Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy hétköznapi történet rendkívüli véget ért az egyik elszakított országrészben. A nyugat-felvidéki Vágegyháza-Alsózáros vagy Zárosegyháza nevű községben egy gazda ekéje szántás közben valami keménynek ütközött, amiről azt hitte, egy szikla.

A Yahoo News beszámolója szerint nem ez volt az első alkalom, hogy a bosszantó „szikla” a gazda útjába került, de úgy döntött, hogy ez lesz az utolsó. Félbehagyta a szántást, és ásót ragadott, hogy eltakarítsa a földből. Arra viszont biztosan nem számított, hogy egy második világháborús leletre talál majd.

Ahogy ásott, egy kör alakú betonszerkezet kezdett előbukkanni – írta a Szlovák Köztársaság Műemlékvédelmi Hivatala december 11-i sajtóközleményében. A cseh határnál fekvő Chocholná-Velčice (Tarajosvelcsőc) község Facebook oldalán október 17-én megosztott fotókon az ásatás folyamata látható. A részben betemetett objektum szinte kráterre hasonlít.

Egy fél időkapszula a második világháborúból

A tisztviselők a gazda leletét egy géppuskafészek alsó feleként azonosították, amelyet a német Wehrmacht használt a második világháború idején. Ezeket a géppuskafészkeket kugelstand és kugelbunker néven is ismerték. A mainál jóval kisebb területű, első szlovák nemzeti állam a tengelyhatalmak részeként Németország, Olaszország, Japán és nem utolsó sorban Magyarország szövetségeseként harcolt a háborúban, így talán még csonka Magyarországon fellelhetőnél is több relikvia maradt fenn a gúnyhatáron túli területeken ebből a korszakból. Köztük a most felfedezett és ehhez hasonló géppuskafészkek. Ezek a védelmi szerkezetek vasbetonból készültek, és gömb alakúak voltak, a tetejükön egy lyukkal. Ahogy a közleményben áll, géppuskások vagy más gyalogsági katonák számára használták őket menedékként és lőállásként. 

A Műemlékvédelmi Hivatal szerint 1945-ben, a második világháború utolsó hónapjaihoz közeledve Tarajosvelcsőc mintegy két hétig a frontvonal mentén feküdt. A  német hadsereg védte a falut az előrenyomuló szovjet és román seregekkel szemben, mielőtt végül visszavonult. Ez idő alatt a német katonaság géppuskafészkekkel erősítette meg pozícióját.

Háborús relikviák nyomában

A hivatal kiküldött szakértői ezután a teljes zárosegyházi mezőt átvizsgálták fémdetektorokkal, de nem találtak más leletet. A leletek hiánya arra utal, hogy ez a géppuskafészek valószínűleg nem volt aktív használatban a háború ideje alatt.

A tisztviselők úgy vélik, valamikor a második világháború után a géppuskafészek felső részét megsemmisíthették, valószínűleg azért, mert zavarta a szántást. A föld alatti építményről teljesen megfeledkeztek – egészen mostanáig.

A tisztviselők becslése szerint a német erők a második világháború alatt akár ezer géppuskafészket is használtak az úgynevezett „Szlovákia” mai területén. A háború befejezése után egyes építményeket leromboltak, másokat a helyükön hagytak, és néhányat virágcserépként, játszótéri eszközként vagy más tárgyként hasznosítottak újra.

A tarajosvelcsőci géppuskafészket a Trencséni Múzeumba helyezték át.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Hernádnémetiben sokan éltünk német vagy németes nevűek (Schmidt, Fuchs stb.). 1945. január 23-án kora délelőtt két karszalagos nemzetőr azzal keresett meg, hogy várnak a községházán az anyakönyvi adatok pótlására.

Az, hogy az emigrációban minden a nemzeti irányt képviselő férfi ellen a legaljasabb hajsza folyik, lassan már természetes lesz még azok számára is, akiken a rágalom ostora csattog.

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki  állítólag halállistát készített és egy „neonáci” jelzővel leírt internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt.

Ilias Kasidiaris 2021 óta ül egy görög börtönben a betiltott Arany Hajnal párttal való kapcsolata miatt. Ez azonban nem akadályozta meg Kasidiarist, akinek horogkeresztes tetoválása is van, hogy induljon Athén polgármesteri székéért.

Rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők Németországban több városban szerda este rögtönzött demonstrációkon, amelyeket egy szélsőbaloldali terroristára kirótt börtönbüntetés miatt tartottak.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.

Furcsa észjárásuk van a németországi hatóságoknak: minél aktívabb és erőszakosabb a szélsőbaloldali Antifa, annál inkább fellépnek a nacionalista színtér ellen. Abszurd? Igen, de pont ez a valóság.

Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere számára a sajótóból derült ki, hogy egy patrióta szellemiségű, kétestés koncertet terveznek november második hétvégéjére a kerületben.

A német munkásoknak kedvező első munkareformok egyike a fizetett évi szabadság létrehozása volt.

Korábban röviden – a „tudományos” értékéhez mérten – már szó esett egy bizonyos Robin DiAngelóról annak kapcsán, hogy az ő agyszüleménye a woke-izmus bibliájának számító White Fragility (Fehér törékenység) című könyv.

A berlini rendőrség és az Állami Bűnügyi Rendőrség vizsgálatot indított az Alternatíva Németország (AFD) ellen, amiért a párt székházának teraszára egy integető hóemberfigurát helyeztek ki.

Eva Braun és Adolf Hitler kapcsolatának története közismertnek mondható: a népvezér politikusért, majd teljhatalmú államférfiért rajongó nő a Führer legbelsőbb köreibe is bejárással bírt, ám a politikába beleszólása nem volt, végül pedig a halálba is követte őt.

Az antifa terroristák ismét lecsaptak Németországban, s ezúttal talán még betegebb, még perverzebb módját választották a vérengzésnek, mint eddig.

Akármennyi bűnnel is vádolják, a Führer is csak ember volt, aki ráérős óráikban sokszor egészen hétköznapi hobbiknak hódolt.

A New York-i Citibank kirúgta egyik alkalmazottját, aki Instagramon „politikailag nem korrekt” megnyilvánulást tett közzé a Führerrel kapcsolatban.

A lakókat kiráncigálták lakásukból, majd őrizetbe vették: ismét botrány Gregor Lange és a dortmundi rendőrség körül!

1944-ben és 1956-ban a történelem megismételte önmagát. Az 1944/1945-ös vérhullással újabb magok kerültek az áldott magyar földbe.

Kovarcz Emil Felsőiregen, 1899. február 4-én született. Nagyváradon honvéd hadapród iskolát végzett, és az első világháborúban hivatásos tisztként teljesített szolgálatot.

Neobolsevik Amerikában a fehéreket – konkrétan a heteroszexuális fehér férfiakat – hibáztatni az elképzelhető összes társadalmi gondért, bajért, bánatért valósággal nemzeti sportnak számít, amely a feketék és az etnomazochista fehérek körében hovatovább népszerűbb még a kosárlabdánál is.

Az angolszász szövetségesek 1943 nyarán elkezdett és a második világháború végéig megállás nélkül folytatott hadászati bombázóoffenzívája füstölgő romhalmazzá változtatta Németországot, ami bosszúért kiáltott az égre.

1944. augusztus 23-án Románia hivatalosan kapitulált, és hátba támadta addigi szövetségeseit, a német és magyar csapatokat.

Megvonta az állami támogatást a következő hat évre a német alkotmánybíróság a zsidó-liberális sajtóban „neonáciként” számon tartott Die Heimat nevű párttól.

Az tény, hogy november 4-én hajnalban a szovjet csapatok ismét rátörtek Budapestre, Nagy Imre a Jugoszláv nagykövetségre menekült. Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy ezen a napon leverték volna a szabadságharcot. Sőt.

Szigorú beléptetés, hatalmas sajtóérdeklődés és csurig telt tárgyalóterem – elkezdődött az antifasiszta támadások tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken hétfő reggel.