Kövess minket: Telegram — XVkontakte

1944. április 3-án szép, napos, szélcsendes tavaszi reggel és délelőtt köszöntötte a főváros és környéke lakóit.

Reggel hét órakor még –2 °C volt, de később a hőmérséklet emelkedett. Az emberek nyugodt munkanapra számítottak. A 10 óra 15 perckor felüvöltő szirénák sem borzolták fel különösebben a kedélyeket. Megszokták. Az elmúlt hetekben gyakran hallották, és nem történt semmi. De a továbbiak hiteles ismertetéséhez adjuk át a szót egy szemtanúnak:

„Vijjogva üvöltöttek a szirénák. »Légiriadó!« Leállítottam a gépemet és kényelmesen kisétáltam a műhelyhez nem messze lévő árokhoz. Többen tanyáztunk már ott, élvezve a tavaszi napsugarak melegét. Egy cseppet sem nyugtalankodtunk. Az utóbbi időben elég gyakran volt riadó. De a fővárost és környékét még eddig nem érte bombatámadás, csupán a Dunántúlon szórta le néhány menekülő gép a bombáit.” – emlékezik vissza a Csepel-szigeten lévő Horthy-ligeti (ma Szigetszentmiklós) Dunai Repülőgépgyár (ma Csepel Autógyár) egykori dolgozója. – „Távolról egyre erősödő mormogás hallatszott. Szokatlan motorzúgás. Nem egyenletes, hanem mintha erőlködtek volna a gépek. Az égre néztünk. A napsütés sok száz kis ezüstponton csillogott. A pontok fehér kondenzcsíkokat húztak maguk mögött. A motorzaj már szinte dübörgéssé erősödött, akkor hirtelen suhogást hallottam, és egyszerre elszabadult körülöttem a pokol. Minden recsegett, ropogott. Az árok fenekére lapultam, remegve a félelemtől…”

1944. április 3-án délelőtt a fővárost és peremvárosait teljesen váratlanul érte a szövetségesek első pusztító erejű hadászati légitámadása. A nappali amerikai és az azt követő brit éjszakai bombázásnak összesen 1038 halálos áldozata és 526 sebesültje volt.

1944. április 3-ig az ország és a főváros lakossága, bár borzongva olvasta a német és olasz városok, majd Szófia, Helsinki elleni bombázások híreit, viszonylag nyugalommal nézett a jövő elé. 1944. április 3-a villámcsapásként, a meglepetés kijózanító erejével hatott. Nyilvánvalóvá vált, hogy az országot visszavonhatatlanul elérte a háború.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Miért maradnak le a férfiak – konkrétan a fehér férfiak Nyugaton – manapság jobban, mint valaha? Vagy lemaradnak a nőkhöz képest, vagy egyszerűn teljesen kiesnek a társadalomból, olyannyira, hogy egyesek kezdik a gyengébb nemnek nevezni őket.

A Pesti Srácok információja szerint a német szövetségi főügyész gyilkossági kísérlet miatt nyomoz a szélsőbaloldali Lina Engel, Johann Guntermann és Tobias Edelhoff ellen.

Az alábbi írás a szerző utolsó írása, amelyet 1999. augusztusában vetett papírra és a Magyar Összetartás 1999. novemberi számában látott napvilágot.

Lengyelországi zsidók pert indítottak németországi székhelyű multinacionális óriásvállalatok ellen „a szüleiket és nagyszüleiket ért világháborús atrocitások miatt” – írja a PCh24 lengyel hírportál.

Pár nappal ezelőtt súlyos támadás történt Berlinben. A Dritte Weg egyik fiatal aktivistáját támadta meg otthona előtt három antifa, akik kést is használtak az akció során.

Bestiális kivégzését követően Olaszország fasiszta vezetőjének holtteste számos hányattatáson ment keresztül, mire állandó nyughelyére került.

Focsaniból 1945. június első hónapjaiban 2500 magyar tisztet indítottak útba a Szovjetunió belsejébe. A 22 napos út után megérkeztünk a Vjazna folyó partján fekvő Vjaznikiba.

Ausztráliában elsőként Tasmaniában tiltották be az összes „náci jelképet”, amibe beleértenek mindent, ami a „nácizmussal” kapcsolatos, tehát konkrétan nem neveztek meg semmit, így gyakorlatilag bármire ráfoghatják.

A második világháború óta nem látott szintet ért el a Dániában feljegyzett antiszemita megnyilvánulások száma – közölte Henri Goldstein, a skandináv ország zsidajinak vezére.

Joachim (Jochen) Peiper 1915. január 30-án született Berlinben. Apja is katonaként élte le az életét, igy a fiatal Jochen a katonás életet hamar megtanulta.

Budán még heves harcok folytak, amikor Pesten, az új szovjet hatalom árnyékában megalakult néptörvényszék, amely hivatalosan a Budapesti Nemzeti Bizottság nevet kapta, végrehajtotta első halálos ítéletét.

A gondolatbűnöző politikus azért állt bíróság elé, mert egy 2021-es gyűlésen a „Mindent Németországért!” szavakat használta. Ez ugyanis Németországban bűncselekménynek számít.

1944 szeptember utolsó napjaiban sajátos közjáték zajlott le az német 503. nehézpáncélos-osztály otthont adó Sennelagerben. Noha az újabb bevetés helyszínét még nem ismerték a katonák, egyes részek már el is indultak.

Egy szövetségi esküdtszék 63 vádpontban ítélte el Robert Bowerst, azt az ötvenéves férfit, aki 2018 októberében tizenegy zsidóval végzett egy pittsburghi zsinagógában.

A „náci fasizmus” elleni partizánharcot éltette Ilaria Salis, a Magyarországon fogva tartott és az olasz szélsőbaloldal által az európai parlamenti választásokon jelöltként indított terrorista a második világháború végére emlékező olaszországi ünnep alkalmából.