Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Joszif Sztálin 1953-ig volt a Szovjetunió vezetője. A véres diktátort 74 évesen Moszkvában érte a halál, abban az otthonában - dácsájában -, ahol élete utolsó két évtizedének jelentős részét töltötte.

A dácsa a ma már Moszkva Fili városrészébe beolvadt Kuncevó területén feküdt, a Kremltől nem messze, a Győzelem park erdős, csendes, kissé eldugott környékén.

A közeli otthonként is emlegetett épületet Miron Merzsanov tervezte, és olyan vezetők érkeztek ide vendégségbe, mint Churchill vagy Mao Ce-tung. A kétemeletes dácsát zöld színe a légi fenyegetésekkel szemben volt hivatott elrejteni, ám ezenkívül légvédelmi fegyverek és mintegy háromszáz őr vigyázott éjjel-nappal a paranoiás diktátorra.


Sztálin agyvérzésben halt meg, noha arról is születtek feltételezések, hogy Berija, szovjet politikus és a titkosszolgálat vezetője gyilkolta meg. Valójában nem hívtak hozzá időben orvost, így ezen az ágyon haldoklott napokig. Szintén vitatott, hogy ez idő alatt magához tért-e.


Sztálin a legtöbb idejét a dolgozószobájában töltötte, de mindenütt máshol is a fa természetes szépségét megmutató, lakkozatlan tölgyburkolatok, faragott bútorok és meleg, otthonos luxus várta.


Az emeletre szinte sosem ment fel, noha az ötágú csillaggal díszített lift beépítéséhez ragaszkodott. A folyosók ablakai nem az utcára, hanem a ház többi helyiségére nyíltak, hogy az életét féltő diktátor mindent szemmel tarthasson.


Az ételek ebben a konyhában készültek. A kemence nemcsak a friss kenyér sütése miatt kellett, de néha Sztálin is leült elé fájós hátát melengetni.


A kis ebédlő Sztálin kedvenc helyisége, dolgozója, hálószobája is volt, ahol az agyvérzés érte. A nagy ebédlőt csak fogadások alkalmával használták. Ilyenkor svédasztalos kiszolgálás várta a vendégeket. A padlót óriási értékű, kézzel készült, iráni szőnyeg borítja.


Sztálin Churchilltől egyszer rádiót kapott ajándékba, ami igazi technikai csoda és faragott mestermű volt. Főként lakomák alkalmával csendült fel belőle a zene, amikor a diktátor orosz, ukrán és grúz népdalokat hallgatott.


Mao Ce-tung ajándékait kevésbé kedvelte Sztálin. Tőle díszes vázákat kapott, melyeket csak utólag, a diktátor halála után állítottak ki a Kínai sarokban.


Az orosz vegyipar dolgozói akkor nagy értéknek tartott, különlegesen kidolgozott, egyedi plasztik írókészlettel lepték meg vezetőjüket, de sok más dísztárgyat is kapott ajándékba.


A Fehér veranda Sztálin egyik kedvenc helye volt. Még télen is gyakran kijárt ide, hogy báránybőr kabátban, vastag sapkában lepihenjen, és gyönyörködjön az ablakok nyújtotta kilátásban.


Számos apró tárgy fennmaradt: itt látható a diktátor kedvenc teáskészlete, néhány fürdőköntös és az eredeti fürdőszobai mérleg.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az ausztrál szövetségi kormány törvénymódosítást kezdeményez a nemzetiszocialista karlendítés betiltásáról is.

Az NZóna Podcast tematikus Homo Viator sorozata ezúttal az 1945-ös budavári kitörést és a Becsület Napját vizsgálja világnézeti szempontból.

A Patriot Front fehér nacionalista csoport öt tagját börtönbüntetésre ítélték, mert „összeesküvést szőttek” egy idahói LGBTQ+ Pride-vonaglás ellen.

Az amerikai típusú káosz legutóbbi franciaországi epizódjának állítólagos katalizátora egy 17 éves arab Lewis Hamilton-imitátor halála volt, akit a rendőrség lelőtt, mert egy belvárosi rodeót követő igazoltatása közben megpróbált elmenekülni az autójával.

Antiszemita indíttatásból követhetett el nemi erőszakot három, a sajtóban a szokásos módon mindössze „tinédzserként” emlegetett invazív kisebbségi egy 12 éves zsidó lányon Párizsban.

Gyászhírek és gyásztáviratok a gyászkeretes újságokban, sírva dolgozó munkásnők a hangulatjelentésekben, és az időjárás-jelentést is kiszorító rádióközvetítések.

Brit tudósok az adófizetők pénzéből finanszírozott projekt keretein belül keresik a tej és a gyarmatosítás közötti összefüggést.

A sikertelen hatalommegragadási kísérlet utáni per hozott országos ismertséget Adolf Hitlernek, amelyben egész Németország megismerhette nézeteit.

Az amerikai feketék sok olyan dologban hisznek, ami nem létezik, olyannyira, hogy azt lehet mondani, egy másik dimenzióban élnek, miközben a miénkben beszélnek.

Összevont 15 év börtönbüntetésre ítéltek két brit fehér fajvédő, nemzetiszocialista podcastert, akik Harry herceg és félvér negrid fia, Archie kivégzésére szólítottak fel.

Mi a magyarság jelenlegi helyzete a pozsonyi csata tükrében? Szinte lehetetlen vállalkozás a megfogalmazott kérdésre minden igényt kielégítő válaszokat adni, de ugyanilyen lehetetlen, hogy nemzeti érzelmű magyar ember ne gondolkodna el ezeken az összefüggéseken ezekben a napokban.

A bolsevik Vörös Hadsereg 1944 nyarán az egész keleti frontvonalon támadásba lendült. Északon Lengyelországban átkelt a Visztulán, de a Keleti-Kárpátokban az Árpád-vonalat nem tudta áttörni a magyar és német védők szívós ellenállása miatt.

Zsidó-liberális hisztéria vezette fel a Bayern München és az olasz Lazio visszavágóját, aminek a tétje negyeddöntőbe jutás a Bajnokok Ligájában.

1879. december 21-én született Joszif Visszarionovics Sztálin, aki három évtizeden át volt a Szovjetunió legfőbb vezetője. 

Focsaniból 1945. június első hónapjaiban 2500 magyar tisztet indítottak útba a Szovjetunió belsejébe. A 22 napos út után megérkeztünk a Vjazna folyó partján fekvő Vjaznikiba.