Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Egy nacionalista lengyel törvényhozó egy tűzoltókészülékkel oltotta el a hanukai gyertyákat az ország parlamentjében egy zsidókkal tartott rendezvényen, ami nemzetközi hisztériát váltott ki.

A közösségi médiában is keringő felvételeken látható, amint Grzegorz Braun, a Konföderáció párt képviselője fogta a tűzoltó készüléket, majd átsétált a parlament előcsarnokán a gyertyák helyére, és lefújta le a gyertyákat. Végül a biztonsági őröknek ki kellett terelni az embereket a területről – írja a CNN.

A zsidók Szymon Holownia házelnök meghívására érkeztek a parlamentbe az éves hanukai ünnepségre.

A felvételeken látható, hogy a közelben tartózkodó embereket beborította a tűzoltó készülékből származó por. Ezt követően Braun az ülésteremben a pódiumra lépett, ahol a hanukát sátáninak nevezte, és azt mondta, hogy helyreállítja a normalitást.

A közvetlenül az eset után feltett kérdésre, hogy szégyelli-e magát, Braun azt válaszolta: „Szégyelljék magukat azok, akik részt vesznek sátánista cselekedetekben.”

Holownia végül kizárta Braunt a parlament üléséről az újonnan kinevezett, EU-párti Donald Tusk miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazás előtt, és közölte, hogy tájékoztatja az ügyészséget a cselekedeteiről.

Később közölte, hogy Braun három hónapra elveszíti fizetésének felét, hat hónapra pedig minden parlamenti költségtérítését.

„Nem lesz tolerancia a rasszizmussal, az idegengyűlölettel, az antiszemitizmussal szemben, amíg én vagyok a parlament elnöke” – fenyegetőzött Holownia az újságírók előtt.

A The Guardian időközben megtudta, a szélsőjobboldali lengyel párt felfüggeszti a képviselőt.

Braun pártja, a Konföderáció az október 15-i választások után 18 mandátumot szerzett. Michael Schudrich lengyel főrabbi a Reutersnek telefonon azt mondta, hogy Braun fellépése nem volt reprezentatív az országra nézve, és hogy „zavarba hozta” őt.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Híradó szakaszparancsnokként szolgáltam Ungváron 1944 októberében. Közben Nyékládházára kerültem, ahonnan november 4-én a szovjet katonák vittel el többedmagammal „kicsi robotra”, amiből négyévi kényszermunka lett.

Kanadában letartóztatták a „Sötét idegent”, az elmúlt évtized egyik legbefolyásosabb nemzetiszocialista propagandistáját.

Megmondom őszintén, hogy e sorok írása közben visszasírtam bármit, akármelyik cikkemet az elmúlt évekből. Nem azért, mert az Oppenheimer egy rossz film, vagy mert nem szerettem volna kritikát írni róla, sőt, épp ellenkezőleg.

Az osztrák kormány bejelentése szerint 2025-re elkészülhet az épület felújítása, és 2026-ban kezdődhet meg benne a munka.

Egy hétköznapi történet rendkívüli véget ért az egyik elszakított országrészben. A nyugat-felvidéki Vágegyháza-Alsózáros vagy Zárosegyháza nevű községben egy gazda ekéje szántás közben valami keménynek ütközött, amiről azt hitte, egy szikla.

Franciaország az utóbbi éjszakákon ugyanazt élte át, amit néhány évtizede már többször is, és amit a jövőben törvényszerűen egyre gyakrabban fog átélni: a söpredék („la racaille”) féktelen tombolását gyújtogatással, fosztogatással, lövöldözéssel fűszerezve.

Noha gyászoljuk az eltávozását még 25 év után is, de tudjuk, hogy ő nem halt meg idő előtt, mint ahogy a „senki ember” meghal.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

Kevesen tudják, ki az az olasz, akit közel egy éve tartanak fogva egy magyar börtönben azzal a váddal, hogy 2023-ban antifasiszta támadásokban vett részt a magyar fővárosban – írta meg az olasz il Giornale nyomán a Magyar Nemzet.

A bolsevik Vörös Hadsereg 1944 nyarán az egész keleti frontvonalon támadásba lendült. Északon Lengyelországban átkelt a Visztulán, de a Keleti-Kárpátokban az Árpád-vonalat nem tudta áttörni a magyar és német védők szívós ellenállása miatt.

Alig néhány hónappal a harcok után elindult a feleslegessé vált eszközök hasznosítása a megszállt és kettészakított Németországban.

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki  állítólag halállistát készített és egy „neonáci” jelzővel leírt internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt.

Felvétetett Budapesten, a Budapesti Államrendőrség Politikai Rendészeti Osztályán, 1945. október 23-án.

A finn rendőrség szerint egy nemzetiszocialista csoport 3D-nyomtatott fegyverekkel készült faji háborúra. A nyomozók szerint a gyanúsítottak „terrorcselekmény elkövetésének szándékával” képezték ki magukat.

A szlovák Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) a „náci” ideológia és az SS iránti szimpátia kinyilvánítása miatt ítélt el öt Slovan-szurkolót.

A szélsőliberális-zsidó Euronews azon örvendezik, hogy egy belgiumi flamand „szélsőjobboldali” aktivistát ítélt el a helyi bíróság, pusztán azért, mert gyakorolta a szólásszabadsághoz való jogát. Ez természetesen „jogállami” megoldásnak számít Brüsszelben.