Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az osztrák parlament szigorította a nemzetiszocialista jelképek betiltásáról szóló törvényt, kiszélesítette annak hatályát és megerősítette a tiltott jelképek megjelenítésére és terjesztésére kiszabott büntetéseket arra hivatkozva, hogy erősödik az „antiszemitizmus”.

Ausztriában eddig is a világ legszigorúbb törvényei voltak életben a „holokauszt tagadása” és a „nácibarát tevékenységek” ellen.

2022-ben az osztrák kormány úgy döntött, hogy módosítja az 1947-es úgynevezett tilalmi törvényét, hogy alkalmazkodjon az olyan közelmúltbeli fejleményekhez, mint az antiszemitizmus és a radikalizálódás fokozódása, bár azt nem verték nagy dobra, hogy ez jórészt az országban élő iszlámhitű araboknak és törököknek köszönhető.

A jogszabály szerint a nemzetiszocialista jelvények vagy a Hamász palesztin csoporthoz vagy a szélsőjobboldali mozgalmakhoz kapcsolódó jelképek viselése 20.000 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A törvénymódosítás értelmében a holokauszt bárminemű bagatellizálása vagy tagadása – még ha csak részben is – büntetendő, kiterjesztve azt a kört, amely korábban csak a „durva” bagatellizálást kriminalizálta, jelentsen ez bármit.

A jogszabály – amelyhez a parlament kétharmados többsége volt szükséges – a nemzetiszocialista emléktárgyak elkobzását is lehetővé teszi büntetőjogi elítéléstől függetlenül.

Ezenkívül a jogszabály módosította a törvényt annak érdekében, hogy a joghatóságot kiterjessze olyan esetekre is, amikor osztrák állampolgárok Ausztria területén kívül követnek el gondolatbűncselekményeket az interneten.

A törvény értelmében bűnösnek talált köztisztviselőket eltiltják az állami foglalkoztatástól.

A hónap elején Alma Zadic igazságügyi miniszter „történelminek” nevezte a módosítást, hangsúlyozva, hogy a tilalmi törvény legutóbbi jelentős reformjára több mint 30 éve került sor. „Az átalakításra azért volt szükség, hogy a jövőben hatékonyabb és következetesebb fellépést lehessen tenni az antiszemitizmus, a jobboldali szélsőségesség és a dezinformáció ellen” – tette hozzá Zadic.

„Az a tény, hogy a holokauszt tagadása csak akkor legyen büntethető... ha legalább 10 ember előtt történik, rossz jelzést küld” – mondta Willi Mernyi, az Osztrák Mauthausen Bizottság elnöke múlt havi nyilatkozatában.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

2007. november 20-án a brit királyi pár 60. házassági évfordulóját, azaz gyémántlakodalmát ünnepelte. Az esemény mögött kimondatlanul is ott áll az a rendkívüli történet, hogy a házasságuk csaknem meghiúsult amiatt, hogy Fülöp rokoni kapcsolatban volt Hitler egyik legközelebbi követőjével.

Ausztráliában hétfőtől életbe lépett a nemzetiszocialista tisztelgés és a nemzetiszocialista emléktárgyak tilalmáról szóló új törvény.

Soha nem is kapták el, hiába szerepelt négy évtizeden át az FBI körözési toplistáján. 1985-ben végül magát adta fel.

A kanadai kormány azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza a második világháború után Kanadába emigrált egykori állítólagos „náci kollaboránsok” listáját – közölte Justin Trudeau miniszterelnök, írja az AFP.

Regisztrált az X-re Ilaria Salis olasz EP-képviselő, aki Magyarországon az antifa támadások elsőszámú gyanúsítottjaként lett ismert. 

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

Lezajlott tehát a szűk körű izraeli–palesztin fogolycsere, amelynek keretében Izrael „biztonsági okokból” bebörtönzött palesztin nőket és fiatalkorúakat bocsátott szabadon.

Házunkba 1944. december 31-én lépett be az első szovjet katona, és németeket keresett. Miután jól megetettük őt, társai is meglátogattak egyre sűrűbben. Közben néha elvittek tolmácskodni, mert lengyelül beszéltem.

Robert Rundo, az amerikai fehér nacionalista Rise Above Movement társalapítóját a Los Angeles-i Megyei Kerületi Bíróságon fogják meghurcolni, mert a hatóságok szerint „erőszakos lázadásokat” szervezett.

Zsidó-liberális megbotránkoztatást váltott ki a jelenleg az Atlético Madridban futballozó Marcos Llorente és a már visszavonult spanyol labdarúgó, Ibai Gómez által promotált új spanyol kávémárka.

Titkos dokumentumfilm készült Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja, az Olaszország Fivérei ifjúsági tagozatáról, mely azt a köztudomású tényt igyekezett „leleplezni”, hogy a tagozat erősen fasiszta irányultságú.

1943 elejére az SS vezetése a múlt évben engedélyezett 30 000 fős keretet időközben 50 000 főre akarta emelni Magyarországon.

Kampánycsapatának egyik tagja hozta zsidó-liberális támadások kereszttüzébe az elnökjelöltségért induló kormányzót.

A lengyelországi Gierloz közelében, az erdőben elrejtett Adolf Hitler második világháborús bunkere. Hilter háborús főhadiszállásának romjai egy 200 épületből álló, erdőben elrejtett város volt.

Körözést adott ki Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen az orosz belügyminisztérium.