Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az egyenlőséget hirdető kommunista vezetők a nyugati javak élvezetétől rendre megkímélték a tömegeket. Azt már régóta tudni lehetett, hogy Rákosi Cadillackel járt, de milyen luxuskarórát hordott a pártvezér? 

A rendszerváltás előtti időkben minden olyan tárgyat nagy becsben tartottak a magyarok és úgy általában a keleti blokk országainak egyszerű népei, amit nagy erőfeszítések árán juttattak át a vasfüggönyön. Az egyszerű alatt az átlagos, nem párttag, nem magas körökben mozgó embereket kell érteni, akik amerikai autókat csak akkor láthattak élőben, amikor egy-egy pártvezető megjelent velük valamilyen rendezvényen. A szocializmus több, jól elkülöníthető részre bontható szigor szempontjából. Voltak puháb időszakok, amikor nehezen ugyan, de be lehetett szerezni nyugatról származó relikviákat, viszont akadtak olyan idők is, amikor bármilyen imperialista termék csak a legfelsőbb vezetés kiváltsága lehetett.

Az utóbbi persze alaphelyzet volt, az egyenlőséget hirdető pártvezetők a nyugati javak élvezetétől rendre megkímélték a tömegeket, de míg a konszolidálódó Kádár-rendszerben volt némi mozgástér e tekintetben is, addig a Rákosi-rendszerre a teljes vasszigor volt a jellemző.

A könnyebben beszerezhető termékek közé tartoztak a különböző dísztárgyak, cigarettatartók és lemezek, később kazetták. A nyugati divatházak ruhadarabjaihoz nehéz volt hozzájutni, de a tehetősek és a jó pozícióban lévők efféle igényeit a Kádár-korszakban maradéktalanul kielégítette a Rotschild Klára divattervező által fémjelzett Különlegességi Női Ruhaszalon.

„A hétköznapi halandóknak elérhetetlen árfekvésű üzlet a párizsi divatházak fényét csempészte a szürke budapesti hétköznapokba az ötvenes évek derekától. Diplomata feleségek, a magyar politikai, gazdasági és szellemi elit asszonyai, művészek, valamint a Magyarországra érkező magas rangú külföldi vendégek öltöztek szalonjából” – írta a CLARA – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött című 2019-es, Nemzeti Múzeumban tartott kiállítás ajánlója.


Cadillac, Buick, Chevrolet

Azt, hogy a mindenkori pártvezetés a mai értelemben vett luxusban élt-e, nehéz megmondani, de mindenképp kiváltságosak voltak, hiszen így vagy úgy, de hozzájuthattak olyan termékekhez, amikről az egyszerű emberek még csak álmodni sem mertek. Összességében elmondható, hogy a magyar kommunisták autóhasználatban másolták a háború előtti szovjet mintát, és legszívesebben amerikai limuzinokban utaztak.

„Rákosi Mátyás az ötvenes évek elején Cadillacet használt, de a reprezentációs autóparkban voltak Buick, Chevrolet és Hudson típusú autók is” – írja Ocskay Zoltán járműtörténész, a Veterán Autó- és Motor magazin főszerkesztője és az Autózás az ötvenes években című könyv szerzője.

A szakértő szerint az amerikai kocsik iránti vonzalmat mindig félretették, ha magas rangú delegáció érkezett Moszkvából és elővették a szovjet autókat. Akkor alakult ki némi bonyodalom, amikor egyszerre több küldöttség jött Magyarországra. Volt olyan alkalom, amikor egy politikai eseményre szovjet és kínai delegáció is érkezett. A szovjet vendégek Csajkákat kaptak, mire a kínaiak bejelentették, hogy ők sem érik be mással.

„Ekkor még a műhelyekben lévő kocsikat is összetákolták, hogy elegendő számú ZISZ 111-es legyen a ferihegyi beton mellett” – írja Ocskay.


Vacheron Constantin vagy Audemars Piguet?

Arról, hogy milyen karórákat hordtak a kommunista pártvezetők viszonylag kevés információ áll rendelkezésre. A méretkülönbségből adódóan egy órát érthetően jóval nehezebb beazonosítani, mint egy autót, így a fennmaradt képekből többnyire csak azt lehet megállapítani, hogy az illető milyen típusú karórát viselt, a márkát és a modellt csak nehezen lehet megmondani. A helyzetet bonyolítja, hogy az óraiparban rengeteg márka modellje fedte egymást. Ez alatt azt kell érteni, hogy sok, egymáshoz nagyon hasonló óra készült az elmúlt közel száz évben. Ezekbe olykor ugyanaz a szerkezet is került, így sokszor tényleg csak a márkanév különböztette meg egymástól őket.

Bizonyos külső jegyekből azonban le lehet vonni néhány következtetést, így ez alapján kijelenthető, hogy Rákosi Mátyás nemcsak az amerikai autókat preferálta, hanem a nyugati karórákat is.

A Rákosiról készült fotók többségén ugyanaz az óra szerepel. A képekből kiderül, hogy a pártvezér az óráját bőr szíjon hordta, a tokja pedig arany vagy aranyozott lehetett.

Ha kinagyítjuk a képet, több dolog kiderül az óráról. Látszik, hogy a branding, vagyis a márka nevének írott változata egy hosszú sorban helyeszkedik el. Az óra tokfülei, ahová a szíj csatlakozik, úgynevezett könnycsepp alakúak. A képen szereplő óra kis másodpercmutatós, ami a hat órát jelző beosztás fölött látható. Az üveg alatt egy úgynevezett bicolor-számlap található, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a számlap két részből áll, egy külső karimából és egy belső számlapból. A bicolor-számlapos órák belső és külső része sokszor különbözően texturált. Ezért fordulhat elő, hogy egy élőben teljesen egyszínűnek tűnő bicolor-számlapos óra fotókon különböző színűnek látszik. Nem biztos, hogy Rákosi órájánál is ez a helyzet, elképzelhető, hogy egy olyan modellt hordott, aminél a külső és belső számlaprészek színei teljesen elütöttek egymástól.

Az azonosítást segíti még a korona, ami az óra felhúzására szolgál és a rakott indexek, amik a számlap külső részén futnak végig. Fontosak még a hosszú, egyenes mutatók is, bár ebben az időben rengeteg ehhez hasonló, egyenes szárú, végén keskenyedő mutatóval készült óra került piacra.

Akárhogy is, a Rákosi által viselt karóra nagyon sok részletében hasonlít a svájci Vacheron Constantin 4126-os modelljére.

Az időszak stimmel, mivel az irodájában cigarettázó Rákosit ábrázoló fotó 1947. július 25-én készült, a 4126-osokat pedig a negyvenes és az ötvenenes években is gyártották. A mutatók, a branding, a rakott indexek, a tokfülek, a korona formája és az alsó másodpercmutató nagyon hasonló. A legnagyobb különbség a számlap típusa lehet, de ez fakadhat abból, hogy a Vacheron rengeteg ilyen órát gyártott. Persze mivel nagyfelbontású, jó minőségű kép nem áll rendelkezésre Rákosi órájáról, még mindig lehet, hogy egy másik gyártó termékéről van szó; a rengeteg árulkodó jel ellenére is. Ugyanis, mint ahogyan azt fentebb írtuk abban az időben sok modell készült azonos tokformával, koronával és mutatószettel.

„Abban az időben egy másik svájci márka, a Jaeger LeCoultre is gyártott nagyon hasonló modelleket. Ezzel együtt a képen látható óra a hasonlóságok okán több mint valószínű, hogy egy Vacheron Constantin” – mondta Csörgő Zsolt órásmester, a 10óra10 antik óraszaküzlet tulajdonosa.

Rákosi órája kapcsán Eric Wind, a Wind Vintage óraszaküzlet tulajdonosa is nyilatkozott, aki korábban a Hodinkee nevű szaklapnál, a New York Times-nál, a Financial Times-nál és a Christie's aukciósháznál is dolgozott antik óraszakértőként. Wind elmondta, hogy a Rákosi által viselt óra valóban egy Vacheron Constantin és minden valószínűséggel a 4126-os modell is stimmel.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az immár száz napja tartó folyamatos szőnyegbombázásokkal az izraeli hadsereg (IDF) elhomályosította az angol–amerikai haderő egyik legfényesebb második világháborús hőstettét, amely abból állt, hogy 3 nap alatt letarolta Drezda épületeinek harmadát, ártalmatlanítva 25 ezer „nácit és potenciális nácit”.

Az 1945 előtti korszak egyik legtisztább, legnagyobb képességű magyar államférfia, Bárdossy László volt az első, aki vértanúhalált halt a Rákosi Mátyás és Nagy Ferenc által állított kivégző oszlopok előtt.

„Én vagyok az utolsó szemtanú magyar részről” – olvasható Dr. Szakáts István a Hungária Szabadságharcos Mozgalom ügyvezető elnökének történelmi dokumentumában, aki nemcsak a nemzetiszocialista mozgalom egész harci korszakát végig élte, hanem intenzív kapcsolatban állt Hitlerrel is.

Szálasi Ferenc 1946. évi Börtönnaplójának február 28-i bejegyzésében ezt olvassuk: "Ma reggel kivégezték Imrédy Bélát. Nyugodjék békében. A Nemzet vértanúja volt."

Krefeldben a Bismarckplatz 32. szám alatti, impozáns villában rendezkedett be a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, melynek tagjai bizonyára elhűlve figyelték volna a mostani gyalázatot.

Egy nacionalista lengyel törvényhozó egy tűzoltókészülékkel oltotta el a hanukai gyertyákat az ország parlamentjében egy zsidókkal tartott rendezvényen, ami nemzetközi hisztériát váltott ki.

A szélsőjobboldali zenei színtéren nem ritka, hogy a zenekarok fel- és átdolgozzák más bandák közkedvelt dalait. Például az angol Skrewdriver és a német Landser különösen sok nép fiait megihlette.

Dr. Bárdossy László Szombathelyen született 1890. december 10-én, római katolikus vallású kisnemesi, hivatalnoki családból.

A cionista német hatóságok vizsgálódnak, ugyanis egy olyan videó terjedt el, amelyben egy hazafias viseletbe öltözött férfi osztogatott léggömböket óvodásoknak.

Egy Simon Knittel antifaiszta összefogott, a Laut gegen Nazis (Hangosan a nácik ellen, LGN) nevű szélsőséges szervezettel és egy hamburgi ügyvédi irodával, hogy a védjegyhivatalon keresztül kisajátítsák a hazafias jelszavakat.

Megdöbbentően enyhe ítélettel úszta meg a hírhedt baloldali Antifa-vezér, Lina Engel azt a büntetőpert, amelyet a drezdai Legfelsőbb Bíróság (regionális bíróság) állambiztonsági szenátusa folytatott le 2021 szeptembere és 2023 májusa között.

Mint ismert, az elmúlt napokban szörnyű esemény rázta meg Írországot: egy algériai migráns Dublinban megkéselt három kisgyereket.

Iszonyatos dráma folyt a mai Széll Kálmán tér környékén 1945. február 11-én, amikor Budapest magyar és német védői megpróbálták áttörni a szovjet ostromgyűrűt. 

November 8-án reggel 6 órakor rendőrök százai kutattak át több baloldali szélsőségesek által lakott ingatlant Szászországban és Türingiában.

A Patriot Front fehér nacionalista csoport öt tagját börtönbüntetésre ítélték, mert „összeesküvést szőttek” egy idahói LGBTQ+ Pride-vonaglás ellen.

Őrizetbe vették az Alternatíva Németországért egyik tagját hétfőn, a vád szerint „tiltott totalitárius jelképeket” hordott, többen azt állítják, hallották, ahogy a „Sieg Heil!” üdvözléssel köszönt.

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki  állítólag halállistát készített és egy „neonáci” jelzővel leírt internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt.

A második világháború óta nem látott szintet ért el a Dániában feljegyzett antiszemita megnyilvánulások száma – közölte Henri Goldstein, a skandináv ország zsidajinak vezére.

Sok amerikai nagyváros annyira tele van bűnözéssel, droggal és hajléktalanokkal, hogy nemcsak élhetetlenek, hanem egyenesen no-go zónák.

Az 1944 őszén szovjet megszállás alá került Kecskeméten a nyugat-magyarországi harci cselekmények és a világháború vége után is még fél évvel, 1945 karácsonyán is előfordultak a szovjet katonák által elkövetett rablások és gyilkosságok a polgári lakossággal és az újonnan felálló rendőrség tagjaival szemben egyaránt.

A második világháború magyarországi hadszínterén folytatott végső küzdelmek közül a Vértes hegység területén vívott harcok magyar szempontból jelentős haditetteknek számítottak.

Rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők Németországban több városban szerda este rögtönzött demonstrációkon, amelyeket egy szélsőbaloldali terroristára kirótt börtönbüntetés miatt tartottak.

Egy argentin étterem az „Anna Frank” hamburgerük mellé sajtos és szalonnával bevont „Adolf” névre keresztelt sült krumplit kínált, amíg be nem támadták a helyi zsidók.

1945. február elejére a neuhammeri táborban kiképzés alatt álló magyar hadosztályok (az SS 25. „Hunyadi” és 26. „Hungária” fegyveres-gránátoshadosztályai) által elfoglalt elhelyezési körleteket a szovjet csapatok egyre jobban megközelítették.