Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Joszif Sztálin 1953-ig volt a Szovjetunió vezetője. A véres diktátort 74 évesen Moszkvában érte a halál, abban az otthonában - dácsájában -, ahol élete utolsó két évtizedének jelentős részét töltötte.

A dácsa a ma már Moszkva Fili városrészébe beolvadt Kuncevó területén feküdt, a Kremltől nem messze, a Győzelem park erdős, csendes, kissé eldugott környékén.

A közeli otthonként is emlegetett épületet Miron Merzsanov tervezte, és olyan vezetők érkeztek ide vendégségbe, mint Churchill vagy Mao Ce-tung. A kétemeletes dácsát zöld színe a légi fenyegetésekkel szemben volt hivatott elrejteni, ám ezenkívül légvédelmi fegyverek és mintegy háromszáz őr vigyázott éjjel-nappal a paranoiás diktátorra.


Sztálin agyvérzésben halt meg, noha arról is születtek feltételezések, hogy Berija, szovjet politikus és a titkosszolgálat vezetője gyilkolta meg. Valójában nem hívtak hozzá időben orvost, így ezen az ágyon haldoklott napokig. Szintén vitatott, hogy ez idő alatt magához tért-e.


Sztálin a legtöbb idejét a dolgozószobájában töltötte, de mindenütt máshol is a fa természetes szépségét megmutató, lakkozatlan tölgyburkolatok, faragott bútorok és meleg, otthonos luxus várta.


Az emeletre szinte sosem ment fel, noha az ötágú csillaggal díszített lift beépítéséhez ragaszkodott. A folyosók ablakai nem az utcára, hanem a ház többi helyiségére nyíltak, hogy az életét féltő diktátor mindent szemmel tarthasson.


Az ételek ebben a konyhában készültek. A kemence nemcsak a friss kenyér sütése miatt kellett, de néha Sztálin is leült elé fájós hátát melengetni.


A kis ebédlő Sztálin kedvenc helyisége, dolgozója, hálószobája is volt, ahol az agyvérzés érte. A nagy ebédlőt csak fogadások alkalmával használták. Ilyenkor svédasztalos kiszolgálás várta a vendégeket. A padlót óriási értékű, kézzel készült, iráni szőnyeg borítja.


Sztálin Churchilltől egyszer rádiót kapott ajándékba, ami igazi technikai csoda és faragott mestermű volt. Főként lakomák alkalmával csendült fel belőle a zene, amikor a diktátor orosz, ukrán és grúz népdalokat hallgatott.


Mao Ce-tung ajándékait kevésbé kedvelte Sztálin. Tőle díszes vázákat kapott, melyeket csak utólag, a diktátor halála után állítottak ki a Kínai sarokban.


Az orosz vegyipar dolgozói akkor nagy értéknek tartott, különlegesen kidolgozott, egyedi plasztik írókészlettel lepték meg vezetőjüket, de sok más dísztárgyat is kapott ajándékba.


A Fehér veranda Sztálin egyik kedvenc helye volt. Még télen is gyakran kijárt ide, hogy báránybőr kabátban, vastag sapkában lepihenjen, és gyönyörködjön az ablakok nyújtotta kilátásban.


Számos apró tárgy fennmaradt: itt látható a diktátor kedvenc teáskészlete, néhány fürdőköntös és az eredeti fürdőszobai mérleg.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

1944. augusztus 23-án Románia hivatalosan kapitulált, és hátba támadta addigi szövetségeseit, a német és magyar csapatokat.

A világháborúban, 1915 szeptemberében vonultam be, mint hadnagy és századparancsnok, a bécsújhelyi akadémia elvégzése után.

Meglepő, de nem szerzői jogi okok miatt kellett hozzányúlni a vérmocskos Mickey egeres játékhoz: az Infestation 88-cal ennél is nagyobb baj volt.

1945 januárjának elején a komáromi vasútállomáson kivagonírozott Tigris harckocsik hosszú sora nagy zajt csapva kígyózott a macskaköves utcákon, hogy a Vág-Duna hídján túl elfoglalják harcállásukat.

Október elején a szakemberek megkezdték a második világháború során a Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya térségében.

A keleti fronton zajlott pokoli harcok helyszíneiről még a mai napig is kerülnek elő emberi maradványok, harcfelszerelések és akár teljes harcjárművek is.

Most, amikor szívemre tett kézzel és felemelt fővel esküszöm, hogy mindörökre ott hagyom a szélsőbaloldalt és katonás, kemény léptekkel átmasírozok a legszélsőjobboldal frontjára, be kell vallanom, hogy ezt végtelen keserűséggel, nagy kíváncsisággal és ugyanakkor örömkönnyet fakasztó forró magyarsággal teszem.

Egy felüljáró alatt tűnt fel egy graffiti Pesten, amely egy akasztófán lógva ábrázolta az Ilaria Salis nevezető olasz antifasiszta bandavezért, az antifa-per első számú vádlottját.

Az tény, hogy november 4-én hajnalban a szovjet csapatok ismét rátörtek Budapestre, Nagy Imre a Jugoszláv nagykövetségre menekült. Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy ezen a napon leverték volna a szabadságharcot. Sőt.

Egy fehér nacionalista szervezet vezetője köztéri matricákkal, valamint Adolf Hitler és a Nagynémet Birodalom plakátjival az otthonában is faji gyűlöletet szított – közölte a brit koronabíróság.

Egy hétköznapi történet rendkívüli véget ért az egyik elszakított országrészben. A nyugat-felvidéki Vágegyháza-Alsózáros vagy Zárosegyháza nevű községben egy gazda ekéje szántás közben valami keménynek ütközött, amiről azt hitte, egy szikla.

A biztonsági erők több száz fegyvert, valamint horogkeresztes zászlókat és kellékeket foglaltak le Ausztriában hazafias motorosokhoz köthető ingatlanokban.

A szlovák Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) hat év börtönbüntetésre ítélte Marián Magátot, akit törvénybe ütköző gondolatok kifejtésével kapcsolatos vádpontokban bűnösnek találtak.

Úgynevezett „tiltott önkényuralmi jelkép” használatának vádjával bíróság elé állítják Björn Höckét, az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt Türingia tartományi vezetőjét – közölte a hallei tartományi bíróság.

A 19 éves Sai Varshith Kandulát többek között az elnök és családja, illetve az alelnök és családja testi épségének veszélyeztetésével vádolhatják meg.

A közelmúltban derült ki, hogy a Pest vármegyei Szigetszentmártonban 1944 novemberében négy huszárt temettek el, akik a Csepel-sziget védelmében haltak hősi halált.

A világ félrevezetett népei, főként az amerikai demokrácia szemében ma is úgy él a hajdanvaló „Csehszlovákia”, mint a „humanizmus és a becsület, a jólét ás szocialista igazságosság” hazája – ezzel szemben persze a régi Magyarországot szeretik úgy feltüntetni a csehek, mint a feudalizmus, a reakció, túlzó sovinizmus földjét.

Közismert az oroszok alábbi szövege: azért kell ide vagy oda terelni az embereket, hogy megkapják az igazolást, amivel aztán nyugodtan hazamehetnek.

72 éves korában meghalt Michael Knape, a berlini rendőrség korábbi főnöke, akit csak „neonácivadásznak”, illetve „kemény kutyának” hívtak.

Lipcsében zavargásba fordult át több kisebb tüntetés, amiket azután szerveztek, hogy a drezdai bíróság elítélte a szélsőbaloldali antifa terrorista Lina Engelt.

1945. január 24-én munka után hazafelé menet Budapesten, a Bethlen Gábor utcában mellém toppant két tatárképű szovjet katona, és fegyverrel egy közeledő, civilekből álló csoportba kényszerített.

A gyűlést az egyik római lakótelepen rendezték az Olasz Szociális Mozgalom (Movimento Sociale Italiano) nevű fasiszta ifjúsági szervezet két tagja 1978-as meggyilkolásának emlékére.

A New York-i Citibank kirúgta egyik alkalmazottját, aki Instagramon „politikailag nem korrekt” megnyilvánulást tett közzé a Führerrel kapcsolatban.

A patrióta fiatalra házmester jellemű járókelők hívták ki a rendőröket, miután a zászlót mutatta fel nekik.