Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

 

Bár keveset hallani róla, Angliában is elég népes tábora volt az olasz fasizmus és a német nemzetiszocializmus híveinek.

A leghíresebb közülük talán Oswald Mosely volt, a Brit Fasiszták Uniójának vezetője, illetve felesége Diana, aki a Mitford család hét gyermeke közül a negyedik, és egyben a legszebb volt. A lassan cseperedő gyerekek politikai hovatartozása nem volt teljesen egységes, de a legidősebb lány, Unity például halálosan szerelmes volt Adolf Hitlerbe. Amikor kitört a háború, és Anglia is kihirdette a hadiállapotot, bánatában főbe lőtte magát. A család legidősebb fiúgyermeke is erősen vonzódott a nemzetiszocialista ideológiájához.

Tom a háború kitörésekor mindenképpen a Tengely oldalán kívánt harcolni, ám sehogy sem kapott engedélyt erre. Végül Burmában szolgált, ahol néhány nappal a japán kapituláció előtt elhunyt.

Diana első férje a mesésen gazdag Bryan Guinness volt. Igen pezsgő társadalmi életet éltek, egymást érték a fogadások. Házibarátnak volt mondható Evelyn Waugh, Randolph Churchill, de Cecil Beaton is. Csakhogy hiába a sok pénz, ha Diana szíve másért dobogott – történetesen Oswald Mosley-ért, a Brit Fasiszták Uniójának első emberéért.

Diana 22 éves volt, amikor – nem kis botrányt kavarva a felsőbb körökben – elhagyta férjét, és nyíltan vállalva a nála 14 évvel idősebb Oswald Mosley szeretője lett. Mosley ekkor még hivatalosan nős volt, Lord Curzon egyik lánya volt a felesége, és nem volt ínyére a válás. Ennek ellenére nem csináltak titkot kapcsolatukból. 1936-ban azonban Mosley megözvegyült.

Ekkor már Diana és Oswald rendszeresen látogatták Hitlert, heteket töltöttek el társaságában, beszélgettek, vagy éppen filmhíradókat néztek. Hitler, Mussolini és Oswald egyébként azon törték a fejüket, miként lehetne egy olyan rádióadást létesíteni a szigetországban, ami éjjel-nappal nemzetiszocialista propagandát sugározna. Az esküvőre is egy ilyen pillanatban kerítettek sort - Goebbels irodájában. A berlini nászon ott volt Hitler, aki egy róla készült, ezüst keretbe helyezett, dedikált fotót adott ajándékba. Nem hiányzott természetesen a teljes Goebbels család sem. Magda, aki Diana egyik legjobb barátnője volt, egy teljes Goethe kiadással lepte meg az ifjú párt. Utoljára 1939 augusztusában jártak Németországban.

Diana-t – akit a britek csak úgy hívtak: „Hitler angyala” – 1940-ben tartóztatták le. Amikor házkutatást tartottak nála, első dolga volt, hogy a Hitler-fotót elrejtse. De megtalálták - gyermeke alatt a bölcsőben. A következő esztendőket a Holloway börtöntáborban töltötte. Soha semmit sem bánt meg abból, amit tett és mondott a 30-as években. Egyvalami miatt marcangolta önmagát: nem lehetett gyermeke mellett, míg az kicsi volt. A háború végén Írországba költöztek, majd rögvest utána Franciaországba. Ott nagyon hamar közeli barátságba kerültek a windsori herceggel, aki szintén szimpatizált Adolf Hitlerrel és Benito Mussolinivel.

Lady Mosley önéletírása 1977-ben jelent meg, de az közel sem volt olyan teljes, és minden részletre kiterjedő, mint az, ami most, október 14-én lát napvilágot. Az idős Diana nem fukarkodott a részletekkel, és több száz órán át csak ontotta magából a történeteket. Egy évvel ezelőtt kezdte az interjúkat rögzíteni Anne de Courcy, és éppen végeztek, amikor Diana elhunyt.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE