következő napon zajlott le a birodalmi kancellária épületében. A két vezető két alkalommal tárgyalt egymással.

Szálasi egyebek között szerette volna elérni, hogy ígéretet kapjon a birodalomba települő és/vagy menekülő magyar állampolgárok feletti hatalom gyakorlására, önálló közigazgatás fenntartására, nyilas katonai alakulatok felfegyverzésére, betekintést igényelt a térségre vonatkozó német katonai tervekbe, valamint kérte, hogy a magyar területen harcoló német kötelékek felett legfelsőbb szinten magyar katonai vezetés érvényesülhessen. (Ez utóbbi kérdés a magyarországi hadműveletek 1944. augusztus végi kezdete óta fájdalmas sérelme volt a magyar állami és katonai vezetésnek.) 

Adolf Hitler és Szálasi Ferenc találkozója 1944 decemberében Berlinben

Hitler semmiféle konkrét ígéretet nem tett a Szálasi által felvetett problémákkal kapcsolatban. Ribbentrop német külügyminiszter viszont ígéretet tett arra, hogy 1945 tavaszán olyan támadást indítanak a Kárpát-medencében, amely a hadműveleteket Romániába teszi át.

A magyar küldöttség tagjai hallhattak a német rakétafejlesztésekről is. Szálasi találkozott még Oshima Hiroshi berlini japán követtel is, akivel az új világrend háború utáni kiépítéséről cserélt eszmét a Berlin – Róma – Tokio „erőháromszögben”, valamint hosszan fejtegette tárgyalópartnerének a hungarizmus lényegét.

Beregfy (és Szálasi is) Heinz Guderian vezérezredessel, az OKH megbízott vezérkari főnökével folytatott tárgyalásokat. Szálasi, a katonai helyzetet figyelmen kívül hagyva, 1945. február, márciusban még fel akarta keresni Benito Mussolinit, április-májusban pedig még egy látogatásra készült Hitlerhez, amelyre azonban már nem került sor.

(Forrás: Magyarország a második világháborúban lexikon. Budapest: Hadtudományi Társaság, Petit Real, 1997. 592 p.)

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Hatalmas felháborodást váltott ki Rébecca Chaillon bevándorló hátterű francia „művész” legújabb színi előadása, melyben fehér játékbabákat húznak karóba a „rasszizmus ellen tiltakozva”.

Hivatalosan is visszalépett az önkormányzati választástól Soltysiak Edina táti független képviselőjelölt – írta meg a Telex.

1941. június 22-én kezdődött meg a Barbarossa hadművelet, a Német Birodalom harca a Szovjetunió ellen. A német Wehrmacht három hadseregcsoportja indított támadást, kötelékükben a németekkel szövetséges országok katonai egységeivel és önkéntes alakulatokkal.

A kanadai kormány azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza a második világháború után Kanadába emigrált egykori állítólagos „náci kollaboránsok” listáját – közölte Justin Trudeau miniszterelnök, írja az AFP.

A sztálinista rendszer szétválaszthatatlan magától Sztálin személyétől. A bolsevik rendszer működési mechanizmusa gyakorlatilag Sztálin személye köré épült, és a diktátor 1953-as halálával szükségszerűen meg is változott.

Vád alá helyezték a németországi hazafias szélsőjobb egyik vezető politikusát, Björn Höckét, mert „náci” jelszó használatával vádolják, írja a BBC.

A Haus am Bogenseet az a Film Heritage Inc. vásárolta meg, amely a Panama-iratokban az ukrán first lady résztulajdona volt.

Egy ausztrál nemzetiszocialista, aki a börtönbüntetése végéhez közeledik, megtámadta a szabadulása utáni állami felügyelet elrendelésére irányuló kérelmet, mert a hosszú börtönben töltött időszaka után szerinte már nem kellene szoros megfigyelés alatt maradnia, ám a törvényhozók éppen az elnyomás fokozásán dolgoznak.

A leginkább narancsos ízben fogyasztott szénsavas ital a Coca-Cola mellett talán a legismertebb üdítő szerte a világon.

Itáliában tilos lesz a labdarúgócsapatoknak kiosztani játékosaiknak a 88-as számot, ugyanis ezzel a Führert éltetnék a játékosok.

A szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület elnöke, Olivera Zekic a Telegramon tett közzé egy fotót, amelyen SS-egyenruhában tetszeleg.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendôrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 5. napján, délelôtt 10 órakor.

Kijut az Európai Parlamentbe az antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis. Olasz lapok szerint ezzel az ellene indult eljárásnak is vége a mentelmi jogának köszönhetően.

Szabadon engedték az antifasiszta Ilaria Salist, akit egy erőszakos bűncselekmény miatt tartottak eddig fogva a magyar hatóságok – írta a La Repubblica.

A 17 másodpercnyi, fekete-fehér felvétel 82 év után került elő 2015 júliusában. Az amatőr filmen az látszik, ahogy az akkor hétéves Erzsébet nemzetiszocialista karlendítést tesz.